Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har god grund til at være tilfreds med, at it-leverandøren KMD nu har erkendt medansvar for det skandaleombruste it-system EFI, som har smadret store dele af skattevæsenets inddrivelsessystem.
Og med forliget på 200 millioner kroner kan KMD også sætte et punktum i sagen og starte et nyt kapitel som virksomhed.
Det siger Kim Normann Andersen, som er professor ved CBS på Institut for it-ledelse.
- Siden EFI blev lukket ned, har man skændtes om, hvem der var ansvarlig for, at det gik så galt med gældsinddrivelsen. Nu er der sat en streg under, at en del af skylden i hvert fald lå på KMD's side, siger professoren.
Forlig var nødvendigt
Kim Normann Andersen vurderer, at forliget med Skatteministeriet var nødvendigt for KDM, der sidste år blev solgt til japanske NEC.
- De nye ejere har planer for, hvad de vil med virksomheden, og den her sag er ikke rar at have med over i et nyt KMD. Sagen har fyldt meget i ledelsens fokus, og det har været svært for KMD at sælge sig selv som fremtidens arbejdsplads. Sagen har i det hele taget været en belastning for virksomhedens image, siger Kim Normann Andersen.
På statens side er fordelen med forliget, at ministeriet ikke ender med at stå alene med det fulde ansvar for skandalen.
- Det var ikke givet på forhånd, at staten ville vinde over KMD ved en domstol. Med forliget bliver der skabt noget ro, og måske også en øget tillid til staten, fordi KMD nu vil blive husket som ansvarlig part i sagen. Desuden har man fået 200 millioner oveni. Det er også noget.
Et uafsluttet kapitel
Skatteminister Karsten Lauritzen lukkede Efi ned i efteråret 2015 - som noget af det første i sit virke som skatteminister. Året efter stævnede Kammeradvokaten så KMD for 692 millioner kroner på vegne af Skatteministeriet.
Af stævningen fremgik det, at den danske skatteforvaltning havde brugt 822 millioner kroner på at udvikle systemet, som er den primære årsag til, at gælden til det offentlige har rundet 116 milliarder kroner.
Og ifølge Finansministeriet har Skatteministeriet brugt 300 millioner kroner på at få Kammeradvokaten til at rydde op efter Efi-skandalen.
- Hvis man ser på beløbet, staten får ud af forliget, så er det ingenting i forhold til, hvor meget, der er gået tabt. Hvem der ellers har medansvar for, at skandalen er endt med at koste så meget, er et kapitel, som ikke er afsluttet, siger Kim Normann Andersen.
Han henviser til den undersøgelseskommission, der er i færd med at kulegrave samtlige skandaler i Skattevæsenet. Heriblandt, hvordan nedskæringer, centraliseringer og det kuldsejlede gældsinddrivelsessystem (Efi) blev besluttet og fastholdt på trods af, at advarslerne tog til gennem årene.