Sagen om mulig hvidvask af penge i Danske Bank ser ud til at vokse sig større, og det har sat Danske Bank-aktien under pres allerede fra tirsdagens åbning.
Efter godt en times handel er aktien faldet med syv procent til 175,90 kroner, hvilket svarer til, at markedsværdien for aktionærer er faldet med 11,9 milliarder kroner til 157,6 milliarder kroner.
År til dato er aktierne i banken ifølge Ritzau faldet med 24 procent.
De nye oplysninger i skandalen om hvidvask, der har fået aktien til at falde, afslører, at transaktioner for 192 milliarder kroner fra udenlandske kunder har passeret Danske Banks filal i Estland på et enkelt år, hvilket er væsentligt mere end hidtil antaget.
Oplysningerne er lagt frem af den internationale erhvervsavis Financial Times, der har fået adgang til et mindre udkast af en intern rapport om hvidvask-sagen, som er bestilt af Danske Bank og udarbejdet af et konsulent-firma.
- Det er en utrolig sum for en så lille bank-filial. Den mængde penge kan ikke løbe igennem, uden at det rejser spørgsmål, siger en anonym kilde tæt på undersøgelsen ifølge Financial Times.
Avisen understreger, at det ikke vil være hele det store beløb, der er mistænkeligt - og at det derfor nu vil være op til banken, at forsikre myndigheder om, at det ikke er hvidvaskede milliarder, som Danske Bank ikke har opdaget.
Brudstykker af undersøgelse
Danske Bank udtaler til avisen, at sagen bliver taget "meget alvorligt".
- Det er derfor, vi har taget initiativ til omfattende undersøgelser. Vi arbejder på at få det fulde billede af, hvad der er foregået, og jeg tror, det er i alles interesse, at der kun drages konklusioner ud fra verificeret information. Ikke fra brudstykker, der er taget ud af en sammenhæng, udtaler bestyrelsesformand for Danske Bank, Ole Andersen, til Financial Times mandag aften dansk tid.
Bankens samlede undersøgelse ventes at blive offentliggjort senere på måneden, og Bagmandspolitiet har indledt en efterforskning mod Danske Bank for overtrædelse af loven om hvidvask.
I aktiemarkedet frygtes det ifølge aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank, at Danske Bank kan få en betydelig bøde for sagen om hvidvask - og at bankens administrerende direktør, Thomas Borgen, kan miste sit job.
- Over en lang periode har investorerne taget bestik af sagen, og snebolden er rullet sig større og større. På mange måder afspejler kursen, at investorerne allerede nu har indregnet en stor bøde på om mod 30 milliarder kroner i aktien, siger Mikkel Emil Jensen og tilføjer, at det er "et urealistisk højt".
- En bøde på så højt niveau er ikke er set i tidligere lignende sager.
Hvidvask for milliarder
Financial Times læk kommer som led i en omfattende dækning af den omfattende hvidvaskskandale, hvor Danske Banks filial i Estland gennem en årrække er blevet brugt til at hvidvaske milliarder af euro og dollar.
I mere end et år har Berlingske afdækket mistænkelige transaktioner for minimum 53 milliarder kroner er sendt gennem Danske Banks estiske filial i perioden 2007-2015 for alt fra oligarker til den russiske efterretningstjeneste.
Danske Bank oplyste i forbindelse med halvårsregnskabet, at bankens estiske afdeling i samme periode havde havde et bruttooverskud på 1,5 mia. kr., som de vil lade gå til "samfundsgavnlige tiltag". Blandt andet bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet.
Banken har dog ikke overfor DR Nyheder ønsket at kommentere de nye oplysninger i sagen.