Dong betaler ikke skat af Nordsøolie - modsat alle andre

Dong har ikke betalt en krone i skat af de millioner tønder olie, de hentede op af Nordsøen i 2012.

Dong har investeret så mange milliarder i Nordsøen, at der ikke har været overskud at betale skat af, siger selskabet. (© DONG Energy A/S)

Alle olieproducenter i Nordsøen – lige fra danske OK Benzin og Maersk til amerikanske Hess og Chevron - betalte olieskat i 2012. Men ikke Dong.

Som det eneste selskab bidrog statens eget energiselskab med nul skattekroner til trods for, at energiselskabet er én af de større producenter i Nordsøen med en produktion på fem millioner tønder råolie.

Det viser Danmarks første kortlægning af de enkelte oliefirmaers udvinding og skattebetaling fra Nordsøen 2012, foretaget af P1 Dokumentar.

Bekymring over Goldman Sachs

Da Dong for nyligt solgte 19 procent af sine aktier til finansieringsselskabet Goldman Sachs, skabte det bekymring og protester hos mange danskere.

Bekymringen gik på, om Goldman Sachs' involvering i Dong ville betyde tab af skatter til Danmark.

Men ingen havde på det tidspunkt overblik over, at Dong i forvejen ikke har betalt skat i årevis fra ét af sine største forretningsområder – nemlig Nordsøen.

Dong: Vi betaler i fremtiden

Dong siger, at den manglende Nordsøskat blandt andet skyldes, at de ikke er så langt fremme i deres investeringscyklus som andre selskaber i Nordsøen.

For oliefirmaer skal investere massivt i en årrække, før de begynder at hive olie op og tjene penge, der kan beskattes. Men skattebetalingen kommer i fremtiden.

- Hvis jeg må sige det lidt simpelt, så bliver investeringer i dag til skattebetalinger i morgen. Men det bliver selvfølgelig ikke i morgen, men ude i fremtiden, siger kommunikationschef i Dong Energy, Karsten Anker Petersen.

Karsten Anker Petersen vil dog ikke sige præcist, hvornår DONG vil betale skat af den olie, selskabet udvinder i Nordsøen, men understreger, at selskabet overholder alle skatteregler.

Dong planlagde investering efter kæmpe skattefradrag

P1 Dokumentar har fået aktindsigt i dokumenter, der viser, at Dong har valgt at lave en ekstra stor investering i et stort oliefelt ved navn Hejre i Nordsøen, blandt andet for at få en stor skatterabat.

Der gjaldt nemlig nogle særligt lukrative fradragsregler for investeringer i Nordsøen frem til i år, hvor regeringens nye nordsøaftale træder i kraft.

De gamle regler gjorde, at enhver investering - for eksempel i en nybygget boreplatform - udløste et fradrag på 250 procent.

- Ved at investere én krone kan man spare to kroner i skat, forklarer Otto Brøns-Petersen, som er analysechef i CEPOS og tidligere ansvarlig for regeringens eftersyn af Nordsøskatten fra 2013.

Reglerne var fejlkonstruerede

Men de skatteregler for Nordsøen, som Dong benyttede sig af, var grundlæggende fejlkonstruerede, siger han.

- Tanken med dem var at sige: Vi har en høj skat, som man kommer til at betale, hvis man virkelig kommer til at tjene penge. Til gengæld har vi også et stort fradrag som gør, at så længe man investerer og løber en stor risiko, så bliver man afskærmet fra at betale skat, forklarer Otto Brøns-Petersen.

- Men incitamenterne har simpelthen været skruet galt sammen, sådan at der altid er et incitament til at investere sig ud af skatten, uanset om man tjener mange eller få penge.

Finansminister afviser overinvestering

Regeringens nye aftale, som den indgik sammen med Dansk Folkeparti og Enhedslisten i september sidste år, sænker det enorme kulbrintefradrag på 250 procent og sætter delvist en stopper for, at Dong kan investere sig ud af at betale skat.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser at Dong har lavet en overinvestering i Hejrefeltet, selvom det stod i regeringens serviceeftersyn af Nordsøskatten, at de gamle regler gav incitament til netop at overinvestere i store oliefelter.

Finansministeren har afvist at medvirke i P1 Dokumentar.