DR's erhvervsanalytiker: Vi ser næppe alle svindlede skattemilliarder igen

Store bedragerisummer bliver næsten aldrig genfundet. Derfor vil det være sensationelt, hvis den danske stat får alle sine penge igen, siger DR's erhvervsanalytiker.

Det er 'usædvanlig frækt' at svinde den danske stat på falske aktiehandler, mener DR's erhvervsanalytiker, Thomas Svaneborg, som ikke tror de 6,2 milliarder kroner bliver fundet igen. (© DR)

- Det er en usædvanlig sag på alle måder.

Sådan siger DR's erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg, efter, det er kommet frem, at udenlandske selskaber angiveligt har svindlet den danske stat for 6,2 milliarder kroner i form af tilbagebetalte skattekroner for over 2.100 fiktive aktiehandler.

- For det første er der meddelelsen fra Skat, som indrømmer, at man er blevet snydt godt og grundigt til at udbetale 6,2 milliarder kroner, siger han.

- Derudover er det en kombination af usædvanlig frækhed at skrive til de danske skattemyndigheder og sige, at man har nogle aktier, som man egentlig ikke har, i et dansk selskab. Og endelig afslører sagen et stort hul i den kontrol, som man må forvente, at Skat har, siger Thomas Svaneborg om sagen, som han kalder 'den største anmeldelse om bedrageri, som bagmandspolitiet nogensinde har fået'.

Der er altså flere dele af rodebutikken med de fiktive aktiesalg og refunderede skattekroner, som skal afklares i den nærmeste tid. Hvordan kunne det ske, at nogen kunne svindle den danske stat for 6,2 milliarder kroner? Hvem har gjort det? Og hvorfor opdagede Skat først svindlen efter næsten fire år?

Simpelt bedrageri for milliarder

Men på trods af de mange ubesvarede spørgsmål, vurderer Thomas Svaneborg, at det ikke er en særlig avanceret bedragerisag, der har ramt Danmarks skattevæsen.

- Sammenlignet med megen anden økonomisk kriminalitet er det forholdsvis enkelt at få afklaret, om den skat, som de mange selskaber har fået retur, har været udbetalt berettiget eller ej. Og da Skat tilsyneladende allerede er i kontakt med en udenlandsk myndighed om sagen, er efterforskningen allerede forholdsvis fremskreden, siger han.

Svært at få pengene tilbage

Viser det sig, at der er hold i mistanken, venter der imidlertid bagmandspolitiet en anden og meget større udfordring. Det er nemlig per tradition meget svært at få så store bedragerisummer hjem fra udlandet.

- Sidste år lykkedes det politiets særlige sporingsenhed at hente 107 mio. kr. hjem fra hele verden fra forskellige bedragerisager. I den sammenhæng er 6,2 mia. kr. et helt astronomisk beløb, og det vil være sensationelt, hvis man kan hente så mange penge hjem, siger Thomas Svaneborg,

Han tør ikke umiddelbart gætte på, hvem der står bag bedragerisagerne.

- Desværre ved vi ikke, hvorfra anmeldelsen er kommet, hvilken slags myndighed, der har opsnappet sagen og hvilke typer selskaber, der står bag, siger han og fortsætter:

- Men umiddelbart er det svært at forstå, hvis det skulle være almindelige svindlere, der er i stand til at trække så store formuer ud af landet, men om det er et mafialignende netværk eller en anden organisation, der sår bag, har vi ikke nogen oplysninger om nu.

Skat har meldt bedrageriet til politiet, og det er nu op til Bagmandspolitiet at finde frem til de udenlandske svindlere og de 6,2 milliarder forsvundne kroner.