Danskere forventer at aflyse sommerferien i udlandet - sommerhusbookinger eksploderer

Tre ud af fem danskere forventer at blive inden for landets grænser til sommer, viser undersøgelse.

Det bliver ikke de danske turister, der kommer til at oversvømme de spanske strande denne sommer, viser undersøgelse fra Danske Bank. Her et billede fra Gran Canaria. (Foto: © BORJA SUAREZ, Scanpix)

Er der egentlig noget, der er mere trist end en regnfuld og overskyet dansk sommer?

Det spørgsmål kan rigtig mange danskere svare rungende nejtil, og derfor er det nærmest mere reglen end undtagelsen, at vi pakker badetøj og dykkerbriller og drøner sydpå, når kalenderen begynder bare at dufte det mindste af sommer.

Men årets sommerferie ser ud til at blive noget anderledes end normalt, når man ser på danskernes rejseplaner.

For på trods af, at de danske myndigheder satser på at have befolkningen færdigvaccineret ved udgangen af juni, så forventer mange at droppe de normale planer om sol, sangria og solhat.

Ifølge en rundspørge analyseinstituttet YouGov har lavet for Danske Bank, forventer cirka tre ud af fem at holde deres sommerferie her i landet.

En stor del af disse svarer desuden, at de normalt bruger den primære del af deres sommerferie i udlandet, men altså har valgt at blive hjemme netop i år.

Omvendt regner kun omkring en femtedel med at skulle bruge størstedelen af deres sommerferie i udlandet.

- Der er langt flere, der vælger at holde sommerferie herhjemme også i 2021, end der ellers ville være. Folk tør simpelthen ikke satse på, at verden er åben, så derfor er de allerede gået i gang med at planlægge at blive herhjemme, siger Louise Aggerstrøm, der er privatøkonom i Danske Bank, og pointerer, at det normalt allerede er i januar og februar, at rigtig mange køber deres sommerferie.

Sommerhusene bliver revet væk

Der er ikke nogen tvivl om, at hvis sommerferien lå i dag, så ville det kun være den allermest modige eller dumdristige del af den danske befolkning, som kom til at holde sommerferie under varmere (eller koldere) himmelstrøg.

For lige nu har de danske myndigheder malet hele verdenskortet 'rødt'. Med andre ord: Drop alle rejser og bliv i Danmark!

Den kraftige opfordring er tilsyneladende blevet respekteret, og i den første uge af januar blev der ifølge Danske Banks 'spending monitor' - en analyse af, hvad vi bruger penge på - brugt mindre end 10 procent af, hvad vi normalt bruger på rejser.

Til gengæld er der tal, der indikerer, at mange danskere vælger at blive hjemme i sommerferien.

Ifølge Sol & Strand, der er en af landets største sommerhusudlejere, er antallet af danske bookinger for uge 27-33 langt over fordoblet i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Der bliver dog endnu ikke danset af glæde hos sommerhusmastodonten, selv om man glæder sig over, at danskerne skipper sydens sol.

- Normalt er 75 procent af vores gæster udlændinge, og lige nu har vi stort set ikke nogle bookinger fra udlandet, fordi grænserne er lukkede. Vi håber på, at foråret betyder, at coronasmitten falder, og at vaccinerne virker, siger administrerende direktør Per Dam.

Og netop det faktum, at udenlandske turister til sommer kan ende med at blive en mangelvare betyder, at de dele af Danmark, der lever af turister, ikke nødvendigvis bør have hævet armene langt oppe over hovedet i jubel, vurderer Louise Aggerstrøm fra Danske Bank.

- Problemet er, at selv om danskerne bliver hjemme, så er der selvfølgelig også en masse turister, der ikke kommer. Det er ikke fordi, at jeg forventer, at det vil vælte ind med kinesere og amerikanere eller nogen af de grupper, der normalt bruger rigtig mange penge. Så på den måde kan det ende med, at det går nogenlunde lige op samfundsøkonomisk, siger hun.

Familie dropper Kroatien: Har købt sommerhus ved Jammerbugt

Det er ikke kun hos udlejerne, at sommerhusene går som varmt brød.

Salget af sommerhuse nærmest eksploderede sidste år, hvor alle tidligere rekorder blev slået.

Familien Steiness fra Nordjylland er blandt den, der fik fingrene i et sommerhus, efter at Danmark lukkede ned i marts sidste år.

Derfor hedder sommerferiedestinationen i år ikke Kroatien eller Tyskland som tidligere år.

Nej, den hedder Slettestrand ved Jammerbugt i Nordjylland en lille times kørsel fra deres hjem.

- Jeg synes ikke, det føles trygt at skulle ud og rejse under coronaepidemien. Jeg har egentlig bare allermest lyst til at være her i Danmark. Og så synes jeg, Danmark har så meget at tilbyde, siger Pernille Lindhardt Steiness, der bor med sin mand Rune og deres tre børn.

Og når man spørger Rune Brandstrup Steiness, om det er 100 procent sikkert, at de bliver i Danmark til sommer, hvis verden for eksempel begynder at genåbne, er der ikke så meget som bare en lille tvivl i stemmen.

- Vi bliver i Danmark og holder ferie, siger han og uddybber:

- Nu er jeg jo ikke sundhedsekspert, og nu må vi se med vaccinerne. Det kan godt være, at der bliver åbnet op, men en ting er om det er realistisk, noget andet er, om man tør det. Vi bliver i hvert fald hjemme og nyder vores dejlige sommerhus.

'Tager af sted, når der er lys for enden af tunnelen'

Det er svært at spå - især om fremtiden, lyder et kendt mundheld.

For et er, hvad danskerne forventer at gøre til sommer - noget andet er om ikke mange alligevel vælger at stikke af sted på en afbudsrejse, hvis de får muligheden.

Ifølge adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen er det faktisk alt for tidligt at sige, om de danske feriebyer bliver oversvømmet af indenlandsk turisme.

I år er nemlig helt særlig, og for mange er alle planer om bestilling af sommerferie på vågeblus.

- Der er ikke andre, der er begyndt at bestille billetter, kollegerne sidder ikke og snakker om at tage sydpå, vi ved ikke helt hvornår, vi er færdigvaccineret, vi kender ikke flypriserne, og der er ikke noget stormløb på billetterne. Derfor er det lette valg at sige, at vi bliver nok hjemme. Når det så åbner op, så sker der nok noget andet, siger forskeren.

Han mener ikke, at det giver mening at tage udgangspunkt i, at vi normalt køber rejser i januar og februar.

- Vi kommer sandsynligvis til at se, at rigtig mange vælger at tage af sted det øjeblik, de ser, at der er lys for enden af tunnelen, siger Pelle Guldborg Hansen.