Dong-analytiker: Dong er ikke en virksomhed i krise

Trods blodrøde tal på bundlinjen, så går det grundlæggende godt for energigiganten, siger analytiker.

Dong kommer ud af 2015 med et rungende underskud på 12,1 milliarder kroner. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Umiddelbart lyder et underskud på 12.1 milliarder kroner ikke særlig godt.

Og når det så ovenikøbet bliver betegnet som et "historisk stort underskud", så skulle man tro, at energiselskabet Dong er i krise.

Men så slemt står det faktisk ikke til, vurderer Jens Houe Thomsen, som er Dong-analytiker hos Jyske Bank.

- En virksomhed i krise er en, der ikke kan se nogen udvej, og ikke ved, hvad man skal gøre ved problemerne. Det ved Dong godt, og de arbejder stenhårdt for at løse de udfordringer, der er, siger han.

Dong har gjort det bedre end i 2014

Underskuddet hos Dong skyldes hovedsageligt, at olieprisen falder, fremgår det af årsregnskabet. Dong har således nedskrivninger på olie- og gasdivisionen på 15,8 milliarder kroner som følge af den lave oliepris.

Men kommer prisen op igen, ser regnskabet helt anderledes ud. Blandt andet går det godt med at sælge el og varme til forbrugere i Nordeuropa, og olie og gas til resten af verden.

- Ser man bort fra olieudfordringerne, så har Dong faktisk gjort det bedre end forrige år. Deres indtjening går fremad, fordi de har succes med havvindmøller, siger Jens Houe Thomsen.

Koncernens driftsresultat steg da også med 13 procent til 18,5 milliarder kroner. Forventningerne til 2016 er ifølge årsregnskabet, at der igen sker betydelig vækst hos Dong.