Danske Bank-ansatte modtog mistænkelige millioner: Brugte dem på dyre biler og smykker

11 tidligere ansatte Danske Banks estiske filial er sigtede i stor hvidvasksag.

En lang række værdifulde smykker er blevet beslaglagt hos de sigtede tidligere medarbejdere i Danske Bank.

Ansatte i Danske Banks estiske afdeling for udenlandske kunder modtog millioner fra østeuropæiske pengemænd, mens suspekte milliarder fossede gennem Danske Banks estiske filial.

Det viser lækkede afhøringsrapporter fra estisk politi, som giver et unikt indblik i privatøkonomien hos nogle af de 11 tidligere ansatte i Danske Banks estiske filial, som er sigtet for at hjælpe bagmænd med at sende mistænkelige milliarder gennem banken.

- Den generelle mistanke er den samme for alle mistænkte; at de arbejdede sammen som en gruppe, skriver estisk politi i rapporterne.

Millionerne er blevet brugt til blandt andet private køb af dyre biler og smykker og investeringer i ejendomme.

Det fremgår af materialet, der er lækket til den italienske avis L’Espresso og delt med over 400 undersøgende journalister i det internationale samarbejde ICIJ, heriblandt DR Dokumentar.

Alle 11 sigtede har arbejdet i Danske Banks ’non-resident ’-afdeling for udenlandske kunder, hvor der fra 2007 til 2015 flød omkring 1.500 milliarder kroner gennem konti i banken, hvoraf størstedelen var mistænkelige.

Smykker og biler

Hos én af de sigtede, JA, har politiet beslaglagt store kontantbeløb og smykker. Flere dyre biler er også registreret i hans navn.

Da den sigtede bliver afhørt om købet af en Land Rover i 2015, svarer han, at pengene stammer fra Rusland.

Han ønsker dog ikke at gå i detaljer med, hvem der har givet ham de 50.000 euro, som er brugt til at betale bilen:

- Pengene kom fra Rusland. Men jeg er ikke sikker på, om de folk, der gav mig pengene, har lyst til, at jeg afslører deres navne her, siger JA ifølge politirapporten under sin afhøring.

En lang række værdifulde smykker er blevet beslaglagt hos de sigtede nu tidligere medarbejdere i Danske Bank.

Over en årrække blev der til samme JA’s konto løbende overført over en million kroner.

Til estisk politi fortæller JA, at pengene er lån fra en ukrainsk forretningsmand til køb af en lejlighed i den estiske hovedstad, Tallinn.

Estisk politi mener, der er tale om bestikkelse.

- Der er grundlag for at mistænke JA for at have modtaget kriminelle penge, skriver estisk politi.

Samme analyse har Jakob Dedenroth Bernhoft. Han er ekspert i bekæmpelse af hvidvask og har læst afhøringsrapporterne.

- Det kunne se ud som om, at de har modtaget bestikkelse. De her penge har noget at gøre med de kunder, de betjente, og det er simpelthen ulovligt, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Millioner til ejendomsinvesteringer

Politiets efterforskning af hvidvask-skandalen i Danske Banks estiske filial fokuserer på to svindelsager – én i Georgien og én i Aserbajdsjan.

I begge tilfælde mener myndighederne, at konti i Danske Bank er brugt til at vaske penge fra kriminalitet hvide.

Og i begge tilfælde har tidligere ansatte i Danske Bank altså ifølge politiet misbrugt deres stilling til at hjælpe bagmænd med at skjule de kriminelle penge ved at sende dem gennem konti i Danske Banks estiske filial.

I Georgien-sagen er estisk politi især optaget af det britiske selskab Goldcraft.

Mellem marts 2011 og september 2012 blev der ført over 300 millioner kroner gennem Goldcrafts konto i Danske Bank. Mindst 12 millioner kroner kan direkte forbindes til svindel i Georgien, slår estisk politi fast.

Sagen er særligt alvorlig for en tidligere leder af ’Non-resident’-afdelingen, EL, fordi Goldcraft i samme periode satte tre millioner kroner ind på en konto tilhørende hans firma, Eridan.

Goldcraft var nemlig hans klient i Danske Bank, og derfor mener politiet, at han modtog betaling for at sikre, at der ikke blev stillet spørgsmål til millionoverførslerne i banken.

- Der er grundlag for at mistænke, at disse pengeoverførsler er foretaget for at skjule navnet på en tredjepart og derved skjule de mistænkelige transaktioner, skriver estisk politi i afhøringsrapporten.

DR er i besiddelse af dokumenter, der viser, at den tidligere leders firma, Eridan, modtog øvrige over 11 millioner kroner fra en anden af hans klienter, Korberg, der ligeledes var et britisk selskab med den samme serbiske direktør.

De mistænkelige millionoverførsler til hans firma er brugt på ejendomsinvesteringer i Tallinn.

- Det her gør jo, at spotlyset i særlig grad rejses mod ham her. Hvorfor var det, han skulle have pengene på en firmakonto og ikke hans egen? Handler det om, at de her penge skulle skjules, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Den sigtede tidligere Danske Bank-leder, EL, har ikke reageret på de spørgsmål, som han fået fra DR's samarbejdspartnere i journalistnetværket ICIJ. Han nægter at udtale sig til estisk politi, fremgår det af afhøringsrapporten, som er dateret 19. december 2018.

Milliarder fra Aserbajdsjan

Efterforskningens andet spor drejer sig om omfattende skattesvindel i Aserbajdsjan. Her skal milliarder af kroner angiveligt være ført gennem konti i Danske Bank for at sløre, at de stammer fra kriminalitet.

De tidligere Danske Bank-ansatte er sigtede for i 2013 at have medvirket til hvidvask, da der blev sendt over seks milliarder kroner rundt mellem syv konti i banken.

- Danske Banks Estland-personale svigtede bevidst bankens retningslinjer for at rapportere mistænkelige transaktioner herunder hvidvaskning af penge, skriver estisk politi.

I alt er 11 tidligere Danske Bank-ansatte er sigtet for brud på de estiske hvidvask-regler. Én af de sigtede er desuden sigtet for at være involveret i bestikkelse.

Tilbød hemmelige selskaber

Gennem ICIJ-samarbejdet er DR kommet i besiddelse af private mail-udvekslinger, som indikerer, at Dankse Bank-ansatte har tjent penge på at hjælpe deres kunder uden om banken.

Mailene afslører, at ansatte i banken aktivt har været involveret i selskabet, Beta Consult, der har tilbudt klienter at oprette selskabsstrukturer, der har til formål at skjule, hvor penge kommer fra.

10 Danske Bank-ansatte var ifølge afhøringsrapporten involverede.

De tidligere ansatte i banken har ikke svaret på ICIJ's spørgsmål til deres forbindelser til Beta Consult.

'Selv skyld i hvidvask'

Men dårlige it-systemer og travlhed i afdelingen var de primære grunde til, at det ikke lykkedes at fange de mistænkelige milliarder, som blev sendt gennem banken.

Det mener de sigtede ansatte, fremgår det af afhøringsrapporterne.

- Vi var konstant overbelastet med klienter. Jeg havde op til 400 klienter, når en normal kunderådgiver ville have haft 100. Desuden mislykkedes implementeringen af et it-system, som det danske hovedkvarter gjorde brug af. Derfor manglede banken basale tekniske færdigheder, siger JA ifølge afhøringsrapporten.

- Min rolle var teknisk. Det var ikke min opgave at stoppe de her transaktioner, siger JA.

Men selv om meget tyder på, at der er foregået bestikkelse af de ansatte i banken, så frikender det ikke Danske Bank for den enorme hvidvaskskandale, mener Jakob Dedenroth Bernhoft:

- Banken har selvfølgelig et ansvar, når der sker noget kriminalitet inden for bankens mure, og selvfølgelig har de en kontrolforpligtelse, og den går også på, at de ansatte ikke laver noget, som er ulovligt, siger han.

DR har bedt Danske Bank kommentere afsløringerne om de tidligere ansatte og deres kritik af de forhold, de blev budt som ansatte i Danske Bank.

Men Danske Bank ønsker ikke at kommentere de konkrete detaljer. I en mail til DR skriver banken:

- Vi kan ikke kommentere mere detaljeret på disse forhold, idet de er en del af myndighedernes igangværende undersøgelser.