Ekspert: Tre grunde til at din sommerferie sydpå hænger i en tynd tråd

Det er stadig meget usikkerhed forbundet med udlandsrejser til sommer.

Der er stadig en række ting, der kan spænde ben for en udlandsrejse i sommerferien. (© Grafik: Morten Fogde Christensen/DR Nyheder)

Lige nu er der godt gang i vaccinationerne mod coronavirus herhjemme. Og sundhedsmyndighederne forventer, at alle der ønsker en vaccine, har fået en, inden sommerferien for alvor går i gang. Alligevel forventer de fleste danskere at holde ferie herhjemme.

Og det er da også stadig meget usikkert, om vi kan komme ud at rejse, som vi plejer i vores sommerferie.

Det vurderer Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

Coronapandemien er nemlig stadig så uforudseelig, at det ifølge ham er umuligt at vide, hvordan situationen ser ud længere end bare nogle uger frem. Her får du tre årsager til, at en sommerferie sydpå lige nu kan hænge i en tynd tråd.

1

Nye virusvarianter

Selv lande, som hidtil er gået fri for store smitteudbrud, kan pludselig blive ramt af de nye og meget smitsomme virusvarianter. (© Grafik: Morten Fogde Christensen/DR Nyheder)

En ting er, hvordan restriktionerne er lige nu, hvor mange normalt bestiller deres udlandsrejse for sommerferien. Men tingene kan hurtigt ændre sig også i nogle af de lande, som hidtil har gået mere eller mindre fri for store smitteudbrud.

- Selvom nogle lande har åbnet igen, og de ikke har været så hårdt ramt, som vi har, kan vi ikke forudsige, hvordan det vil ændre sig bare inden for en måned. Selv i Europa er det vanskeligt at forudsige måneder frem, hvordan situationen bliver, siger Flemming Konradsen.

Selvom du selv når at blive vaccineret, kan en stor smitte, i det land du rejser til, nemlig godt blive et problem.

- Der er stor smitterisiko i nogle af de lande, som vi normalt gerne vil rejse til. Der vil kunne være en ny variant, der spreder sig til et udbrud, som man ikke har taget højde for og ikke kan reagere hurtigt på, siger Flemming Konradsen.

Han peger blandt andet på Tyrkiet, der normalt er et populært rejsemål for danskerne om sommeren.

- De når ikke op i nærheden af få vaccineret 80 procent af befolkningen inden sommerferien. De kan risikere at skulle genindføre restriktioner for at kontrollere situationen, og det giver en masse forstyrrelser på din rejse, siger Flemming Konradsen.

Derudover er det vigtigt at huske, at selvom du bliver vaccineret, er der ingen garanti for, at du ikke kan blive smittet.

- Når du rejser ud, skal du huske, at vaccinen ikke er 100 procent effektiv. Hvis der er en meget høj smittespredning i et land, du rejser til, vil der være en risiko for, at du bliver smittet alligevel, siger Flemming Konradsen.

2

Pres på sundhedsvæsenet

Et stort udbrud af coronavirus kan give så meget pres på sundhedsvæsenet, at det bliver et problem for dig, hvis du bliver syg på din rejse. (© Grafik: Morten Fogde Christensen/DR Nyheder)

Selvom vaccinen giver en god beskyttelse mod coronavirus, kan et stort smitteudbrud i det land, du rejser til, være en risiko, hvis du bliver syg med andre ting.

- Der er også den afledte effekt, at der er risiko for, at det lands sundhedssystem bliver meget presset måske endda med risiko for, at det braser helt sammen. Så får du behov for indlæggelse, fordi du falder på knallert, er du også i øget risiko, siger Flemming Konradsen.

Et presset sundhedsvæsen kan især blive et problem på nogle af de feriedestinationer, som ikke har så veludbyggede et sundhedssystem, som vi kender fra Danmark.

3

Manglende vaccine

Ikke alle de lande, vi plejer at holde sommerferie i, vil være så langt med vaccinerne, som vi er i Danmark, til sommer. (© Grafik: Morten Fogde Christensen/DR Nyheder)

Det er naturligvis vigtigt, at du selv er vaccineret, men det har altså også stor betydning, hvor langt de er med vaccinerne i det land, du rejser til. Og her er det meget forskelligt, hvor langt de enkelte lande er.

- Der er nogle lande, hvor vaccinedækningen ikke kommer op på et højt nok niveau. Destinationer som for eksempel Zanzibar og Sri Lanka, der er begyndt at blive populære turistmål, har hidtil ikke været så hårdt ramt af pandemien som her i Europa. Men der er en kæmpe usikkerhed. Om to uger kan situationen være helt anderledes, siger Flemming Konradsen.

EU-Kommissionen offentliggjorde i går en plan for, at hele EU’s befolkning skal være 70 procent vaccinedækket lige inden sommer eller tidligt på sommeren. Men alligevel tør Flemming Konradsen ikke love sikre rejser til alle EU-lande.

- Det er stadig usikkert, om alle EU-landene kan nå det. Der er stadig både logistiske udfordringer med leveringerne af vaccinerne og spørgsmålet, om folk vil lade sig vaccinere, siger Flemming Konradsen.