Dårlig inddrivelse rammer DR: Kræver 500 millioner kroner i sikkerhed

Kassen er ved at være tom i DR. Danskerne skylder knap 1,5 milliarder kroner i licens.

DR er ved at løbe tør for penge, fordi Skat ikke inddriver så meget skyldig licens som tidligere. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Flere års dårlig gældsinddrivelse har ramt DR på pengepungen.

Ifølge et aktstykke til Folketinget er kassen ved at være tom, og DR anmoder om en sikkerhedsstillelse fra Folketinget på en halv milliard kroner.

- Vi kan se, at i og med at skat ikke længere inddriver licensgæld i samme omfang som tidligere, så kan vi få behov for at trække på en kassekredit i en ganske begrænset periode, siger DR's økonomichef Niels Ammitzbøll og uddyber:

- Vi mangler ikke penge til at lave programmer for. Det har ingen betydning for vores drift. Men det er klart, at vi i god tid vil gøre opmærksom på, at vi nødigt vil komme i en situation, hvor vi ikke har penge i kassen. Med staten i ryggen bliver det nemmere.

DR forventer i december 2017 at mangle likviditet i størrelsesordenen knap 100 millioner kroner. DR forventer samtidig – indtil Skats restanceinddrivelse normaliseres – en fortsat forværring af likviditeten i de kommende år med anslået cirka 300 millioner kroner årligt, står der i aktstykket fra Kulturministeriet, som har anmodet om sikkerhedsstillelsen på en halv milliard kroner.

Det er Skats opgave at inddrive gælden fra licensskyldnere. Men siden det nu kuldsejlede automatiske inddrivelsessystem EFI blev sat i drift i 2013 er inddrivelsen af skyldige licenser faldet drastisk.

Fra 250-300 millioner kroner om året til omkring 100 millioner kroner årligt siden 2014. Det har fordoblet det tilgodehavende, DR har ude hos danskerne fra knap 800 millioner kroner til knap 1,5 milliarder kroner.

Sidste år blev det fejlbehæftede efi-system skrottet uden et nyt inddrivelsessystem tog over. Derfor rundede den samlede gæld til det offentlige tidligere på året 100 milliarder kroner - heraf altså helt nøjagtig 1,47 milliarder kroner i licens.

Socialdemokratiet bakker op

Ifølge aktstykket vil DR skulle betale renter på de lån, Folketinget nu skal tage stilling til.

Hvis ikke DR kan få adgang til at lånene, vil medieorganisationen "blive tvunget til at reducere sine omkostninger i betydelig grad, alene af hensyn til likviditeten", står der i aktstykket:

- Sådanne udsving i det beløb, som DR har til rådighed til finansiering af sine aktiviteter vurderes ikke hensigtsmæssige og har ikke været forudsat i den gældende medieaftale, står der i aktstykket.

Aktstykker bruges, når en minister skal søge Folketingets Finansudvalg om en ekstra bevilling eller en dispositionsadgang, som ikke er aftalt i finansloven.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht udtrykker i en mail til DR Nyheder opbakning til en sikkerhedsstillelse til DR.

DR's budget er årligt 3,7 milliarder kroner.