Staten har overtaget Carlsbergs bryggerier i Rusland: 'Nu står man med et helt andet scenarie'

De russiske myndigheder har nu hevet ejerskabet af de russiske bryggerier ud af hænderne på Carlsberg.

Carlsberg skal ikke forvente at få deres penge foreløbig, lyder det fra en professor og senioranalytiker. (Foto: © Alexander Demianchuk, Ritzau Scanpix)

Et nyt dekret underskrevet af præsident Vladimir Putin har skabt usikkerhed, om der nogensinde bliver et salg af Carlsbergs russiske bryggeri Baltika Breweries.

Ifølge dekretet tager den russiske stat midlertidig kontrol over Carlsbergs bryggerier i Rusland. En overdragelse, som Carlsberg selv kalder for "uventet", oplyser selskabet søndag i en pressemeddelelse.

Carlsberg har nemlig ikke modtaget nogen officiel information fra de russiske myndigheder vedrørende præsidentdekretet, eller hvad det har af konsekvenser for salget af Baltika Breweries.

- Det ser ud til, at den russiske stat eller en myndighed under den russiske stat er gået ind og har overtaget ledelsen i det russiske selskab, som Carlsberg ejer. Den har man gået ind og erstattet med nogle personer, som er styret af den russiske regering, siger Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret på CBS.

Myndigheders indblanding kan blive konsekvensen

Den danske bryggerigigant meddelte ellers i slutningen af juni, at de nu havde underskrevet en aftale om at sælge virksomhedens russiske forretning, hvor man blot manglede de sidste godkendelser fra myndighederne.

Men det er netop her, hvor processen muligvis er gået galt, fortæller Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank.

- Det, der gør det bøvlet, er, at man har involveret sig med de russiske myndigheder. Nu står man så i en omvendt situation, hvor de (myndighederne, red.) faktisk har overtaget kontrollen. Nu står Carlsberg med et helt andet scenarie, hvor det potentielle salg kan gå i vasken, fortæller Mikkel Emil Jensen.

For hvis salget ikke ender med at blive til noget, kan Carlsberg ende med at forlade Rusland uden en krone på lommen.

- Man havde håbet på, at man igennem et salg kunne opnå en eller anden form for betaling. Men givet, at de russiske myndigheder har hevet ejerskabet ud af hænderne på Carlsberg, står man potentielt med et større tab, end man først havde forventet, siger Mikkel Emil Jensen.

Søren Friis Hansen forventer heller ikke, at myndighederne vil gennemføre det salg, hvor Carlsberg ellers havde fundet en aftager til de russiske bryggerier.

- Jeg tror, at det bliver meget svært at få penge ud af landet. Man må gå ud fra, at den salgsproces, der har været i gang, må være stoppet. Jeg tror, at Carlsberg skal være indstillet på, at man først kan få penge ud af Rusland den dag, krigen er slut og situationen er normaliseret, siger han.

Overtagelse er tidligere set i historien

Det er dog ikke første gang, at en stat har overtaget virksomheder under en krig, fortæller professoren.

- Vi har set lignende situationer under 2. Verdenskrig, hvor man for eksempel i Tyskland overtog de amerikanske Ford-fabrikker, der lå i Tyskland. De producerede til den tyske krigsmaskine og blev så leveret tilbage efter krigen.

- Vi så også under den Kolde Krig, at DDR gik ind og overtog privatejede virksomheder, hvor de tidligere ejere af virksomhederne så fik de stumper, der nu var tilbage, da krigen sluttede, siger Søren Friis Hansen.

Derfor står Carlsberg også med to scenarier, der kan ske, som situationen er nu, fortæller han.

- Den ene er, at den russiske stat går ind og nationaliserer selskabet på et tidspunkt, hvor de overtager selskabet. I så fald ved vi ikke, om der er tale om nogen erstatning, men det gør der formentlig ikke.

- Der er også den mulighed, at Carlsberg på et tidspunkt, når freden kommer – og det gør den på et eller andet tidspunkt – vil få kontrollen tilbage over det, der nu er tilbage til den tid. Det er så højst usikkert, hvad der er tilbage til den tid, siger Søren Friis Hansen.

Om nationale myndigheder tidligere har overtaget virksomheder, som sælger øl, melder historiebøgerne dog ikke noget om.

- Men det illustrerer den risiko, der er ved at drive virksomhed i et land med diktatur. Vi har jo hele tiden vidst, at Rusland ikke var et helt normalt land, siger Søren Friis Hansen fra CBS.

Han tror, at der vil gå nogle år, før udenlandske investeringer vil flyde ind i Rusland igen.

DR Nyheder har talt med Carlsberg, som ikke ønsker at stille op til interview. Selskabet henviser i stedet til deres pressemeddelelse, hvor det lyder, at koncernen nu vil vurdere de juridiske og operationelle konsekvenser af udviklingen.

Det er heller ikke kun danske Carlsberg, der er nævnt i det nye dekret. Den russiske stat har også taget kontrol over den franske yoghurtproducent Danones russiske datterselskab.