DI vil afskaffe tillæg for skæve timer

Lønmodtagere bør have det samme i løn - uanset hvad tid på døgnet, der arbejdes. Tillæg og genebetalinger skal væk, mener Dansk Industris direktør Hans Skov Christensen som optakt til overenskomstforhandlingerne.

Busserne kører også om natten og på søn- og helligdage. Men det skal buschaufføren ikke have tillæg for, mener Dansk Industri.

Lønmodtagere bør have det samme i løn - uanset uanset hvad tid på døgnet, der arbejdes. Det mener Dansk Industris direktør Hans Skov Christensen.

- Hele døgnet bør på sigt regnes som normal arbejdstid uden særlige løntillæg, siger han til Erhvervsbladet.

Vil gerne, siger direktør

Dermed lægger arbejdsgivernes topforhandler op til et angreb på de mange forskellige tillæg, der er aftalt i overenskomsterne som kompensation for ubekvemme arbejdstider, natarbejde, forskudt tid og måske også weekend-arbejde.

- Vi oplever at danskere gerne arbejder på forskellige tider. For eksempel fordi det af trafikale grunde er nemmere at arbejde på tidspunkter, som vi gamle dage ville have kaldt skæve. Men i dag er det ikke svært at rekruttere til for eksempel nathold. Folk har forskellige interesser. Vi ved fra Internettet og fra serviceøkonomien, at vi efterhånden forventer at kunne blive betjent hele døgnet. Det bør også afspejle sig i vores arbejdstidsopfattelse, siger Hans Skov Christensen.

Forpostfægtning

De kommende overenskomstforhandlinger må ikke forringe industriens konkurrenceevne, siger DI-direktøren.

- Det er der simpelthen ikke plads til, siger Hans Skov Christensen, der er arbejdsgiversidens frontfigur i overenskomstforhandlingerne på det store, toneangivende CO-Industri område.

Han peger på, at høje omkostninger til blandt andet lønninger kan betyde, at arbejdspladserne, både når det gælder fremstilling og tjenesteydelser, flytter hen, hvor arbejdskraften er billigere.

Derfor er det vigtigt, at den kommende overenskomst ikke bliver for dyr, understreger han.

Manglen på arbejdskraft vil stille lønmodtagersiden stærkt ved de forestående overenskomstforhandlinger, og flere forbundsformænd har allerede varslet krav om generelle lønforbedringer i omegnen af tre procent.

Overenskomsterne på lang størstedelen af arbejdsmarkedet skal fornyes inden den 1. marts 2007.

ExternalContent