Det er snart ni år siden, at alle alarmer i det danske skattevæsen lyste mørkerødt, da det blev opdaget, hvordan formodede svindlere havde hevet milliarder op af den danske statskasse i refusion af udbytteskat gennem tre år.
Men selv om myndighederne har efterforsket sagen i nu snart et årti, så afholder det ikke de danske skattemyndigheder for at gå nye veje i jagten på de cirka 12,7 milliarder kroner, som der angiveligt er blevet svindlet for.
I et aktstykke, der blev oversendt til Folketingets Finansudvalg tilbage i juni, kom det nemlig frem, at Skattestyrelsen nu har indstillet sigtekornet mod et nyt land.
- Etablering af et nyt selvstændigt landespor for Holland udskilt fra sagsførelsen i Canada, skriver skatteminister Jeppe Bruus (S) i aktstykket.
Hermed har de danske myndigheder i alt anlagt retssager mod cirka 450 personer og selskaber i USA, England, Dubai, Malaysia, Canada, Holland og Danmark.
DR Nyheder har spurgt Skattestyrelsen, hvad styrelsen kan fortælle om det nye landespor i Holland.
I et skriftligt svar oplyser styrelsen følgende:
- Skattestyrelsen kan i forhold til spørgsmålet om det hollandske spor oplyse, at der primo juni 2024 er sagsøgt en person og otte selskaber i Holland. De pågældende er relateret til den formodede svig, der medførte udbetaling af i alt ca. 95 mio. kr. til flere canadiske pensionsplaner.
Du kan læse mere om refusion af udbytteskat i grafikken herunder
Milliardudgifter
Retssagerne i Canada udgør en mindre del af det enorme retsopgør efter udbytteskandalen.
Skattestyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at man tilbage i september 2020 indgav en stævning mod tre mindre pensionsordninger samt en række personer og selskaber, der er tilknyttet pensionsplanerne.
- Pensionsplanerne har ansøgt om og modtaget uberettiget refusion af angiveligt indeholdt udbytteskat i den såkaldte blanketordning, skriver styrelsen.
Det er her Skattestyrelsens påstand, at de cirka 95 millioner kroner skal betales tilbage. I svaret fra styrelsen om det nye landespor i Holland, oplyses det ikke, hvilken rolle personen og de otte selskaber spiller i den canadiske sag.
Kravene i Canada udgår kun en brøkdel af de samlede krav, de danske skattemyndigheder har rejst.
Blandt andet har skattevæsnet sidste år vundet en civil retssag i Dubai, hvor Sanjay Shah sammen med flere andre er dømt til at betale 8,5 milliarder kroner til Danmark.
Desuden verserer lige nu en sag ved de britiske domstole mod adskillige personer og selskaber, hvor tilbagebetalingskravet samlet set er omkring 12 milliarder kroner.
Det er dog langt fra gratis at føre de mange sager rundt omkring i verden, afslører aktstykket fra før sommerferien.
Her skriver skatteministeren, at der er afholdt udgifter for ca. 2,7 milliarder kroner ved udgangen af 2023. Det samlede skøn lyder på, at udgifterne vil løbe op i mere end 4,2 milliarder kroner, før sagerne er afsluttet.
Det er dog vurderingen, at det økonomisk kan betale sig at forsøge at kradse pengene ind. Statens advokat, Kammeradvokaten, skønner med væsentlig usikkerhed, at det vil lykkedes at få mellem 8,5 og 9,5 milliarder kroner tilbage til Danmark.
Man er dog et godt stykke til at nå det mål. I maj var der i alt modtaget 1,8 milliarder kroner fra forlig og domme.
Sanjay Shah regnes som den absolutte hovedmand i den formodede svindel mod Danmark. Læs det store portræt af ham herunder.