37 journalister. 19 medier. 12 lande.
I et år har et netværk af journalister delt research og historier i et omfattende journalistisk samarbejde med det formål at komme til bunds i den formentlig største skatteskandale i Europa nogensinde.
Projektet er blevet døbt #CumExFiles og handler om fusk med refusion af udbytteskat for et trecifret milliardbeløb i en række europæiske lande.
Danmark er selv hårdt ramt af svindlen. Mindst 12,7 milliarder kroner er fejlagtigt sendt i lommerne på udenlandske rigmænd. Men først nu viser det sig, at skandalen rækker langt ud over Danmarks grænser:
- Siden skandalen i Danmark brød ud i 2015, har vi brugt mange kræfter på at komme dybere ned i den her skandale. Men fordi den her historie er grænseoverskridende, gik det tidligt op for os, at kun et samarbejde på tværs af lande kunne gøre det muligt at fortælle den fulde historie om, hvordan milliardsvindel mod Danmark i virkeligheden blot er en lille brik i et kæmpemæssigt kup, siger journalist i DR Nyheder Niels Fastrup.
Sammen med sin kollega Thomas Svaneborg har han og de tyske medier NDR i Hamborg og researchorganisationen Correctiv i Berlin fået det europæiske CumEx-samarbejde op at stå. I dag tæller det blandt andre Le Monde, Reuters, ARD, Die Zeit og El Confidencial
I sommer fik DR desuden dagbladet Politiken med som partner på projektet.
180.000 sider
Samarbejdets research bygger på 180.000 siders dokumenter fra hele Europa. Det er særligt materiale fra politiefterforskning i Tyskland, som har optaget researchfællesskabet.
Efterforskningsmaterialet omfatter ransagninger i en lang række lande og giver et unikt indblik i, hvordan fidusen med at lokke stater til at refundere den samme udbytteskat flere gange ofte har været styret og koordineret af nogle af verdens største banker med hjælp fra internationale advokatfirmaer.
- Jeg er overrasket over, hvor systematisk det her er foregået. De er gået ind i kuppet mod Europa med åbne øjne, og de her handler er i de tilfælde, vi har kendskab til, blevet godkendt helt op på bestyrelsesniveau.
- Vi kan også se i materialet, at det her har stået på i årevis og er udført af et netværk af finansfolk og storbanker i London og Frankfurt, siger Niels Fastrup.
Desuden giver afhøringer af bankdirektører, advokater og aktiehandlere et indblik i tilrettelæggelsen af det, der meget vel kan være det største skattekup i europæisk historie.
- De her enormt velhavende personer har hele vejen igennem stået over for valget mellem moral og profit. De har været vidende om, at gevinsten udelukkende er kommet fra skatteborgere i hele Europa. Alligevel har de valgt profit over moral, siger Fastrup.
Gruppen af journalister har indhentet tal fra skattemyndigheder, retskilder og vurderinger fra eksperter. Når alle tal fra den samlede spekulation med udbytteskat lægges sammen, ser de fem hårdest lande ud til at have tabt 410 milliarder kroner.
Insider taler ud
DR har i samarbejde med tv-programmet Panorama på den landsdækkende tyske tv-kanal ARD haft adgang til baggrundssamtaler og interview med en insider fra det netværk, som politi i flere lande i dag efterforsker, og som de betegner som en kriminel bande.
- Insideren er en tidligere højtplaceret tysk advokat fra Frankfurt, der i årevis tilhørte toppen af Europas finansverden, og som nu for første gang fortæller insiderhistorien om, hvordan han sammen med aktiehandlere i London og nogle af verdens største banker udtænkte og udførte avancerede mere eller mindre fiktive aktiehandler, fortæller Niels Fastrup.
Ifølge insideren havde handlerne udelukkende til formål at narre skattemyndigheder til at udbetale milliarder af euro. Transaktioner, som politi i blandt andet Danmark, Tyskland, Belgien og Østrig i dag betragter som rent bedrageri.
Under interviewet med ARD og DR var insideren iført en delvis maske, som var sminket henover, så det ikke er muligt at genkende ham. Det sker for at beskytte hans identitet.
DR har som led i researchen brugt mange journalistiske kræfter på at krydstjekke insiderens forklaringer og rolle i sagen.
Interviewet med insideren blev udført over to dage i april i år et hemmeligt sted i Tyskland. Under interviewet fik DR også mulighed for at udspørge insideren om den formodede bagmand i udbytteskattesagen i Danmark, den britiske finansmand Sanjay Shah, der i dag bor i Dubai.
De implicerede journalister og medier har anvendt krypteret kommunikation til at udveksle resultaterne af deres research.
#CumExFiles henviser til den fidus med udbytteskat, som i branchen er kendt under navnet ’CumEx’ efter de latinske ord ’cum’ og ’ex’, der betyder ’med’ og ’uden’, fordi aktierne handles med og uden udbytte.
Du kan læse mere om journalistsamarbejdet på www.cumex-files.com.
Dokumentaren vises på dr.tv fra klokken 22.15 torsdag den 18. oktober.
Aktier og udbytte
- •
Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.
- •
Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.
- •
I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skat.
- •
Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.