Dong pynter sig med andre selskabers afgifter

Langt de fleste af de penge, Dong oplyser at have betalt i Nordsøskat, er viderebetaling af andres penge.

Dong tager imod rørledningsafgift fra de andre olieselskaber i Nordsøen og betaler dem videre til staten. (© DONG Energy A/S)

Selv om mange frygtede, at Goldman Sachs' køb af 19 procent af aktierne i Dong ville betyde færre skatteindtægter til den danske statskasse, så har Dong i årevis undgået at betale skatter af de millioner tønder olie, de har pumpet op af Nordsøen.

Det viser en gennemgang, P1 Dokumentar har lavet af skats oplysninger sammenholdt med selskabernes produktion.

Men der står noget helt andet i Dongs egne skattetal.

"Dong Energy har gennem de seneste syv år betalt 12 mia. kr. i skat og afgifter af vores aktiviteter i den danske del af Nordsøen," skriver Dong nemlig i et skattenotat fra 2012.

Lægger andres skat oveni eget bidrag

Men langt de fleste af de 12 milliarder kroner, Dong skilter med at have betalt fra Nordsøen, stammer slet ikke fra Dong selv.

Mere end 10 milliarder af de samlede 12 milliarder kroner er nemlig en rørledningsafgift fra andre olieselskaber, som Dong har stået for at afregne og sende videre til staten.

De milliarder har Dong lagt oveni deres eget Nordsøbidrag, afslører Dongs egne regnskaber, som P1 Dokumentar har gennemgået.

En halv milliard i skat fra Dong

Dong har efterfølgende oplyst de rigtige tal: De har konkret betalt en halv milliard kroner i skat fra Nordsøen og 800 millioner kroner i rørledningsafgift. Altså 1,3 milliarder i samlet nordsøbidrag på syv år - fra 2006 til 2012.

Dong forklarer, at selskabet har lagt andre selskabers afgift oveni deres eget Nordsøbidrag med, at det jo er Dong, der har stået for afregningen til staten:

- Vi har skrevet, at vi har betalt pengene, fordi vi har opkrævet pengene fra de andre selskaber, der bruger rørledningen. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi opkræver rørledningsafgift fra andre selskaber. Det har været almindelig kendt i mange år, lige siden rørledningen blev bygget, forklarer kommunikationschef i Dong, Karsten Anker Petersen.