Du kan være færdigvaccineret og rask: Men i disse fire skisportsmekkaer kan du alligevel ende i problemer

Indrejsekrav kan skabe problemer for folk, der er kommet igennem corona.

I flere lande skal du se dig godt for, inden du forsøger at rejse ind på for eksempel skiferie denne vinter. (Foto: REUTERS/Lukas Barth - illustration: Katrine Holst Nielsen).

Du har klaret dig igennem en drøj omgang corona, og nu glæder du dig til skiferie med din familie.

Men det betyder desværre ikke, at du kan ånde helt lettet op endnu, selv om der ikke er risiko for, at du smitter længere.

Flere af danskernes foretrukne skisportsdestinationer stiller nemlig krav om, at du fremviser en negativ coronatest ved indrejse - også selv om du kan dokumentere, at du har været coronasyg og nu er rask.

Det burde jo heller ikke være et problem, når du ikke længere er syg, men faktisk så kan der være virusrester tilbage i din krop, og det kan give en positiv test i helt op til 12 uger, efter at du første gang fik påvist coronavirus, fremgår det af hjemmesiden coronasmitte.dk.

Og hermed kan du altså blive nægtet indrejse i flere lande, selv om du ikke længere er syg.

Risikoen for at ende med en positiv test er dog ikke vanvittig stor, men dog til stede, har professor Hans Jørn Kolmos tidligere fortalt til Berlingske.

Derfor kan det måske være en god idé at tage en kviktest, hvis det land, du rejser ind i, godtager det som dokumentation.

- Risikoen for, at man 'hænger over' med nogle virusrester, som påvirker analyseresultatet, er mindre, hvis du bruger en antigentest, end hvis du bruger pcr-testen. Simpelthen fordi antigentesten er mindre følsom, siger han.

Det er dog mere end svært at få et overblik over præcis, hvad der gælder for din yndlingsskidestination.

Herunder har vi talt med Udenrigsministeriet for at høre, hvordan man skal forholde sig, og så giver vi dig et overblik over indrejsereglerne i fem af de foretrukne skisportsdestationer for danske turister.

Vær obs på, at restriktionerne ændrer sig hurtigt - derfor gælder restriktionerne ved artiklens udgivelse, men kan allerede have ændret sig i morgen.

Udenrigsministeriet

Erik Brøgger Rasmussen er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, og derfor er det ham, der har fingeren på pulsen i forhold til, hvordan man skal forholde sig som dansker i udlandet. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Det er ikke nemt som dansker at finde ud af, hvilke indrejserestriktioner der gælder i de enkelte lande.

Det erkender Erik Brøgger Rasmussen, der er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Vi får helt generelt mange henvendelser, fordi billedet har ændret sig, siden omikron kom. Der er ikke ret meget, der er ens fra land til land, og det gør det til en jungle at finde rundt i, siger han.

Derfor er der heller ikke nogen mirakelopskrift til, hvordan man løser den gordiske knude, det er at finde rundt i indrejserestriktionerne. Hvis man ikke skal fare vild i 'junglen', så kræver det nemlig, at man holder sig løbende opdateret.

- Man skal være opmærksom på, hvad der gælder i det land, man vil rejse til. Og det varierer desværre meget fra land til land, så det er svært at give et generelt råd. Man må sætte sig ind i, hvad landet stiller af krav, siger Erik Brøgger Rasmussen og fortsætter:

- Hvis man vil ned i alle detaljer, skal man ind på det enkeltes lands egne myndigheders hjemmesider. Den lettere vej er at bruge Udenrigsministeriets ambassaders hjemmesider. Der opdaterer vi dagligt.

Sverige

Du kommer ikke ind i Sverige, hvis du har en positiv coronatest - også selv om du er kommet igennem sygdommen og er rask igen. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Vort nordiske broderfolk er ikke umiddelbart de mest gæstfrie over for danskerne i den nuværende coronasituation.

Ifølge den danske ambassade i landet strammede svenskerne nemlig skruen 28. december og kræver nu en negativ test, hvis man skal ind i landet og på skiferie.

- Det betyder, at rejsende, der er fyldt 12 år, skal kunne fremvise en negativ antigentest eller PCR/NAAT-test (højst 48 timer gammel) ved indrejse til Sverige. Testkravet gælder, uanset om man er vaccineret eller har gennemgået infektion, lyder det på hjemmesiden.

Der er til gengæld gode nyheder, hvis du skal til Bornholm via Ystad. For siden den 28. december har svenskerne nemlig ikke stillet krav om hverken test eller vaccination, hvis blot du hopper på færgen og sejler ud af landet igen.

Norge

I Norge kan du også ende med at komme i problemer. (Foto: © NTB Scanpix, Ritzau Scanpix)

I Norge kan du også ende i problemer. For selv om du er fuldt vaccineret med både to eller sågar tre stik, så kan klappen alligevel ende med at fange.

Norge stiller nemlig krav om, at man får taget en test ved grænsen til landet. Hvis der ikke findes en teststation ved grænsen, så skal man i stedet tage en test inden for 24 timer efter ankomst. Her er en hjemmetest også tilladt.

- Kravet gælder også færdigvaccinerede og personer, der tidligere har været smittet med covid-19, skriver den danske ambassade i landet.

Hvis man tester positiv, så skal man lige som herhjemme isolere sig, og man skal ikke tage flyveren tilbage til Danmark, lyder det fra de norske myndigheder.

Italien

I Italien er der også strenge krav for indrejse, hvis man er dansk skisportsafficionado. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Ritzau Scanpix)

Også mere sydpå har de strammet coronaskruen over for udenlandske turister.

Fra den 16. december til og med den 31. januar 2022 er der blevet indført skærpede indrejserestriktioner for indrejse i Italien, skriver ambassaden.

Ud over at man skal dokumentere, at man er færdigvaccineret, så skal alle over seks år også fremvise en negativ coronatest.

- Både PCR- og kviktest anerkendes til indrejse i Italien. En PCR-test må ikke være mere end 48 timer gammel ved ankomst til Italien og en kviktest må ikke være mere end 24 timer gammel, skriver ambassadsen.

Hvis du ikke er vaccineret eller tidligere smittet, så er reglerne endnu strammere. Så skal du nemlig i selvisolation i fem dage efter ankomst. Isolationen afbrydes med en negativ PCR- eller kviktest.

Børn under 18 år, som indrejser sammen med en vaccineret eller tidligere smittet voksen, er undtaget fra kravet om selvisolation og test på femtedagen.

Østrig

I Østrig kan du godt komme ind, hvis du kan dokumentere, at du har været smittet med corona inden for de seneste 90 dage. (Foto: © Leonhard Foeger, Ritzau Scanpix)

Hvis du lige har overstået en omgang corona, og du derfor er lidt varsom med at bestille skituren efter at have læst ovenstående, så kan det være, at turen skal gå til Østrig.

- Kan du ikke forevise en negativ PCR-test ved indrejsen på grund af tidligere smitte med covid-19 (inden for de seneste 90 dage), har du mulighed for at fremvise en lægeerklæring på engelsk eller tysk, lyder det på ambassadens hjemmeside.

For mange skihungrende danskere kan der dog alligevel opstå problemer, hvis man skal ind i Østrig.

Landet kræver nemlig også, at man har fået boostervaccinen - tredje stik eller andet stik, hvis det første var Johnson&Johnson-vaccinen - ud over en negativ PCR-test, der er maksimalt to døgn gammel.

Disse regler gælder for alle, der er fyldt 15 år, og den eneste undtagelse er, at man kan klare sig med to stik, hvis man også kan forevise et afsluttet sygdomsforløb.

Det er dog ikke alle danskere, der endnu kan få tredje stik, da det under 4,5 måneder siden, at de senest blev stukket, som DR tidligere har fortalt.

Hvis man ikke er vaccineret, så kan man komme ind i landet med en negativ PCR-test eller et afsluttet sygdomsforløb og derefter gå i 10 dages karantæne, hvor man kan teste sig fri med en negativ PCR-test på 5. dag. Indrejsedagen tæller som dag 0.

Frankrig

I Frankrig er der gode muligheder for at komme ind, selv om du tester positiv efter endt sygdom. (Foto: © Robert Pratta, Scanpix Danmark)

I Frankrig burde der i modsætning til de fire ovenstående ikke være nogen som helst problemer med at rejse ind, når blot du er rask.

Skisportsmekkaet er nemlig lige nu et af de lande, hvor man nemmest kan rejse ind som dansk turist.

Ifølge den danske ambassade i landet så kan du rejse ind, hvis du er færdigvaccineret og kommer fra et EU-land.

Hvis du derimod ikke er færdigvaccineret og rejser fra et EU-land, skal du fremvise en negativ PCR-test eller antigen-test for covid-19, der er højst 24 timer gammel.

Du kan også komme ind i landet, hvis du kan fremvise bevis for, at det er mindst 11 dage og højst 6 måneder siden, du har været smittet.