En fransk dommer har oplyst Danske Bank, at dommeren forventer at rejse sigtelse mod banken for hvidvask.
Sagen drejer sig om 28 millioner euro, oplyser banken i en pressemeddelelse.
- Danske Bank indgår stadig i efterforskningen i Frankrig og er i løbende dialog med myndighederne, skiver Danske Bank.
Det er et brev, som Danske Bank modtog i januar 2019 fra en undersøgelsesdommer ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris, som er årsag til, at banken nu vælger at orientere sine investorer om sagen.
Ifølge Danske Bank er banken blevet indkaldt til afhøring relateret til den igangværende efterforskning af organiseret hvidvask. Dommeren forventer at rejse sigtelse mod Danske Bank, lyder det ifølge banken i brevet.
- Danske Bank kan således igen blive sigtet i sagen i stedet for at være et ’assisteret vidne’. Brevet anfører ligeledes, at omfanget af sagen er udvidet til at omfatte transaktioner for et samlet beløb på omkring 28 mio. euro i årene 2007 til 2014.
Danske Bank har tidligere været i de franske myndigheders søgelys. I oktober 2017 blev banken sigtet af de franske myndigheder i en sag om hvidvask gennem bankens estiske afdeling mellem 2008 og 2011.
I januar 2018 blev sigtelsen dog ændret til ”assisteret vidne”. Men nu risikerer banken altså igen at havne på anklagebænken i sagen.
- Hvis vores dialog med den franske undersøgelsesdommer resulterer i en ændret juridisk status for Danske Bank, vil vi orientere markedet på samme måde, som vi har gjort tidligere, skriver Danske Bank.
Sagen om hvidvask i Danske Bank
- •
I september fremlagde Danske Bank konklusionerne af sin egen undersøgelse af forholdene, som Berlingske Business har beskrevet igennem mere end et år.
- •
Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.
- •
Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.
- •
Samtidig kom der en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler i den estiske afdeling. Danske Bank reagerede ikke.
- •
Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.
- •
Undersøgelsen har foreløbig fundet frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder omfattet af undersøgelsen.
- •
Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.
- •
Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er "mistænkeligt". Men det er formentlig "en meget stor del" af de 1500 milliarder kroner.
- •
Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.
- •
Nuværende og tidligere ansatte og ledere i Estland og Danmark, der har været involveret i sagen, har fået advarsler, er blevet fyret, har fået frataget bonusser og er blevet indberettet til myndigheder. De fleste er ikke længere i Danske Bank.
- •
Flere ansatte i Estland er blevet meldt til politiet på grund af mistanke om medvirken.
- •
42 ansatte og agenter, som modtog kommission for at formidle kunder, har opført sig "mistænkeligt".
- •
Efter fremlæggelsen af rapporten har både nu tidligere administrerende direktør Thomas F. Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen forladt banken. De er begge nævnt i det amerikanske søgsmål.
- •
Kilder: Rapport om non-resident porteføljen i Danske Bank af Bruun & Hjejle, Reuters, Ritzau