Normalt hører man meget lidt om, hvad der sker, når topforhandlerne på det private arbejdsmarked sidder i forhandlingsrummet og skal blive enige om en ny overenskomst fra hundrede af tusinde af lønmodtagere.
Men i dag gjorde de en undtagelse.
I en fælles pressemeddelelse maner de to topforhandlere på arbejdsgiversiden, Lars Sandahl Sørensen og Kim Graugaard fra Dansk Industri og deres to modparter, Claus Jensen fra Dansk Metal og Mads Andersen fra 3F, til besindighed.
For selv om modstanden mod regeringens planer om at afskaffe store bededag er massiv, så tror de stadig på, at der kan landes en aftale, og at vi dermed undgår en storkonflikt.
- Det er ikke nemt, for der er rigeligt at diskutere omkring bordet. Og det er heller ikke just nogen overraskelse, at vi ser forskelligt på spørgsmålet om store bededag.
- Men efter dagens forhandlingsmøde har vi først og fremmest genbekræftet hinanden i, at politiske anliggender hverken må eller skal komme i vejen for at nå en aftale, skriver de i pressemeddelelsen, hvor de fire topforhandlere sidder ved forhandlingsbordet med resterne af hver sin morgenmadsplatte.
Selv om der ikke står noget afgørende nyt om forhandlingerne i pressemeddelelsen, så er udmeldingen i sig selv bemærkelsesværdig, vurderer DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.
- Uroen om store bededag presser forhandlerne hårdt, når de ligefrem er nødt til at sende en pressemeddelelse ud om, at de stadig forhandler og forsøger at nå en aftale.
- Det er meget usædvanligt. Døren plejer at være tæt lukket til forhandlingslokalet, og der siver ellers aldrig et ord ud i den her fase, siger han.
Korrespondent: Kollaps for rullende kameraer.
Pressemeddelelsen fra topforhandlerne kommer, efter at flere lokalformænd hos 3F og Dansk Metal i dag siger til DR Nyheder, at debatten om store bededag sender det private arbejdsmarked på direkte kurs mod den første storkonflikt i 25 år.
Ifølge dem er det meget svært – hvis ikke umuligt – at forestille sig, at deres medlemmer stemmer "ja" til en overenskomst, efter at de har fået frataget en fridag af regeringen.
- Når regeringen blander sig i vores overenskomstforhandlinger, så er den eneste mulighed, vi har for at protestere, at stemme "nej".
- Allerede nu har mange af vores medlemmer givet udtryk for, at uanset hvordan resultatet bliver, så vil de stemme "nej", hvis bededag bliver fjernet, siger Henrik Fausing, der er formand for Dansk Metals afdeling i Horsens.
Desuden har formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, over for TV2 åbnet for, at forhandlerne for arbejdstagerne kan kræve en ny fridag som erstatning for store bededag i de igangværende overenskomstforhandlinger.
De sager har været medvirkende til, at topforhandlerne i industrien nu forsøger at gyde olie på de særdeles oprørte vande, vurderer økonomikorrespondent Casper Schrøder.
- Forsøget på at holde vreden over afskaffelsen af St. Bededag adskilt fra overenskomstforhandlingerne er begyndt at kollapse for rullende kameraer, siger han.
Under alle omstændigheder bliver det meget svært at lave aftaler i den aktuelle situation.
- Men lige nu er strategien på begge sider af bordet at forsøge på det alligevel, og så lægge alle kræfter i at overbevise medlemmerne om at stemme ja, når først aftalerne er indgået, siger økonomikorrespondenten.
Se mere om, hvad overenskomstforhandlinger går ud på, i vores explainervideo: