Når 36-årige Chris Møller sætter sig ind i ambulancen og starter sirenen, ved han godt, at det drejer sig om liv og død.
Derfor var han også bevidst om, at der var følelser på spil, da et stort udbud om ambulancedriften i Region Syddanmark i 2014 gik til det ukendte hollandske driftsselskab Bios.
Men at reaktionerne skulle blive så voldsomme, da han den 1. september 2015 første gang mødte ind på sin nye arbejdsplads, havde han slet, slet ikke regnet med.
- 'Bare vent, til du begynder, så skal du nok mærke kærligheden', havde jeg fået at vide fra kollegaerne på min tidligere arbejdsplads. Den kom så bare tifoldigt, siger Chris Møller, der i dag er ambulanceredder for Region Syddanmarks eget driftsselskab Ambulance Syd.
Radioproblemer
Efter i en årrække at have været redder hos Falck og Response var Bios en kærkommen lejlighed til at vende hjem til Fyn og samtidig prøve nyt. Så da en tidligere kollega ringede og tilbød ham et job hos Bios, sagde Chris Møller ja.
- Der var nye uniformer, nye stationer, og der var en fed, moderne tænkning i gang. Vi ville virkelig gerne alle sammen have det til at fungere, og der var en stærk fællesskabsfølelse på Bios, da vi startede op, fortæller han.
Men allerede på dag ét opstod der problemer, da Falcks reddere skulle overdrage deres radioer til Bios. Under en ceremoni i Odense blev radioerne pillet ud af bilerne.
- Der stod nogle gamle kollegaer, som ikke ville fortælle, hvor radioerne var. Det var jo også en institution, som lukkede, og mange var kede af det, så det var en mærkelig stemning, samtidig med at vi skulle i gang med noget nyt.
Hjertestop
Samtidig voksede vreden i folkedybet mod Chris Møller og hans kolleger hos Bios:
- Der blev oprettet modstandsgrupper og antigrupper på Facebook, og der var ikke grænser for, hvad vi blev udsat for. Det startede med gamle kollegaer fra Falck, som beskyldte os for alt muligt: Vi var på euforiserende stoffer, kunne ikke tale dansk, og så hoppede hr. og fru Danmark også med på vognen. Der var ikke det, der ikke var galt, siger Chris Møller.
- Jeg skulle hele tiden have ørerne ude og øjne i nakken. Vi blev antastet af folk, der slet ikke kendte os, bare fordi vi kørte for Bios, siger Chris Møller.
Vreden mod Bios voksede kraftigt, da Bios blev beskyldt for at være skyld i et dødsfald, husker Chris Møller:
- Der var desværre én, der døde efter et hjertestop. Om vedkommende kunne være genoplivet, ved jeg ikke, jeg kørte ikke turen. Men jeg ved, at der begyndte en decideret hetz, hvor pressen også begyndte at sluge den her smædekampagne. Det var nogle enormt hårde beskyldninger, og jeg syntes, at det var unfair pludselig at blive hængt ud for noget, som altid er foregået.
Gik ned med stress
Men kritikken på de sociale medier og den hårde behandling i medierne kunne ikke knuse kampgejsten, fortæller Chris Møller. I hvert fald ikke i starten.
Men efterhånden blev den underbemandede arbejdsplads slidt ned.
- Man griner jo lidt i starten. Men efterhånden bliver man temmeligt irriteret, når man læser sådan noget. Der er mange følelser, der går igennem en; jeg ved, jeg kan mit arbejde, jeg har kørt i mange år, jeg har reddet mange liv, patienterne kan lide mig. Det er jo bare sølle mennesker, der skriver sådan noget - og bruger deres liv på at rakke ned på folk, fordi man kører for fjenden, siger han.
- På sigt så kom tømmermændene for alvor. Kollegaerne omkring mig gik ned med stress, det skete også for mig selv. Det havde jeg jo ikke set komme. Jeg havde set mig selv som en stærk person, der kunne redde liv, men så kom tømmermændene, og det blev en meget hård tid.
Falck stod bag smædekampagne
Siden er det kommet frem, at Falck stod bag en kampagne, der skulle tilsmudse Bios og samtidig ikke måtte pege tilbage på Falck. Falck hyrede flere kommunikationsbureauer til at påvirke folkestemningen blandt andet gennem Facebook-grupper.
Sådan lyder anklagen i hvert fald fra Konkurrencerådet, som vil politianmelde Falck for brud på konkurrencereglerne. Falck har indrømmet at have handlet 'pinligt', da Bios vandt udbuddet i Region Syddanmark.
Chris Møller oplevede også angrebet mod Bios som koordineret.
Han har ikke noget negativt at sige om Falck. Men han er skuffet over flere af sine tidligere kollegaer, der hængte ham og hans kolleger ud med navns nævnelse og beskyldte dem for 'hvad som helst':
- Vi havde blandt andet en kollega fra Vestfyn, som var helt håbløs. Han oprettede falske profiler, hvor han bare sad og svinede os til. Det var på så lavt et niveau, at man virkelig havde ondt af manden. Men jeg havde da en kollega, som led af PTSD efter at have været udsendt og tidligere havde været i et alkoholmisbrug. Hvad han ikke blev hængt ud for. Det var simpelthen så lavt, siger Chris Møller.
Hvad du ikke dør af
Chris Møller fortryder ikke et sekund, at han sagde ja til jobbet hos Bios.
Selv om tiden var noget af en rutsjebane-tur for ham og Bios, var det et interessant kapitel, fortæller han.
- Jeg var rigtig, rigtig glad for at være i Bios, og jeg vil altid huske tilbage på det som gode minder trods ar på sjælen og lidt spark i røven af befolkningen derude. Men det har også været med til at gøre mig stærkere, og hvad man ikke dør af, gør en stærkere - trods stress, siger Chris Møller.
Sagen kort
- •
I 2014 beslutter Regionsrådet i Region Syddanmark, at Bios, et nystiftet dansk-hollandsk selskab, skal overtage ambulancedriften i Syd- og Sønderjylland og på Fyn fra Falck, som udtrykker stor utilfredshed med beslutningen.
- •
I 2015 begynder ambulancedriften at halte for Bios. Medarbejdere søger væk fra virksomheden, og der er bøvl med vagtplaner og responstiden.
- •
Fra 2016 kan Bios ikke længere opfylde sine kontraktlige forpligtelser, fordi de ikke har ansatte nok.
- •
I juli 2016 begærer Region Syddanmark Bios konkurs.
- •
Bios beskylder Falck for at have spredt negative rygter om selskabet, så medarbejderne søgte over til Falck.
- •
I juni sidste år undskylder Falck for sin opførsel.