Investorer har forelsket sig i en smart fidus i de danske storbyer.
Ved at istandsætte lejligheder i ældre ejendomme kan de bruge en omstridt paragraf i boligreguleringsloven som springbræt til at skrue kraftigt op for huslejen.
På få år har udenlandske investorer således mangedoblet deres investeringer i den københavnske boligmasse.
Og det har sat sig på priserne.
På bare fem år er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en ældre udlejningsejendom i København og Frederikberg Kommuner steget fra 13.000 til over 25.000 kroner per kvadratmeter.
Det viser et notat fra Boligøkonomisk Videncenter.
- Det er jo en dramatisk stigning, vi ser, og der er tale om en egentlig boble på markedet for udlejningsejendomme i København, lyder det fra Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.
Videncentret har trukket data for salgspriser på københavnske ejendomme med mindst syv lejemål, som er bygget før 1964.
Det er nemlig den type ejendomme, som er ekstra interessante for investorer, der ønsker en hurtig gevinst på ejendommen ved at renovere ejendommens lejligheder.
Langt foran ejerlejlighederne
Mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder i København siden 2013 er steget med 60 procent, er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for udlejningsejendomme i samme periode steget med 120 procent.
Og det bør plante bekymrede folder i panden på politikere og lejere, mener Curt Liliegreen.
- Den voldsomme stigning giver nogle afledte problemer. Hvis ikke man griber ind, forsvinder de billige lejligheder meget hurtigt fra København, siger han.
Han fortæller, at blandt andre lavindkomstfamilier har svært ved at få fodfæste på boligmarkedet i København. Også singler ser ud til at blive skubbet ud på grund af de stigende priser, som forplanter sig til lejeniveauet.
- Det er især singlerne, som er kommet under pres. Vi kan se, at antallet af single-husstande går ned, mens stadig mange single-familier er tvunget til at flytte sammen og danne husstande med andre. Der har vi set en markant stigning de sidste ti år, siger Curt Liliegreen.
Tal fra Boligportalen.dk viser, at det på fem år er blevet 31 procent dyrere at bo til leje i en toværelses lejlighed i København.
Dokumentaren "De Riges By - på desperat boligjagt" undersøger det københavnske boligmarked og konsekvenserne af de stigende lejepriser. Se den her.
Ejendomme med ældre beboere er dyrere
Det er først muligt at renovere et lejemål, når en beboer er flyttet ud af lejligheden.
Når lejligheden står tom, kan håndværkere rykke ind og istandsætte for cirka 2.500 kroner per kvadratmeter.
Det giver mulighed for - efter paragraffen i boligreguleringsloven - at huslejen kan reguleres efter 'det lejedes værdi' i lejeloven, hvilket giver en langt højere - og mere fri - husleje.
Derfor spekulerer investorer ligefrem i, hvad det er for nogle beboere, der bor i ejendommen, når de handler med hinanden, lyder det fra Lejernes Landsorganisation.
Her har man eksempler på, at beboelsesejendomme med ældre beboere handles til en højere pris, fordi udsigten til, at lejlighederne bliver tømt, er kortere, fortæller Claus Højte, der er direktør i Lejernes Landsorganisation i København.
- Hvis man har en ejendom, hvor mange personer forventer at flytte inden for kort tid, vil det have en positiv effekt på prisen på den ejendom, fordi man dermed får mulighed for at modernisere boligerne, siger Claus Højte.
Landspolitikerne har siden oktober forhandlet om en politisk model, der skal skræmme de aggressiv udenlandske investorer ud af de danske storbyer.
Rettelse: Der var tidligere i artiklen navngivet flere udenlandske investeringsselskaber. De er nu fjernet.