De danske myndigheders digitale vagthund kommer ikke i første omgang til at lave sin egen undersøgelse af det mulige misbrug af 41.820 danske facebook-profiler.
Datatilsynet overlader det i stedet til deres britiske kolleger at undersøge, hvordan de danske data sammen med oplysninger fra 87 millioner internationale Facebookbrugere er havnet i hænderne på den britiske konsulentvirksomhed Cambridge Analytica.
- Når vi ikke selv starter en sag op, er det fordi, vi ikke mener, det vil tilføre sagen noget. Vores engelske kolleger er i fuld gang med at finde ud, hvad der er sket, og hvordan oplysningerne er blevet brugt, siger, siger Peter Fogh Knudsen, kontorchef for det internationale område i Datatilsynet.
Facebook har indrømmet, at virksomheden Cambridge Analytica på verdensplan har høstet data fra 87 millioner Facebook-brugere.
Data, der blandt andet er blevet brugt til at bygge en algoritme, der kan skræddersy og målrette Facebook-annoncer. En målrettet annoncering, der eksempelvis blev benyttet af Trump-lejren under den amerikanske valgkamp.
De 41.820 danske profilers data er en del af den informationsklump, der primært drejer sig om informationer om, hvad de danske profiler har ‘liket’.
Risikerer at trække sagen i langdrag
Peter Fogh Knudsen fortæller, at de britiske datamyndigheder har sat et team på 10 mand på sagen og har lavet ransagninger i forbindelse med sagen. Desuden er der tæt kontakt til både konsulentvirksomheden og det sociale medie.
- Cambridge Analytica er etableret i England, så vores kolleger er i så tæt dialog med dem, som man kan være i forhold til at få afklaret det hele. Og det vil i bund og grund være de samme spørgsmål, som vi kan stille her fra Datatilsynet i Danmark, hvis vi skulle gå ind i dagen, siger Peter Fogh Knudsen.
- Det ville være på samme måde med datatilsynene i de øvrige EU-lande. Og så ville det her firma bare skulle svare på de samme spørgsmål til alle tilsyn. Noget som ville trække sagen i langdrag uden at tilføre noget i forhold til dem, det er gået ud over eller alle os andre.
Nye dataregler forenkler myndighedsundersøgelser
25. maj træder EU's persondataforordning i kraft. De nye regler skal styrke beskyttelsen af persondata i Europa.
Og det betyder, at en sag som den pågældende derefter skal behandles af myndighederne i det land, hvor en mistænkt virksomhed hører hjemme.
- Det er hele udgangspunktet, at sagerne skal behandles i det land, hvor et firma har sit hovedkontor. Det skal det for sagens og for firmaets skyld, så firmaet ikke bliver bombarderet med henvendelser fra 28 forskellige lande med hver deres syn på sagen, siger Peter Fogh Knudsen.
De nye regler skal blandt andet gøre det nemmere at få belyst en sag om brud på lovgivningen og føre den ved domstolene.
App forbindes med misbrug af data
Peter Fogh Knudsen siger, at man i Datatilsynet først vil se resultaterne af de britiske myndigheders undersøgelse, før man kan udtale sig om, hvor alvorlig sagen om misbruget af Facebook-profilerne i sidste ende er.
- Lige nu vil jeg gerne henholde mig til, at der er en efterforskning i gang. Så må vi efterfølgende tage stilling til lovligheden af det.
Ifølge Ritzau har syv danske Facebook-brugere benyttet appen "This Is Your Digital Life", der har givet adgang til både deres egne og deres kontakters oplysninger.
Det betyder, at de syv danske brugere af appen har givet både deres egne og deres venners profilinformationer til appen.
Det kan dog ikke forklare, at næsten 42.000 danske profiler er havnet i appen, da hver af de syv brugere i så fald skulle have op mod 6.000 venner.
Det betyder derfor formentlig, at en stor del af de danske profiler er blevet høstet ved, at udenlandske facebook-venner har brugt "This Is Your Digital Life".
Undersøgelse i gang i Australien
En undersøgelse i Australien skal afgøre, om mediegiganten Facebook har overtrådt de australske love om privatlivets sikkerhed.
Det oplyser den australske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge Facebook er 300.000 af de op mod 87 millioner berørte brugere fra Australien.
En talsmand fra Facebook i Australien udtaler, at virksomheden vil være lydhør overfor undersøgelsen.
I sidste uge meddelte New Zealand, at de betragtede Facebooks håndtering af brugernes data som et brud på newzealandsk lov - et træk som Facebook kaldte "skuffende".
Undersøgelsen finder sted samtidig med en anden verserende australsk undersøgelse, der skal afgøre, om online-giganterne Facebook og Google har forstyrret markedet for de australske nyhedsmedier til skade for både udgivere og forbrugere.