Siden december sidste år har den store svindelsag 'Greed' kørt ved Retten i Glostrup.
På anklagebænken sidder 17 personer og tre selskaber, som beskyldes for at stå bag en fiktiv fakturacentral, der har skyllet over en halv milliard kroner ud i hænderne på kriminelle bagmænd, hvorved statskassen er blevet snydt for 261 millioner kroner.
Oprindeligt var der afsat 77 retsdage til sagen, som dermed var planlagt til at blive en af de længste straffesager i danmarkshistorien.
Men et halvt år inde i hovedforhandlingen er planen skredet gevaldigt.
Sagen snegler sig frem, og efter 45 afholdte retsmøder, forventer anklagemyndigheden nu resterende 81 retsmøder, før forsvarere og anklagere er færdige med at procedere, og retten kan afsige dom.
Samtidig er sagens afslutning udskudt med mindst et halvt år, ind til efteråret 2020. Det oplyser specialanklager Maria Cingari til DR Nyheder.
Hellere være i fængslet end i retten
Siden politiet i september 2017 slog til mod en lang række adresser i Danmark og udlandet i Greed-sagen, har fem af de tiltalte siddet varetægtsfængslet.
Trods månedlige protester fra forsvaret, sidder de fem personer med udenlandsk baggrund fortsat varetægtsfængslet på snart tredje år i Greed-sagen, der fylder 60.000 sider og adskillige ringbind.
- Når du har siddet varetægtsfængslet på den måde i næsten to år, så bliver man nedbrudt på det menneskelige plan. Vi har en situation nu, hvor min klient hellere vil være i fængsel end i retten, siger Ulrik Sjølin Pedersen, der er forsvarsadvokat for en svindeltiltalt iraker, der fortsat sidder varetægtsfængslet i sagen.
- De tiltalte er simpelthen så slidt op af at møde op i retten, at de nogle dage har bedt om at blive hjemme i fængslet. Den her sag slider på os alle sammen, siger Ulrik Sjølin Pedersen.
Niels Ulrik Heine har 40 års erfaring som forsvarsadvokat og repræsenterer broren til den formodede bagmand i svindlen. Han kalder sagen 'en skamplet på retssystemet':
- Jeg har simpelthen aldrig oplevet noget lignende. Tiden går uden et klart fokus fra anklagemyndigheden og samtidig har vi altså fortsat fem personer varetægtsfængslet. Det er aldrig nogensinde set tidligere i en sag om økonomisk kriminalitet, siger Niels Ulrik Heine.
Top fem over straffesager med flest retsdage fra 2013- 2019
- 1
69 retsdage, 7 tiltalte, afsluttet 2013
- 2
64 retsdage, en tiltalt, afsluttet 2017
- 3
58 retsdage, 11 tiltalte, afsluttet 2013-2014.
- 4
56 retsdage, 8 tiltalte, afsluttet 2015
- 5
52 retsdage, 16 tiltalte, afsluttet 2015
Kilde: Domstolsstyrelsen
Over 30 millioner kroner til forsvarere
Det er på alle leder og kanter en monstrøs sag, som er under afvikling ved Retten i Glostrup.
Egentlig skulle sagen foregå i byretten i København. Men her kunne man ikke finde lokaler store nok til at rumme tre båse til oversættere, et stort antal tiltalte, deres forsvarere, tilhørere, retsbetjente og politi.
Alene udgifterne til de tiltaltes forsvarsadvokater løber hurtigt op, fordi de 17 advokater har krav på over en kvart million kroner per retsdag. Dermed ender den samlede regning til forsvarsadvokater på over 30 millioner kroner.
- Helt ærligt så virker det ikke rigtigt som om, at der er nogen, der ved, hvad der foregår. Der er ikke et klart fokus, siger Ulrik Sjølin Pedersen.
Niels Ulrik Heine har allerede sat krydser i kalenderen for resten af 2020. For han er overbevist om, at sagen bliver yderligere forsinket.
- Jeg bliver ikke overrasket, hvis vi skal ind i 2021, før den her sag er afsluttet, siger han.
Sagen er en såkaldt domsmandssag, hvor en dommer og to domsmænd skal fælde dom i sagen. Der er desuden indkaldt en reservedommer og reservedomsmand på grund af sagens størrelse.
Den store operation er blevet varetaget af Særlig Efterforskning Øst, som efterforsker og retsforfølger tung, organiseret kriminalitet.