Dansk forsvarsindustri hårdt ramt af besparelser på militær

Politikerne har skåret i budgettet for krudt og kugler, og det kan mærkes i forsvarsindustrien, der omsætter for 20 procent mindre.

Der er ikke blevet købt så meget dansk forsvarsmateriel i 2013 som i 2012. (Foto: © Scanpix)

Når politikerne svinger sparekniven er det ofte forsvaret, der må holde for.

For tanks, fly og en opdateret flåde er dyrt, og derfor et belejligt sted at gå hen for politikere, når det skal findes penge på statsbudgettet.

Den tendens slår nu igennem i den danske forsvarsindustri.

Nye tal fra brancheorganisationen FAD (Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark) under Dansk Industri viser, at den danske forsvarsindustri solgte for 600 millioner kroner mindre i 2013 end i 2014.

Det svarer til en nedgang i omsætningen på 20 procent.

- De besparelser som mange forskellige lande laver på deres forsvarsbudgetter, begynder at sætte sig nu i lavere ordretal i industrien, siger Frank Bill, der er direktør for brancheforeningen for forsvarsindustri under Dansk Industri.

Finanskrisen betød tilbageholdenhed

I det seneste danske forsvarsforlig skal der spares tre milliarder frem mod 2017. Det danske forsvarsbudget ligger i øjeblikket på 1,37 procent af bruttonationalproduktet, BNP.

Nato har en målsætning om, at medlemslandende i forsvarsalliancen skal bruge to procent af BNP.

Men det har knebet gevaldigt med at få medlemslandene til at betale så meget efter finanskrisen.

- De fleste lande i den vestlige verden har skruet ned. En af grundene er finanskrisen, og at man har brug for pengene andet steds. Derudover vil man gerne høste en besparelse ved, at man kan skrue ned for sit forsvar efter den kolde krig, siger Frank Bill.

Produktionen flytter

Den danske forsvarsindustri beskæftiger i øjeblikket omkring 2500 mennesker, og det kommer tabet i omsætning ikke til at ændre på, vurderer Frank Bill.

- Langt de fleste virksomheder har både civil produktion og militær produktion. Så der sker typisk det, at når det kniber på det ene område, så flytter man ressourcerne og indsatsen over på det andet område.

Ordrerne i forsvarsindustrien varierer meget fra år til år. Nogle år bliver der placeret kæmpe milliardordrer, hvis et land for eksempel indkøber en ny flytype, mens niveauet ligger lavere i andre år.

Stigende omsætning

Omsætningen i den danske forsvarsindustri har været stødt stigende siden 2006, på nær i 2011, hvor industrien oplevede et fald.

I 2012 tog omsætningen et gevaldigt hop med en omsætning på næsten tre milliarder for så at falde til 2,3 milliarder i 2013.

I Danmark består 80 procent af forsvarsindustriens omsætning af eksport.