Elon Musk købte ni procent af Twitter og satte gang i en heftig diskussion: 'Det handler ikke om at tjene penge'

Bliver 'Twitter-ejer' den nyeste af Elon Musks titler?

Tesla-ejer Elon Musk er indehaver af én af de mest fulgte konti på Twitter og ejer nu også en del af det sociale medie. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Verdens rigeste person, ejeren af Tesla og SpaceX og selverklæret 'ytringsfrihedsfundamentalist', Elon Musk, har været på indkøbstur og købt sig lidt af Twitter med hjem.

Han har købt 9,2 procent af aktierne i det sociale medie og tilbød den 14. april at købe samtlige af de resterende aktier for 275 milliarder kroner.

Et svimlende beløb, selvom Tesla-skaberen ifølge Forbes er god for 1.820 milliarder kroner.

- Jeg har teknisk set råd til det, sagde Elon Musk til en såkaldt TED-talk i Canada den 14. april, og kommentaren blev modtaget med latter.

Men det er ikke for sjov, siger Tesla-milliardæren, der mener, at det vil gavne ytringsfriheden, hvis han får lov til at købe Twitter.

- Det handler ikke om at tjene penge. Min intuition siger mig, at det at have en offentlig platform, som folk stoler på, og som er inkluderende, er ekstremt vigtigt for civilisationens fremtid. Jeg er ligeglad med det økonomiske.

Købstilbuddet har skabt røre på Twitter, i medierne, i Twitters bestyrelse og i det amerikanske børstilsyn SEC, der har anklaget ham for børsfusk.

Elon Musk skulle være en del af Twitters bestyrelse – men så ikke alligevel

(Foto: © OLIVIER DOULIERY, Ritzau Scanpix)

Efter købet af ni procent af Twitter blev offentliggjort, sagde Twitters administrerende direktør Parag Agrawal, at Twitter havde tilbudt Elon Musk en plads i bestyrelsen.

Den plads valgte han dog at sige nej tak til om morgenen den 5. april.

Samme dag – det vides ikke, om hans nej tak til bestyrelsen kom før eller efter – var Elon Musk ude med riven efter Twitter i en række tweets.

Blandt andet et, hvor han spurgte sine følgere, om de ville have en redigeringsknap. Det tweet delte Parag Agrawal på sin egen Twitter, og Twitters kommunikationsteam skrev samme dag i et opslag, at man længe har arbejdet på sådan en knap.

I et andet opslag spurgte han: 'Er Twitter ved at dø?'.

Se tweetet her:

Twitters administrerende direktør, Parag Agrawal, skrev følgende om Elon Musks beslutning om alligevel ikke at blive en del af bestyrelsen i et opslag på Twitter:

- Jeg tror på, at det er den bedste løsning. Vi har og vil altid værdsætte input fra vores aktionærer, uanset om de er i bestyrelsen eller ej. Elon er vores største aktionær, og vi vil fortsat være åbne over for hans input.

Læs hele udtalelsen her:

Da Elon Musk senere tilbød at købe samtlige aktier i Twitter, skabte det tilsyneladende røre i bestyrelsen.

De hyrede den amerikanske storbank Goldman Sachs til at hjælpe med sagen og indførte, hvad der kaldes en poison pill.

Den 'giftige pille' vil træde i kraft, hvis en aktionær køber mere end 15 procent af Twitter i en handel, der ikke er godkendt af bestyrelsen.

Sker det, får eksisterende aktionærer mulighed for at købe nye aktier til en lavere pris, som vil overflyde markedet med nye aktier og udvande den nye investors beholdning, fordi de eksisterende aktier bliver mindre værd, i takt med at der kommer flere til.

Kan verdens rigeste person kæmpe for ytringsfrihed?

Elon Musk (til højre) på TED-scenen med chefen for TED Chris Anderson (til venstre) i Vancouver, Canada den 14. april 2022. (Foto: © GILBERTO TADDAY, Ritzau Scanpix)

Samme dag, som Elon Musk offentliggjorde sine planer om at overtage Twitter, blev han interviewet på konferenceplatformen TED, der har delt det uredigerede interview på Youtube.

- Det er vigtigt, at der er en inkluderende arena for ytringsfrihed. Det er vigtigt, at folk har både den virkelighed og den opfattelse, at de kan tale så frit som muligt inden for lovens rammer, siger Elon Musk, der tidligere har kaldt sig selv for 'ytringsfrihedsfundamentalist'.

Han mener, der skal ske forandringer med Twitter, der ifølge ham har et uudnyttet potentiale, som han 'vil sætte fri'.

Én af de forandringer han mener, der bør gennemføres, handler om at gøre Twitters algoritme mere gennemsigtig for offentligheden.

- Twitter bør 'open source' algoritmen og gøre alle ændringer ved folks tweets synlige, så alle kan se, at der er sket ændringer, så der ikke er nogen usynlig manipulation – hverken fra algoritmens side eller manuelt.

Mere konkret bliver det ikke i samtalen på scenen. Og spurgt ind til, hvad han vil sige til de mennesker, der bliver bekymrede ved tanken om, at verdens rigeste skal eje en platform, som han selv kalder essentiel for ytringsfriheden, siger Elon Musk:

- Det er meget vigtigt, at algoritmen er open sourced, og at alle ændringer bliver gjort synlige. Jeg kommer ikke personligt til at redigere tweets, men man vil vide, hvis der er blevet redigeret i et tweet eller på anden måde ændret noget ved et tweet.

Endnu en streg i regningen hos SEC

SEC's segl på ydersiden af hovedkontoret i Washington D.C. i USA. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)

Elon Musk har før været i karambolage med amerikanske SEC (Securities and Exchange Commission), der regulerer salg og handel med værdipapirer og andre investeringer.

Blandt andet blev han anklaget for forsøg på kursmanipulation med Tesla-aktien for 'misledende tweets'.

Og han kom igen i børstilsynets søgelys for at have ventet for længe med at offentliggøre sin investering i Twitter.

Ifølge reglerne skulle Elon Musk have informeret SEC om sin nye ejerandel, senest ti dage efter han havde købt mere end fem procent af selskabet.

Han nåede ifølge Reuters over de fem procent 14. marts, men offentliggjorde først sit køb 4. april, hvor hans beholdning var nået over ni procent.

Efter han offentliggjorde købet, steg aktiens værdi med cirka 30 procent.

Og det fik en Twitter-aktionær til at anklage Elon Musk for kursmanipulation i en føderal domstol i Manhattan, fordi han ifølge SEC har købt de seneste aktier til en pris, der var kunstigt lavt – helt konkret kostede de næsten 984 millioner kroner mindre end efter kurshoppet.

Ifølge søgsmålet har alle, der har solgt Twitter-aktier i perioden mellem Elon Musks første køb og offentliggørelsen af købet, ret til kompensation.