En stigning i oliepriser gør det dyrere at køre i bil og opvarme hjemmet, og i oktober måned er oliepriserne nået op på det højeste niveau i fire år.
En tønde olie handles i dag for det der svarer til 516 danske kroner pr. tønde, hvilket alene det seneste år er en stigning på næsten 30 procent procent.
Og toppen er ikke nået endnu, vurderer makroanalytiker hos Sydbank, Kim Blindbæk.
- Der er i den grad potentiale til, at olieprisen kommer højere op. Faktisk er det lige nu ikke utænkeligt, at olieprisen kan stige med helt op i 100 dollars pr. tønde (644 danske kroner, red.), lyder det.
Til sammenligning var prisen på olie i begyndelsen af 2016 nede i 29 dollars.
Journalists forsvinden puster til usikkerhed
For at skabe mere balance i markedet blev foreningen af olieproducerende lande, Opec, enige om at sænke olieproduktionen. Det sendte i første omgang oliepriserne i vejret.
Dertil har USA's sanktioner mod Iran, som genindføres til november, fået prisen på den eftertragtede råvare til at nå historisk høje niveauer, mener Kim Blindbæk.
- Sanktionerne kan gøre det svært for Iran at eksportere olie til verdensmarkedet, og så kommer der til at mangle. Det reagerer markedet på ved at sætte prisen op, og det er det, vi har set i denne måned, siger analytikeren.
Han påpeger desuden, at spændingerne, der er opstået mellem USA og olielandet Saudi-Arabien efter journalisten og systemkritiker Jamal Khashoggis forsvinden, har pustet til usikkerheden på markedet.
Saudi-Arabien truer med at bruge olie-våben
Søndag udtalte præsident Trump, at Saudi-Arabien kunne forvente "alvorlig straf", hvis det viste sig, at landet er skyld i Jamal Khashoggis død, og det fik en regeringstalsmand fra Saudi-Arabien til at reagere med en trussel om en "endnu kraftigere" sanktion.
Ordet olie blev ikke nævnt, men regeringstalsmanden tilføjede, at Saudi-Arabien spiller en livsvigtig rolle i verdensøkonomien, og det fik olieprisen til at svinge.
Saudi-Arabien og Opec har tidligere indvilget i at skrue på oliehanerne, så prisen bliver sænket, men fortsætter striden over det mulige mord mellem de to lande, er det ikke utænkeligt, at den aftale løber ud i sandet, vurderer Kim Blandbæk.
Råvareanalytiker fra Saxo Bank Ole Sloth Hansen er uenig. Han mener, at det er usandsynligt, at Saudi-Arabien vil bruge olien som våben.
- Saudi-Arabien har ikke gjort det siden den store oliekrise i 1973. I de mellemliggende år har landet forsøgt at være garant for forholdsvis stabile priser ved at skrue på produktionen, når der var behov. Den rolle, tror jeg, fortsat de ønsker at udfylde.
En tøndepris på op mod 554 kroner
Prisen på en tønde olie har i oktober måned været helt oppe og ramme, hvad der svarer til 554 kroner pr. tønde.
Og uanset stridighederne mellem USA og Saudi-Arabien er begge analytikere enige om, at sanktionerne overfor Iran vil være den primære årsag til store stigninger den kommende tid.
- Hvis der kommer et meget stort dyk i eksporten fra Iran, kan vi komme op på det (644 kroner pr. tønde, red.), fordi der bliver mindre olie i cirkulation, siger Ole Sloth Hansen.
Analytikeren fra Saxo Bank påpeger dog, at en stigende gældsbyrde, stigende renter og svækket valuta i en række lande, vil modvirke olieprisers himmelflugt ind i 2019.
- Jo højere prisen på olie bliver, jo større er chancen for, at vi får en nedgang i aktivitet og global vækst, og det vil få efterspørgslen på olie til at falde, forklarer Ole Sloth Hansen.