Danske Banks 'supersherif' stopper

Anders Meinert Jørgensen har haft til opgave at sikre, at Danske Bank lever op til hvidvask-reglerne.

Danske Banks afdeling i Estland er blevet brugt til hvidvaskning for milliarder. (Foto: © Raigo Pajula, Scanpix)

I knap fire år har Anders Meinert Jørgensen været chef for Danske Banks regel-område.

Det betyder, at han som såkaldt group compliance officer har haft ansvar for at sikre, at Danske Bank lever op til lovens krav, heriblandt reglerne om hvidvask.

Men nu stopper den 43-årige chef midt i stormvejret om hvidvaskskandalen i Danske Banks estiske filial.

- Jeg har igennem et stykke tid haft lyst til at prøve kræfter med noget andet – muligvis også noget, der ikke har med finans at gøre. Jeg har derfor besluttet at stoppe og koncentrere mine kræfter på at finde ud af, hvad det næste skridt i min karriere skal være, siger Anders Meinert Jørgensen i en pressemeddelelse.

Danske Bank har den seneste tid været i vælten omkring hvidvask, fordi en række afsløringer har vist, at Danske Banks estiske filial gennem en årrække er blevet brugt til at vaske milliarder af kroner hvide.

I sidste uge kunne Berlingske fortælle, at der nu er dokumentation for, at der er ført mindst 50 mistænkelige milliarder kroner gennem den estiske filial fra 2007-2015.

Selv om banken helt tilbage i 2011 fik advarsler for brud på hvidvaskreglerne, blev kundeforholdene først endeligt lukket i januar 2016.

Supersheriffen

Ifølge banken har Anders Meinert Jørgensen dog selv valgt at stoppe, og hans opsigelse er ikke relateret til hvidvaskskandalen i Danske Bank, lyder det fra banken selv.

- Beslutningen er ikke relateret til Estland-sagen, men hænger sammen med Anders’ ønske igennem længere tid om at prøve kræfter med noget andet, står der i pressemeddelelsen fra banken.

- Jeg har været glad for at være i Danske Bank og at kunne bidrage til det løft af compliance i hele banken, vi har set over de seneste par år, siger Anders Meinert Jørgensen.

Administrerende direktør i Danske Bank Thomas Borgen ærgrer sig over, at compliance-chefen nu vinker farvel til banken:

- Anders har ydet en stor indsats for at styrke compliance på tværs af koncernen. Jeg er ked af, at han forlader koncernen og takker ham for indsatsen, der har været med til at sikre, at banken i dag er på et andet niveau i forhold til compliance. Jeg ønsker ham alt godt i hans videre karriere.

Anders Meinert Jørgensen har tidligere kaldt indsatsen mod hvidvask for 'smertelig' og blev i et interview i 2016 kaldt Danske Banks 'supersherif'. Anders Meinert Jørgensen bliver i banken frem til november.

Skandale kan koste 30 milliarder kroner

Ifølge det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg News er hvidvaskskandalen i Danske Bank vokset til en størrelse, som kan ende med at koste banken et milliardbeløb i bøde.

Bloomberg News har talt med fem analytikere, der vurderer, at en bøde til Danske Bank kan lande på mellem to og 30 milliarder kroner. De fem analytikeres estimater lander på et gennemsnit for en potentiel bøde på 4,3 milliarder kroner.

Der er dog også en sandsynlighed for, at Danske Bank slipper for en bøde i den størrelsesorden.

En så stor bøde kræver nemlig at britiske eller amerikanske myndigheder rejser en sag mod banken, fordi bøderne i de lande er i en helt anden liga, end dem man ser i Norden.

DR Nyheder har været i kontakt med det amerikanske justitsministerium, som hverken vil be- eller afkræfte, om Danske Bank er i myndighedernes søgelys i USA.

I øjeblikket arbejder Danske Bank på en intern undersøgelse af hvidvasksagen i bankens estiske filial. Et resultat herfra ventes at komme i september.