Det er ”skrækkeligt” og ”noget af det, man får ondt i maven over”.
Sådan lyder reaktionen hos Telenor oven på de seneste dages indtil videre uopklarede brud på datakabler i Østersøen.
Som teleselskab driver Telenor store dele af den digitale danske infrastruktur – og er også selv genstand for daglige angreb, fortæller Per Olsen, der sikkerhedschef i Telenors danske afdeling.
Og derfor er der også store konsekvenser på spil, hvis hackerne kommer igennem deres forsvarsværk.
- Ultimativt, så bliver vi jo lagt ned. Så kan det jo være, at du ikke kan bruge din mobiltelefon, at du ikke kan få noget data. Der skal meget til, før vi kommer dertil, men det ville være det værste tænkelige scenarie, siger Per Olsen.
'Ikke bare sjove billeder'
Digitaliseringen har efterhånden grebet fat om alle hjørner af det danske samfund.
Af samme årsag er der nu meget mere digital infrastruktur, der er i fare, fortæller Poul Noer, der er fagchef på området i organisationen Dansk Erhverv.
- Den digitale infrastruktur er ikke bare et spørgsmål om at sende sjove billeder. Det er hele forudsætningen for erhvervslivet kan fungere, og for at den offentlige sektor kan fungere, siger han.
Og det udnyttes af dem, der vil os det ondt.
- Det er helt klart, at vi ser et meget forandret trusselsbillede. Det har de seneste dages begivenheder også antydet, selvom vi ikke har det fulde billede endnu.
- Men det vi kan se er, at der er væsentlig flere cybersikkerhedsangreb mod virksomhederne, end der var for et år siden. Der er en kraftig stigning, så der er nye boller på suppen, hvad cybersikkerheden angår, siger Poul Noer.
Ikke kun specialister
Af samme årsag står dansk erhvervsliv over for en stor opgave med at sikre sig digitalt.
For der er mange sårbarheder rundt omkring, vurderer Poul Noer.
- Der er ikke noget, der tyder på, at danske virksomheder er bedre rustet end andre steder. Og det er ret tankevækkende, fordi vi ellers er meget digitaliseret i Danmark. Så det er som om, at vores cybersikkerhedsniveau ikke er fulgt helt med vores digitaliseringsniveau, siger han.
Og det er ikke et problem, der kan løses med et fingerknips.
- Virksomheder, som måske ikke har været vant til at arbejde med digitalisering og cybersikkerhed gennem de sidste 20 år, står lige pludselig nu og skal rekruttere meget højt uddannede specialister til at lave cybersikkerhedsløsninger. Og det er altså svært, siger Poul Noer fra Dansk Erhverv.
Men det er ikke kun en opgave, der hviler hos eksperterne.
Hver eneste medarbejder er et potentielt bolværk – eller svaghedspunkt.
- Der er jo også nogle meget lavpraktiske ting, som drejer sig om at uddanne medarbejderne. Det vil sige, at medarbejderne ved, at hvis de får en mail, der ser lidt mistænkelig ud, så skal de ikke nødvendigvis åbne den og acceptere alle mulige betingelser, siger Poul Noer.
Dybt afhængige af hinanden
For Telenor er det ikke nyt at arbejde med den digitale sikkerhed.
Onsdag var selskabet også vært for en konference om netop det emne – blandt andet for at skubbe på for mere samarbejde på området.
- Jeg tænker, at vi skal gå lidt mere sammen i bussen, end vi har gjort tidligere. Vi kan samarbejde på tværs af sektorer, brancher og også med myndighederne i forhold til at blive styrket i forhold til det her, siger sikkerhedschef Per Olsen.
Et problem for ét firma eller én branchen kan nemlig hurtigt blive et problem for alle.
- Vi (Telenor, red.) er dybt afhængige af energi. Energi er dybt afhængige af telebranchen og sundhed, og så videre. Så vi har en dyb afhængighed til hinanden i vores samfund. Og jeg oplever egentlig ikke, at vi taler nok sammen på tværs af sektorer, siger Per Olesen.
Og det er noget, der skal gå hurtigt, understreger han.
- Jamen, vi havde travlt for et år siden, og to år siden også. Det her er noget, hvor vi bliver taget på sengen allerede nu. Jeg synes virkelig, vi bør stramme op og bide til bolle her.
Han anerkender, at regeringen for nylig oprettede et nyt ministerium for beredskab og sikkerhed, men der skal mere til.
- Jeg synes bare, det går for langsomt, siger Per Olsen.