Coronakrisen er fortsat med til at sende flere ud i arbejdsløshed.
I alt har 42.847 personer meldt sig ledige i perioden fra 9. til og med 24. marts, viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
I går, tirsdag, meldte 3.096 personer sig ledige.
"På en normal, tilsvarende tirsdag er det 1.158 personer", skriver Beskæftigelsesministeriet på sin hjemmeside.
Minister: Fald i forhold til sidste uge
Det er dog tale om et fald i forhold til tirsdag i sidste uge, hvor 4.082 personer meldte sig ledige, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
- Ledigheden stiger desværre som konsekvens af sundhedskrisen. Stigningen er heldigvis noget mindre end for en uge siden, men situationen er stadig meget alvorlig, siger han.
Tallet for nye ledige omfatter både ansatte, der er fyret og har mistet deres job, men også de personer, som i øjeblikket er hjemsendt uden løn og derfor må søge dagpenge.
De sidste har dog som udgangspunkt stadig et job at vende tilbage til.
- Hver gang en person mister sit arbejde, går det hårdt ud over den enkelte og deres familier. Det er derfor, vi fra politisk side har vedtaget flere vidtgående hjælpepakker, som ser ud til at gøre en forskel landet over, og som vi vil følge tæt de kommende dage, siger Peter Hummelgaard.
'Skræmmende, at mange mister job'
Cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Erik Bjørsted, som laver analyser for fagbevægelsen, ser på de nye ledighedstal med stor alvor.
- Antallet af nytilmeldte ledige er lavere end sidste uge, men køen af arbejdsløse bliver længere for hver dag.
- Der er selvfølgelig også nogen, der kommer ud af arbejdsløshedskøen, men antallet, der forlader arbejdsløshedskøen, er meget lavere end antallet af nye ledige, siger Erik Bjørsted.
Også på den anden side af bordet hos Dansk Industri (DI), der repræsenterer 11.500 virksomheder med omkring 440.000 ansatte, er der dybe panderynker.
- Det er skræmmende, at så mange mister deres arbejde på grund af coronakrisen. Vi er nu inde i krisens tredje uge, og der er desværre ikke tegn på bedring, siger DI's vicedirektør, Steen Nielsen.
'Tag imod hjælpen'
Regeringen har i den seneste tid søsat en række økonomiske hjælpepakker, der skal forsøge at komme de mange nødlidende virksomheder til hjælp. Blandt andet ved at betale en del af de ansattes løn i en periode.
Erhvervsstyrelsen åbner senere i dag for ansøgninger for den såkaldte ordning om lønkompensation, og DI's vicedirektør opfordrer virksomheder til at gøre brug af så meget som muligt af den statslig håndsrækning, siger han.
- De store stigninger, vi har set her de første dage af denne uge, understreger bare den afgørende vigtighed af at få udmøntet hjælpepakkerne, så de kan komme ud at arbejde hurtigst muligt.
- Det samme gælder trepartsaftalen om lønkompensation, som vi opfordrer alle de virksomheder, der kan, til at benytte sig af, siger Steen Nielsen.