Eks-direktør i Skat: Jeg er blevet syndebuk

Skat’s tidligere inddrivelsesdirektør Jens Sørensen går nu i kødet på sin chef Jesper Rønnow Simonsen og på departementet i Skatteministeriet.

Hele topledelsen i Skat kendte til, at der var problemer med udbetaling af refusioner for udbytteskat og mange i ledelsen havde del i ansvaret for at stoppe problemerne, lyder kritikken.

Jens Sørensen er blevet udpeget som en af de hovedansvarlige for det, der bliver kaldt århundredets skatte-skandale, hvor Skat fejlagtigt har overført mindst 9,1 milliarder kroner til udenlandske svindlere.

Nu tager den tidligere direktør for inddrivelsesafdelingen bladet fra munden.

- Jeg er blevet udråbt til syndebuk. Ansvaret for, at svindelen ikke blev stoppet tidligere, er ikke mit alene. Det ligger på flere skuldre både i Skat og i ministeriet, siger Jens Sørensen, der stadig er hjemsendt på ubestemt tid.

Ansvar i Skat og i departementet

Der var i alt fire ansatte, der blev sendt hjem i september, kort tid efter at svindelsagen kom frem i august sidste år.

En kritisk rapport fra Rigsrevision har sidenhen slået fast, at det var en kæde af fejlskøn i flere afdelinger i Skat og i Skatteministeriet, der lå til grund for, at svindlere kunne fortsætte med at malke statskassen for milliarder i årevis.

Men selvom kritikken er haglet ned over store dele at skat og ministeriet, så er det kun Jens Sørensen og to kolleger, der bliver ført en personalesag imod.

-Jeg vil ikke løbe fra, at jeg kan have del i ansvaret for, at svindelen fik lov til at vokse. Men når man ser på, hvorfor det skete – og Rigsrevisionen samtidig peger på, hvor vigtigt det er at se på hele kæden, så virker det uretfærdig, at det kun er os fire, der blev sendt hjem i september, der kommer til at stå til ansvar. Ansvaret ligger i en blanding mellem skat og departementet, siger Jens Sørensen.

Lukket personalesag

Konkret behandles der nu en lukket personalesag om Jens Sørensen og hans to kolleger, mens resten af Skat og ansatte i ministeriet indtil videre går fri fra yderlige undersøgelser eller sanktioner.

De tre afventer, om kammeradvokaten finder anledning til at kritisere dem for deres arbejde. Hvad, der bliver sagt i de tjenstlige forhør undervejs i sagen, er fortroligt.

Netop fordi der er en verserende personalesag, vil hverken Skats direktør Jesper Rønnow Simonsen eller Skatteministeren Karsten Lauritzen (V) forholde sig til, om Jens Sørensen er endt som syndebuk i en sag med en helt flok af syndebukke.

I Aalborg sidder Jens Sørensen i dag og ser tilbage på det chok han fik, da milliard-skandalen sidste sommer kom frem i lyset.

- Jeg fik det skidt – og jeg fik det rigtig skidt, da jeg hørte, at det havde med udbytte at gøre. Alene når man ser på beløbet – så er det forfærdeligt at have været en del af. Men dengang havde jeg ikke forestillet mig, at jeg skulle sendes hjem, og slet ikke at jeg skulle sidde tilbage et halvt år efter som syndebuk, siger Jens Sørensen.