For enden af de musegrå korridorer i den brune kontorbygning i Köln-bydelen Sülz hænger statsanklager Anne Brorhilkers skilt ved siden af døren på et kontor, der er så lille, at hun ikke har plads til stakkene af papirer.
Men der er også mange af dem. Papirerne.
Anne Brorhilker har som statsanklager fået til opgave at samle stumperne i det, der betegnes som den største skatteskandale i tysk historie.
Bag et bjerg af over 200.000 siders efterforskning skal Brorhilker de næste år forsøge at straffe de op mod 300 personer og over 100 banker og kapitalfonde, som har været involveret i togtet mod de europæiske statskasser.
Ifølge det journalistiske samarbejde #Cumexfiles er de europæiske statskasser blevet svindlet for mindst 410 milliarder kroner.
I Danmark har udbytteskattesagen kostet de danske skatteborgere mindst 12,7 milliarder kroner. Også her er politiet i gang med at forberede en sag, der kan køre ved retten.
I Tyskland menes tabet for den særligt grove skattefidus Cum-ex at være mindst 75 milliarder kroner.
Den centrale sherif
I Tyskland er Brorhilker blevet billedet på staternes kamp mod de grådige banker, der i jubelårene op til Finanskrisen og i årene efter udnyttede deres priviligerede position til at suge milliarder op af statskasserne.
Fra sit lille kontor i Köln har Brorhilker gennemgået tusindvis af emails, telefonaflytninger, ransagningsmateriale og forretningsaftaler.
Materialet giver indblik i en verden af mænd i dyre jakkesæt og hurtige biler, der er vant til at færdes på de bonede marmorgulve og leve et liv i ekstrem luksus.
Nu står de over for deres måske hårdeste modstander nogensinde:
En 45-årig, slank kvinde med hornbriller i acetatstel og blond, skulderlangt hår, som med udgangspunkt i den brune bygning i Köln i årevis har lagt planer for at gøre livet surt for hundredvis af velhavende mænd, der især har tjent deres bugnende formuer på at gøre indhug i de europæiske statskasser.
- Brorhilker står i frontlinjen i det her clash mellem to verdener. Hun fylder rigtigt meget i materialet, og typisk er det også hende, der driver afhøringerne frem, siger Niels Fastrup, der er journalist i DR Nyheder.
Niels Fastrup er en del af det journalistiske samarbejde, som sidste år stod bag den massive afsløring af svindel med udbytteskat på tværs af Europa. Samarbejdet kredser særligt om en stor lækage fra tysk politiefterforskning på over 180.000 sider.
Her kan man læse, hvor betydelig Brorhilker har været i arbejde med at stille de skyldige til ansvar.
- Hun er simpelthen den centrale sherif, som er gået efter det her internationale netværk af banker og advokatfirmaer. Der er nogle interessante modsætninger i, at det er den her kvindelige anklager, som nu jagter de her testosteronmættede mænd fra City of London, siger Niels Fastrup.
Kendetegnende for tyskernes syn på onsdagens retsmøde lyder overskriften i den tyske avis Süddeutsche Zeitung: 'Stat mod grådighed'.
Kvinder og mænd
Brorhilker er en privat person og giver ikke interview til journalister.
Derfor var mange også spændte på, hvordan denne mytiske figur egentlig tog sig ud, da hun onsdag for første gang skulle sige ord i Retten i Bonn.
Her er to britiske statsborgere og fem banker på anklagebænken for svindel med ikke færre end 3,4 milliarder skattekroner i det, der bliver kaldt det første store slag mellem stater og hundredvis af banker og finansfolk og advokater i sagerne om svindel med udbytteskat, i Tyskland kaldet Cum-ex.
De tyske medier har døbt Brorhilker 'den stille heltinde'. Både fordi det er nærmest umuligt at få et interview med anklageren, men også fordi hun med sit rolige gemyt virker som alt andet end en superhelt, der kaster sig hovedkulds ind i kampen for retfærdighed.
Brorhilker sidder på dommer Roland Zicklers højre side i retslokalet i Bonn og konverserer roligt med sin assistent og en repræsentant for det tyske skattevæsen. De er alle kvinder.
På den anden fløj er 17 advokater og tiltalte samlet. Stort set alle er mænd.
Og det er netop det skisma, som optager store dele af den tyske presse: At en hårdtarbejdende tysk kvinde nu skal rydde op i det milliardkaos, som hundredvis af konkurrenceprægede mænd med udgangspunkt i London har efterladt sig i deres hidsige grådighed i årene op til og efter Finanskrisen.
Også den tyske skatteadvokat, Insideren, der sidste år medvirkede anonymt i DR-dokumentaren 'Mændene, der plyndrede Europa' har bemærket, at det er en kvinde, der står i spidsen for det retslige efterspil i udbytteskatteskandalen.
- Djævlemaskinen, som vi udviklede, som vi rejste, som vi kørte på fuld tid, hele tiden, stod mænd bag.
- Nu spiller en kvinde hovedrollen, sagde den anonyme kilde i et interview med DR og tyske journalister sidste år.
Må jeg have lov at sidde ned?
Den første sejr i kampen mod den internationale finansverden kommer, da Anne Brorhilker beder retten om tilladelse til at sidde ned under oplæsningen af det 55 sider langt anklageskrift.
Det får hun lov til, og under oplæsningen forklarer hun, hvordan de to tiltalte var en del af 'en bande', der blev dannet senest i 2006 og lavede ulovlige "Cum-ex-transaktioner med tyske aktier."
Først gennem den tyske storbank Hypo-Vereinsbank og senere med det specialiserede selskab, som de selv stod bag, Ballance.
- Overskuddet fra disse forretninger blev ikke genereret gennem markedet, men er baseret på den ulovlige erhvervelse af skatteydernes penge, lyder det køligt fra den 45-årige anklager.
Den stille heltinde
Svindel med udbytteskat er en enorm skandale i Tyskland, hvor anklagere i Frankfurt, München og Stuttgart er i fuld gang med at forberede retssager mod de internationale pengemænd og banker, der har haft snablen langt nede i den tyske skattekiste.
Men det var skattekontoret i Köln, som udbetalte skatterefusionerne til de udenlandske pengemænd. Og derfor er det først og sidst statsanklageren i Köln, Anne Brorhilker, som skal op imod en international industri af storbanker, aktiehandlere og advokater.
Den tyske skatteadvokat Hanno Berger, som menes at være hovedarkitekten bag Cum-ex-svindlen i Tyskland, har beskyldt hende for ikke at 'forstå, hvordan det fungerer.'
Og en række internationale banker og finansmænd har været forbi hendes kontor for at forsøge at slå en handel af.
Flere af de tiltalte har også benyttet sig af den tyske 'kronvidne-paragraf' og forklaret om svindlen i detaljer i håb om at få nedsat straf. Blandt andre de to tiltalte, der er på anklagebænken onsdag, Martin S. og Nicholas D.
Skattesnyd for 3,4 milliarder kroner
De to aktiehandlere, Martin S. og Nicholas D. er tiltalt for mellem 2006 og 2011 at hive 3,4 milliarder kroner op af den tyske statskasse, og nu kræver Brorhilker dem fængslet i op mod ti år.
- De tiltalte opnåede i vid udstrækning uberettigede skattemæssige fordele. Desuden handlede de tiltalte ud fra grov egeninteresse, siger Anne Brorhilker med sin sarte stemme, der flere gange får de tilstedeværende advokater til at brokke sig over, at hun ikke snakker direkte ind i mikrofonen.
Siden en vaks tysk skattemedarbejder i 2012 afviste en refusion af udbytteskat på 405 millioner kroner, har sagen været efterforsket af tysk politi og statsanklager Brorhilker.
Sagen har gjort Anne Brorhilker til et kendt navn i finanskredse i Tyskland. Og hun må hellere vænne sig til opmærksomheden. Allerede i næste måned er hun således inviteret til Washington, fordi tidsskriftet Global Investigation Review har nomineret hende til årets anklager.
Der er afsat yderligere 32 retsdage ind til midten af januar næste år, hvor sagen ventes afsluttet.
Nick D. og Martin S. tidligere arbejdsgiver, Hypo-Vereinsbank, skal dog ikke for retten. Banken har for længst betalt en bøde til den tyske stat på omkring 750 millioner kroner.
Du kan læse en reportage fra dagens retsmøde her.
Aktier, udbytte og skat
- •
Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. De, der ejer en aktie i virksomheden, kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.
- •
Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.
- •
I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af Skat.
- •
Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.
- •
Men ifølge de danske myndigheder har hundredvis af pensionskasser og selskaber fået refunderet udbytteskat, som de slet ikke har betalt. I alt har Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalt 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.