Det er helt usædvanlig og uhørt, at Falck har holdt møde sammen med medarbejdernes tillidsfolk og sammen koordineret angreb på konkurrenten Bios.
Det slår ekspert i arbejdsmarked Laust Høgedahl fast. Han er lektor ved Aalborg Universitet og har gennemgået afgørelsen fra Konkurrencerådet, der afslører Falcks ulovlige metoder i krigen om kontrakter på ambulancedriften i region Syddanmark.
- Det er aldrig set før, at tillidsfolk har været brugt til at bekæmpe en konkurrent, siger Laust Høgedahl.
Den øverste ledelse i Falck lavede i det skjulte en kampagne mod Bios, og her brugte Falck medarbejdernes tillidsrepræsentanter.
- Falck har båret denne her dagsorden ind til tillidsrepræsentanterne og bedt dem om at være soldaterne i marken til at føre denne her kampagne ud i livet, siger eksperten.
"Brød kollegaernes tillid"
Konkret afdækker afgørelsen tre problematiske forhold om de valgte 3F-tillidsvalgte:
1) Tillidsrepræsentanter tilbageholdte og forhalede oplysninger fra Bios for deres kollegaer, så de ikke fik informationer om vilkårene for tilbud om ansættelse i Bios.
2) Medarbejdernes tillidsvalgte var til møde med Falck og aftalte, hvilke kritiske budskaber og spørgsmål, de skulle rette mod Bios.
3) Og de var med til sprede kampagne-siden på Facebook, som i hemmelighed var sat op af Falcks kommunikationsbureau for at miskreditere Bios.
- Det her er meget, meget unormalt, i forhold til hvad tillidsrepræsentanternes rolle normalt er, mener Laust Høgedahl.
- Hvis man går ud og udelukkende varetager ledelsen interesser, så bryder man den tillid og det mandat, man har fået fra sine kolleger, siger han.
Bios gik konkurs, efter de havde brudt Falcks dominas og vundet kontrakten på hovedparten af ambulancedriften i Region Syddanmark.
Bios gik konkurs
Den store udfordring for Bios var, at de ikke kunne skaffe nok reddere. Og der blev det blandt andet et problem, at de ikke kunne kommunikere med redderne gennem deres tillidsrepræsentanter, fastslår rapporten.
- Jeg tror, at de (tillidsfolkene, red.) er meget loyale overfor virksomheden og gerne vil beskytte virksomheden overfor ting, der kan opfattes som en trussel. Og i det her tilfælde blev Bios opfattet som en trussel, siger Laust Høgedahl.
Pilen peger tilbage på 3F, som har overenskomsten med Falck. For tillidsfolkene repræsenterer i høj grad også 3F overfor Falck og de ansatte, mener Laust Høgedahl.
Formanden i 3F’s transportgruppe Jan Villadsen siger, at hverken han eller andre centralt i 3F’s forbund har kendt til tillidsfolkenes rolle.
- Jeg har holdt samtaler med samtlige, der er her i mit hus. De har ikke vidst det her, siger Jan Villadsen.
3F laver undersøgelse
Transportformanden har nu sat gang i en undersøgelse, der skal gennemgå og efterprøve Konkurrencerådets konklusioner internt i fagforeningen.
- Vi er faktisk ved at undersøge, om vi kan finde noget dokumentation for, om der er nogen, der skal have gjort noget modsat i forhold til, hvad vi har sagt, de skulle gøre. Og det er ikke lykkedes os endnu, siger Jan Villadsen.
Den nuværende administrerende direktør i Falck, Jakob Riis, har flere gange beklaget, at selskabet brugte ulovlige metoder til at bekæmpe deres konkurrent.
- Jeg synes, at vi har rigtig mange måder at vise på, at vi er et helt andet sted i dag, end da de her begivenheder fandt sted i 2014 og 2015.
- De ting der foregik i 2014 og 2015 kommer ikke til at gentage sig i Falck. Det kan jeg garantere, forklarede Jakob Riis.