Du mærker det, når du tanker bilen, tænder for stikkontakten og fylder indkøbskurven.
Det bliver fortsat dyrere at være forbruger i Danmark, og nu stiger priserne herhjemme også hurtigere end i mange af vores europæiske nabolande.
Faktisk har den danske inflation overhalet inflationen i eurozonen – altså de lande, der har euroen som valuta.
- Vi har en rigtig høj inflation i Danmark nærmest uanset, hvordan vi opgør det, siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.
- Efter det, vi har set i foråret og begyndelsen af sommeren, har det været forventet, at inflationen ville være rigtig høj nu. Men man kan måske godt argumentere for, at inflationen har vist sig at være lidt højere, end man kunne have håbet på.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske inflation var 9,1 procent i juni og dermed er steget med næsten et procentpoint siden maj i år.
- Det er rigtig meget. Det fortæller også en historie om, at det ikke bare handler om, at priserne steg rigtig meget i foråret – det handler om, at priserne stadigvæk stiger. Så inflationen er stadigvæk på vej op og accelererer faktisk, siger han.
I euroområdet, der omfatter 19 lande, steg inflationen til 8,6 procent i juni, og i de 27 EU-lande steg den til 9,6 procent.
Siden maj har Danmark overhalet Tyskland og Cypern.
I både Danmarks og EU's tilfælde er det den højest målte inflation siden 1997, hvor det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks blev opgjort for første gang.
Blandt de 27 EU-lande ligger Danmark under gennemsnittet som land nummer 18, hvor Estland topper med den højeste inflation efterfulgt af Litauen, Letland og Tjekkiet.
Men mange af de lande, der har højere inflation end Danmark har også et lavere udgangspunkt.
- Der er ingen tvivl om, at det er ekstremt dyrt at være forbruger i Danmark, fordi vi har et meget højt prisniveau, så derfor gør det ondt værre, at vores priser stiger lige så meget eller mere, end de gør andre steder, siger Søren Kristensen.
Økonom om benzinpriser: 'Jeg tror, vi har set det værste på den front'
I både Danmark, Eurozonen og EU er det på brændstof og fødevarer, at de største prisstigninger finder sted.
Men kigger man på prisskiltene ved danske benzintanke, er priserne faldet lidt igen fra de tårnhøje priser, vi har set i foråret og starten af sommeren.
Betyder det, at det værste er overstået?
- Det er lidt svært at spå om, fordi det handler så meget om krigen i Ukraine, men jeg hælder til at sige, at jeg tror, vi har set det værste på den front.
- Ved inflationen generelt har vi måske ikke helt endnu, men vi er ret tæt på, og det er inden for få måneder, siger han.
Og det er især prisudviklingen i bestemte varegrupper, der får Søren Kristensen til at fornemme positive tendenser – blandt andet falder en række råvare- og materialepriser samt priserne på industrimetaller.
- Det vil tage noget tid, før det slår igennem på inflationstallene, for forbrugerne og på de priser, vi ser i supermarkederne, men der er ingen tvivl om, at det er de første tegn på, at vi begynder at bevæge os i en anden retning.
Det er dog ikke ensbetydende med, at inflationen pludselig bliver lav. Vi mangler nemlig stadigvæk at se en afsmittende effekt på flere andre varer.
Og så mangler vi at se nogle lønstigninger, som cheføkonomen forventer, vi vil se i løbet af efteråret.
- Og når lønningerne stiger, så gør det også både serviceydelser og varer dyrere, så der er nogle ting, der vil være med til at holde en høj inflation og også trække den lidt op, men jeg føler mig ret overbevist om, at det samlede billede bliver, at inflationen kommer til at falde i løbet af efteråret, siger Søren Kristensen.
Rentestigninger dæmper udviklingen
I går torsdag hævede Den Europæiske Centralbank (ECB) renten for første gang siden 2011 fra minus 0,5 procent til 0,0 procent i et forsøg på at tøjle inflationen, som ellers brager løs på tværs af Europa.
Nationalbanken i Danmark hævede senere på dagen sin ledende rente fra minus 0,6 procent til minus 0,1 procent.
- Vi vil se, at det her – især hvis man fortsætter med at gøre det, som alt tyder på lige nu – kommer til at trække inflationen med ned. Men det kan godt gøre ondt på rigtig mange ting, før vi kommer dertil.
Det kommer blandt andet til at gøre ondt ved, at det bliver dyrere at have gæld, at låne penge til at købe hus og at investere som virksomhed.
- Så det er med til at trække noget saft og kraft ud af økonomien, men det vil i sidste ende også hjælpe på inflationen, siger Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen.
Renteændringen hos ECB og Nationalbanken har fået en række danske banker til at hæve renterne på indlån, så den nu ligger på mellem 0,0 og minus 0,5 procent.
- Det er også én af de måder, det her skal virke på, så man i stedet for at gå ud og bruge pengene bliver en anelse mere tilbøjelig til at lade dem stå på bankkontoen.