Det er ikke just solbeskinnede nyheder, som solcellevirksomheden Better Energy, der sidste år omsatte for knap to milliarder kroner, kommer med i dag.
Selskabet er nemlig i så store økonomiske vanskeligheder, at det går i rekonstruktion - det, man i gamle dage kaldte betalingsstandsning.
Efter at have fyret 40 procent af de ansatte må Better Energy sande, at man skal i skifteretten sammen med selskabets kreditorer for at forsøge at redde økonomien.
Hvis en rekonstruktion mislykkes, går selskabet typisk konkurs.
- Andet halvår af 2024 endte med at være en perfekt storm af negative markedsforhold, mindsket investor-appetit og udskudte betalinger fra nøglepartnere, der tilsammen har betydet, at Better Energy har begæret rekonstruktion, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Solcellemarkedet æder sig selv
Better Energy lever af at sætte solcelleparker op og sælge grøn strøm til virksomheder. Men den forretning hænger ikke sammen længere, siger DR's klimaanalytiker Filip Knaack Kirkegaaard.
- Solcelleenergi har fået så stor succes, at strømmen er blevet meget billig i de perioder, hvor solen skinner, siger han.
Strømmen er nemlig så billig, når solen skinner, at mange virksomheder fravælger at købe lange fastprisaftaler, som dem Better Energy sælger og i stedet bare køber den billige strøm på timebasis ligesom mange private danskere.
- Hvis Better Energy vil ud og forsøge at få nogle virksomheder til at tegne nogle langtidskontrakter på at aftage den strøm, så bliver det svært at få en god pris, siger han.
Det kan virke absurd, at en historie om en stor dansk milliardvirksomhed, der går i betalingsstandsning, kan betyde, at det går godt for den grønne omstilling.
Men der bliver produceret masser af grøn solcelleenergi, når solen skinner, siger klimaanalytikeren.
- Det, vi ser lige nu, er det, man kalder kannibalisering - fordi de solcelleparker, man sætter op, ja de gør det faktisk værre. De æder sådan set det marked, der er for at skabe nye markeder. Altså solcellemarkedet æder sig selv, fordi det har så stor succes, siger han.
Endnu et hak i tuden for ATP
Det går rigtig skidt for danskernes pensionsselskab ATP, der i 2022 investerede tæt på 700 millioner kroner i Better Energy.
I sidste uge måtte selskabet meddele, at 2,3 milliarder kroner investeret i den svenske batterifabrik Northvolt var væk, da den svenske virksomhed gik konkurs.
- Værdien af virksomheden er i dag ikke meget langt fra nul. Det betyder jo, at langt det meste af investeringen af væk, sagde ATP's direktør Martin Præstegaard.
Og nu ser det ud til, med dagens nyhed om Better Energys rekonstruktion, at ATP kan få endnu et hak i tuden på sine grønne investeringer.
ATP vil ikke interviewes om sagen men chefen for ATP's danske aktier, Claus Wiinblad, siger i en mail til DR, at aktionærernes penge er væk.
- Der har været arbejdet hårdt for at finde en løsning, men jeg må desværre konstatere, at Better Energy er kommet i en situation, hvor aktionærernes penge ikke står til at redde. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, men selskabet vil nu søge en rekonstruktion, og det ønsker vi selskabet held og lykke med, lyder det.
Industriens Pension ejer en række solcelleparker sammen med Better Energy, som de forventer kan drives videre trods rekonstruktionen.
- Vi er rigtig ærgerlige over situationen i Better Energy. Det er trist, at det foreløbig ikke er lykkedes at skabe en samlet, langsigtet plan for selskabet trods ihærdige forsøg fra aktionærer, kreditorer og samarbejdspartnere, siger Peter Lindegaard, investeringsdirektør i Industriens Pension.