Direktør: Trepartsaftale er en ommer

Direktør for servicevirksomheden Norisol Carsten Hoeck mener ikke, der mangler praktikpladser. Men unge.

Carsten Hoeck (tv) synes trepartsaftalen skyder ved siden af ved at tvinge arbejdsgivere til at oprette praktikpladser. "Beløn de unge, der vil uddanne sig til de jobs, der er i Danmark,” siger han. (Foto: © Lars Helsinghof Bæk, Scanpix)

Frem til 2025 skal der skabes op mod 10.000 praktikpladser til de danske erhvervsskoler, som har svært ved at komme af med tusindvis af unge, som ikke kan finde en praktikplads.

Sådan lyder facit på trepartsaftalen mellem regeringen, LO og Dansk Arbejdsgiverforening.

Men ifølge Carsten Hoeck, der er direktør for service- og entreprenørvirksomheden Norisol, så er aftalen skudt forbi:

- Jeg er så træt af, at især fagbevægelsens eneste løsning på problemet altid er, at virksomhederne bare skal oprette flere lærlingepladser. De er jo helt ude af trit med virkeligheden, siger Carsten Hoeck.

Han peger på, at problemet snarere er mangel på elever på erhvervsskolerne, som i en årrække er blevet færre og færre, fordi de unge i stedet vælger gymnasiet.

- I vores branche ser det særligt sort ud, idet vi kan se, at der i 2019 kun vil blive udlært 11 tekniske isolatører på landsplan.

Norisol har i øjeblikket 36 lærlinge hvoraf fem er unge, resten er voksenlærlinge. Og ifølge virksomheden selv, kunne den tage 50 praktikanter.

- Vi kunne oprette mange flere praktikpladser, men desværre er der ikke ansøgere. Fagbevægelsen burde hellere koncentrere sig om at løse det kæmpe problem, vi har i, at de unge vælger en erhvervsuddannelse fra til fordel for gymnasiet. Og her er én af løsningerne, at vi skal belønne de unge, der går i vores retning, siger Carsten Hoeck.

Udgangspunktet for forhandlingerne er dog en stor mangel på praktikpladser. Lige nu mangler mellem 7.000 og 9.000 erhvervsskoleelever praktikpladser.

Men det er ikke et udtryk for for få praktikpladser, men et totalt mismatch mellem arbejdsmarked og linjevalg på erhvervsskolerne, mener Carsten Hoeck.

- Denne aftale løser desværre ikke problemet om mangel på faglig arbejdskraft for os.

- Byggeriet og Industrien har i forvejen svært ved at skaffe kvalificeret faglært arbejdskraft. Derfor må vi i stigende grad hente arbejdskraft fra for eksempel Polen, siger han.

Om Norisol

  • Norisol er en service- og entreprenørvirksomhed, der arbejder inden for energi, industri, marine og byggesektoren.

  • Norisol arbejder offshore og onshore inden for olie- og gasindustrien, på skibsværfter, raffinaderier og kraftværker foruden for medicinalindustrien, levnedsmiddelindustrien og bygge- og anlægsbranchen. Norisol har en omsætning på 1,2 milliarder kroner og cirka 1500 ansatte.