Denne artikel er oprindeligt fra 10. marts 2024. I forbindelse med, at Sanjay Shah får sin dom 12. december kan du her læse eller genlæse det store portræt af briten, som er hovedmanden i danmarkshistoriens største bedragerisag.
En kold decemberdag sidste år sidder en lav 53-årig mand i Retten i Glostrup. Ansigtet er lagt i stoiske folder. Han er flankeret af to forsvarsadvokater og bærer hvide piratbukser, grå Crocs-lignende tøfler og en blå sweatshirt.
Han ligner langt fra det kriminelle "mastermind", som de danske myndigheder mener, at han er.
Manden er Sanjay Shah, og han er tiltalt for at have lænset den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner i refusion af udbytteskat mellem 2012 og 2015 gennem et sindrigt system med hundredvis af selskaber, der alle var styret af Shah selv.
Hermed er han udpeget af de danske myndigheder som den absolutte hovedmistænkte i danmarkshistoriens største bedragerisag - udbyttesagen.
- Hvis selskaberne skulle have haft betalt det beløb i udbytteskat, de havde påstået, så skulle de have ejet danske aktier for 1,6 billioner kroner (1.600 milliarder kroner, red.), siger anklager Marie Tullin i retten, inden Shah ender med at blive varetægtsfængslet.
Anklagemyndighedens påstand er nemlig helt klar. Sanjay Shah og hans samarbejdspartnere har aldrig ejet den mængde aktier. Ja, faktisk har de ikke ejet en eneste. I stedet er det hele et nøje planlagt svindelnummer med kun ét formål.
At lænse den danske statskassse for millioner og atter millioner af kroner.
Tre måneder senere sidder Sanjay Shah stadig varetægtsfængslet i Vestre Fængsel i København, og i morgen begynder retssagen så mod den 53-årige brite, mere end otte år efter at de danske myndigheder opdagede den formodede svindel.
Sanjay Shah nægter sig skyldig, da han udelukkende udnyttede et "hul i loven". Briten risikerer op til 12 års fængsel, hvis retten ikke køber den forklaring.
Men hvordan blev Sanjay Shah en af de mest jagede mænd i dansk historie? Herunder fortæller DR Nyheder hele historien om manden, som skulle have været læge ligesom sin far, men endte med at blive en stenrig finansmand og leve et luksus-liv i Dubai.
Og hvis du læser helt til enden, så får du også svaret på, hvordan Sanjay Shah pludselig kan dukke op i en akvarie-video på YouTube, alt imens han sidder i en fængselscelle i Dubai.
Vokset op i etværelses lejlighed
Sanjay Shah kommer til verden i 1970 i London og er af søn af forældre med indisk baggrund. Faren er læge, men arbejder ikke ret meget på grund af helbredsproblemer.
Det forklarer Shah i et syv år gammelt klip på YouTube, der er et af flere interviews med titlen 'The Sanjay Shah Story'.
- Jeg voksede op med min mor, far og yngre søster i en etværelses lejlighed. Så det var virkelig ikke særlig glamourøst.
Forældrene har allerede Sanjay Shahs livsbane klar. Han skal gå i sin fars fodspor, og derfor vælger han da også at studere biomedicin i begyndelsen af 90'erne.
- Fra en tidlig alder blev det boret ind i mig, at det er den bedste ting i livet at være læge. Efter cirka et år blev jeg klar over, at jeg faktisk ikke ville være læge, siger Shah i et andet klip fra interviewet.
Så de planer bliver droppet, og i stedet læser han alt fra psykologi til japansk. Men endnu har han ikke fundet sit kald.
Efter to år med skiftende og midlertidige jobs, bliver han revisorelev hos KPMG. Den ansættelse varer dog ikke længe for unge Sanjay.
Men så kommer vendepunktet, efter det i 1996 er lykkedes ham at få arbejde hos en af verdens største investeringsbanker Merrill Lynch, hvor han handler med metaller.
Arbejdet foregår i et "fjendtligt" miljø med et hårdt dagligt pres for at levere. Fritiden bliver brugt på at drikke om kap på de lokale barer og lave konkurrencer i hvem, der kan "bænkpresse" mest.
Det er ikke noget for Sanjay Shah, der igen er ved at kaste håndklædet i ringen og faktisk må lade sig overtale af sin chef til ikke at sige op.
Shah bliver dog hos Merrill Lynch i flere år, og det er her, at hans skæbne bliver beseglet.
Hver morgen kan han nemlig iagttage, at den ene lækre sportvogn efter den anden parkerer uden for.
- Jeg spurgte min chef om, hvem der kører i de biler. Han sagde: "Det er aktiehandlerne på femte sal". Så jeg sagde til mig selv, at jeg vil være en af de personer, siger den svindeltiltalte brite i interviewet på YouTube.
Det er dog ikke med forældrenes gode vilje, at Sanjay Shah gør karriere i finansverdenen. Han skulle have holdt sig til lægegerningen, mener de.
- De havde ikke indset, hvor mange penge bankfolk tjener, siger den formodede milliardsvindler.
Gik 'Solo'
Efter tiden i Merrill Lynch følger flere ansættelser i banker og investeringsselskaber, hvor han blandt andet lærer at "spekulere" i udbytteskat, som han selv har forklaret i en 14 sider lang tekst fra maj 2018.
Men det er i ansættelsen hos den hollandske storbank Rabobank, at han får ideen, der skulle gøre ham til milliardær.
Her hører han nemlig om de såkaldte cum-ex-handler, som muliggjorde, at man i Tyskland kunne få udbytteskat tilbage for den samme aktie to gange.
I 2008 bliver han fyret i Rabobank, da den afdeling, han står i spidsen for, bliver nedlagt. Og året efter flytter han så med sin familie til Dubai og går solo med sin egen virksomhed - Solo Capital.
Et selskab, hvor der var én og kun én, der bestemte, forklarer hans tidligere løjtnant.
- Sanjay fortalte mig, at han havde fundet på navnet Solo for at lave et statement: At han var ene-ejer, og at det kun var ham, der kontrollerede selskabet, sagde britiske Anthony Mark Patterson, da han i forrige uge blev idømt otte års fængsel for sin rolle i svindlen.
Milliarder strømmede ud af statskassen
Med Solo Capital er kimen til det, der skulle ende med at være danmarkshistoriens største bedragerisag, lagt. Nemlig udbyttesagen.
Sanjay Shah vil nemlig gerne tjene penge. Rigtig mange penge. Og det er han klar til at gå langt for.
Det fortæller en tysk topadvokat, som i 2018 anonymt stod frem i dokumentaren 'Mændene, der plyndrede Europa', der afdækkede, hvordan formodet svindel med udbytteskat har kostet de europæiske statskasser 410 milliarder kroner.
- Blandt cum-ex-aktiehandlere var han kendt for at være en gal hund, som gik over alle grænser, eller ikke havde nogen grænser. Det lyder underligt, for alle disse aktiehandlere havde egentlig ingen moral, siger han til DR's journalister i dokumentaren.
- Han udmærkede sig gennem sin høje intelligens i sit område. Sådan er det ofte hos specialhandlere. De er ikke gode mennesker, men de er de bedste til det, de laver. Sanjay Shah havde autistiske træk, og det kunne man også mærke. Han virkede meget kold og rationel, siger advokaten, der mødte Shah første gang i 2009.
Tre år efter Solo Capital blev startet gik Sanjay Shah og hans formodede medkumpaner i luften med at hive udbyttemillioner ud af den danske statskasse.
De efterfølgende tre år orkestrerer han ifølge de danske myndigheder et nøje planlagt angreb på det daværende Skat, hvor der uberettiget bliver hevet ni milliarder kroner op af statskassen.
Selv stikker han over syv milliarder kroner ned i sin egen lomme.
I alt er Sanjay Shah tiltalt for uberettiget at have sendt flere en 3.000 anmodninger om refusion af udbytteskat, står der i det danske anklageskrift fra 2021.
Anmodningerne bliver godkendt i et skattecenter i Høje Taastrup, hvor en enkelt fuldmægtig blåstempler dem én efter én uden at undersøge, om ansøgeren overhovedet har ret til pengene.
Hullet bliver endelig lukket i august 2015, og få måneder efter kan DR Nyheder som de første afsløre Sanjay Shahs identitet for offentligheden.
Cirka et halvt år efter giver den formodede svindler sit første interview om sagen til Børsen, hvor han erkender, at han har medvirket i at få ni milliarder kroner refunderet fra den danske statskasse.
Fuldstændig lovligt, mener Shah.
- I Tyskland efterforskes jeg for hvidvaskning, i Storbritannien efterforsker både anklagemyndigheden og tilsynet mig, og i Danmark bliver jeg tydeligvis efterforsket af politiet. Seks måneder efter at nyheden kom ud, er der stadig ikke et eneste dokument eller bevis, der viser, at jeg har gjort noget forkert, siger han til avisen.
Selvsamme Børsen får igen mulighed for at interviewe Sanjay Shah igen fire år senere.
- Jeg fortryder intet. Jeg ville gøre det hele igen, siger briten, der stadig nægter at have overtrådt dansk lovgivning.
Han frygter dog ikke at komme i fængsel i Danmark, hvis det skulle komme så vidt.
- Det vil faktisk være godt. Jeg vil sidde i fængselscellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlænge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget, siger han i interviewet og fortæller, at dansk politi har vist ham billeder af det fængsel, hvor han i givet fald vil skulle afsone en dom.
- Cellerne har mikrobølgeovn, tv, køleskab og en Playstation, så de sagde: Hvor slemt kan det egentlig være?, genfortæller Sanjay Shah.
Luksusliv i Dubai
Det faktum, at Sanjay Shah allerede i 2015 bliver mistænkt for milliardsvindel, får ham ikke til at gå under jorden. Tværtimod
Luksuslivet i Dubai fortsætter nemlig for fuld udblæsning fra hans over 600 kvadratmeter store hjem i det lukkede community på den kunstige ø Palm Jumeirah, hvor han bor side om side med andre mangemillionærer.
Samtidigt fortsætter hans arbejde i den godgørende organisation Autism Rocks, som han grundlægger i 2014, fordi hans søn selv har autisme.
Midt i ørkenen er han vært for store stadionkoncerter med optrædener fra blandt andet Lenny Kravitz, Snoop Dogg og Ricky Martin.
Og i 2016, hvor han er blevet udpeget som den hovedmistænkte i udbyttesagen, går han selv på scenen med sin kone Usha til et fundraising-arrangement.
- Wow! Sikke et publikum. Mange tak fordi I er kommet i aften, siger Sanjay Shah.
Herefter får han sin autistiske søn op på scenen, der har genvundet talens brug og nu kan tælle til ti.
- Over årene har vi fået rekrutteret et 'vindende hold' til at hjælpe ham. Det giver mening for os at tilbyde det til andre også, siger den hovedmistænkte svindler fra scenen.
Fælden klapper
Mens Shah fortsætter sit liv i sus og dus arbejder de danske myndigheder på de indre linjer for at få briten udleveret og stille ham til ansvar for den formodede milliardsvindel.
Det første vigtige skridt på vejen er, at De Forenede Arabiske Emirater og Danmark i marts 2022 underskriver en udleveringsaftale.
I juni klapper fælden for rigmanden, der bliver anholdt og varetægtsfængslet i Dubai.
- Den danske statskasse er blevet snydt for et svimlende beløb, og det skal selvfølgelig ikke være muligt for formodede gerningsmænd at skjule sig i Mellemøsten og dermed undgå at blive stillet til ansvar i en dansk retssal, lyder det harmdirrende fra den daværende justitsminister, Mattias Tesfaye (S), i en pressemeddelelse.
Men hvis man nu troede, at Sanjay Shah snart ville befinde sig på dansk jord, så skulle man hurtigt blive klogere.
For nu begynder et næsten halvandet år langt juridisk tovtrækkeri, før Sanjay Shah endelig lander i Kastrup.
Men hov, hvordan kan han pludselig være med i akvarievideo?
Næsten et halvt år efter sin anholdelse dukker Sanjay Shah pludselig op i en video på YouTube på kanalen CoralFish12g. En kanal, der tager rundt i verdenen for at se de vildeste akvarier.
George, som youtuberen hedder, har fået lov til at tage sine i alt 1,2 millioner følgere med ind i Sanjay Shahs luksusvilla på Palm Jumeirah, for at se Shahs eksemplar.
Et akvarium til en værdi af cirka fire millioner kroner med i alt 200 sjældne akvariefisk i alle verdens farver.
Her bliver udbyttesagen ikke nævnt med et eneste ord. I stedet virker Sanjay Shah i strålende humør, når han fortæller om den milliondyre investering, som han har en person ansat til at passe og pleje.
- Det var altid min plan at have en til at holde det ved lige - at lave alt arbejdet. Så kan jeg læne mig tilbage og nyde det, siger Shah knap syv minutter inde i videoen.
Sanjay Shah er dog ikke pludselig blevet løsladt i november, så han kan gæsteoptræde hos den populære youtuber. I virkeligheden er videoen optaget, inden han blev anholdt.
For i november sidder han stadig i en fængselscelle, selv om en domstol i Dubai i september har afvist at udlevere ham.
Den sag bliver anket, og dommen bliver omstødt. Efter at sagen har været et par gange frem og tilbage gennem det emiratistisk juridiske system, falder der endelig dom i april sidste år.
Sanjay Shah skal udleveres.
Den dom bliver fuldbyrdet otte måneder senere, hvor han lander i Kastrup Lufthavn.
Her bliver han installeret i sit nye hjem. En enkeltcelle i Vestre Fængsel, hvor han skal sidde varetægtsfængslet, indtil der er faldet dom. Og han må formentlig væbne sig med tålmodighed.
Sagen mod Sanjay Shah er nemlig sat til at vare 58 retsdage, og dommen ventes først til juni næste år. Og her tyder alt på, at hovedpersonen vil kæmpe med næb og klør for at få renset sit navn.