Præcisering: Tidligere stod der i denne artikel, at nat-, aften- og weekendtillæg steg med 30 til 40 procent. Det er ikke korrekt, da tillæggene stiger til 30 til 40 procent af timelønnen.
I går eftermiddags blev den nye overenskomst for sosu-ansatte forhandlet på plads.
Nu kommer der beløb på aftalen - og der er tale om et klækkeligt lønløft for de danske sosu'er.
- En sosu-assistent med syv års anciennitet som arbejder 37 i dagvagt vil stige med 5.680 kroner i løn om måneden, når pengene fra trepartsforhandlinger og OK24 er fuldt indfaset den 1. januar 2026, bekræfter fagforbundet FOA overfor DR Nyheder.
De 5.680 kroner svarer til en lønstigning på over 17 procent.
FOA oplyser til DR Nyheder, at der bliver oprettet et ekstra løntrin ved syv års anciennitet. For en sosu-assistent med 10 års erfaring lyder den gennemsnitlige lønstigning på 4.750 kr.
Markante lønstigninger kan trække flere folk til faget
De ekstra tusindekronesedler varmer i lommen hos sosu-assistent Linneth Sommer fra Greve Kommune.
Hun kører fast dagvagt i hjemmeplejen i Greve Kommune
- Jeg synes, det er godt. Det gør, at faget er mere attraktivt, og uddannelsen bliver mere attraktiv, lyder reaktionen fra Linneth Hansen, der har syv års anciennitet og kan se frem til 5.680 kroner mere i løn i 2026.
Ifølge hende kan lønstigningen være med til at give ro til den løndiskussion, der har været blandt offentligt ansatte i vefærdserhvervene.
- Der har været snak om, at det er ærgerligt, at vi ikke er blevet tilgodeset, som andre er. Så jeg tænker da helt sikkert, at det her falder i god jord, og det gør, at det bliver mere attraktivt, siger hun.
For Lineth Hansen er løn dog ikke alt.
- Arbejdsmiljøet på en arbejdsplads, det er jo også noget, som jeg lægger meget vægt på, som også højner mit arbejdsliv og arbejdsglæden, siger hun.
Arbejdsmarkedsforsker: Meget, meget høje lønstigninger
Lønstigningerne kommer fra den nye overenskomst, OK24, og fra trepartsaftalen, der har til formål at hæve lønnen for bestemte faggrupper som foreksempel sosu'er, sygeplejersker, pædagoger og fængselsbetjente.
Den generelle lønstigning er på 6,5 procent, og så hæves aften-, weekend- og nattilæggene til mellem 30 og 40 procent af timelønnen. Den procentsvise stigning for eksempelvis aftentillæg stiger i den nye aftale med 20 procent.
Lønstigningerne er til at tage og føle på, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl.
- Det er meget, meget høje lønstigninger. Sidst socialassistenterne fik et højt lønhop, det var i 2008, og der fik de 14 procent hen over tre år. Så 17 procent på to år, det er et meget, meget højt lønhop, siger han med henvisning til lønstigningen for en soso-assistent med syv års erfaring.
Og sektorformand i FOA Tanja Nielsen er da også godt tilfreds med den aftale, hun har landet som forhandlingsleder, når hun tænker på, hvad man tidligere er lykkedes med at forhandle hjem.
- Det er helt vanvittigt godt. Det er aldrig set før inden for nyere tid, vi skal over 30 år tilbage, siden vi har set så markante lønstigninger, siger hun.
På den anden side af forhandlingsbordet sad Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg. Han håber, aftalen vil få flere folk til at uddanne sig til og arbejde som social- og sundhedsmedarbejder.
- Vi er glade for, at vi nu har landet en aftale med FOA og fået udmøntet trepartsmidlerne. Vi håber, at det kan være med til at styrke rekrutteringen i kommunerne, siger han.