Casper Schrøder giver dig overblik over erhvervsskandalernes år

DR's økonomikorrespondent har udvalgt de fem vigtigste sager i 2018 på sit område.

Det har været et hæsblæsende år for økonomien og virksomhederne, skriver DR's korrespondent Casper Schrøder.

Det har været et hæsblæsende år for økonomien og for virksomhederne, hvor den ene store historie efter den anden er trukket ind over os.

Jeg har udvalgt de fem vigtigste historier i 2018. Skandalernes år ligner det.

Skandalerne på listen er mere end bare almindeligt blæsevejr. De udgør store frontsystemer, der rækker ud over firmaer, organisationer og enkeltpersoner, de er historier, der rusker i hele samfundet, og som langt fra er drevet over, bare fordi kalenderåret slutter.

Listen har også mere positive historier, men de klart negative fylder mest. Hvorfor egentlig - for verden består vel ikke først og fremmest af kollaps og nedture? Egentlig gik det jo godt i 2018, økonomien voksede, virksomhederne tjente penge...

Det er sandt, at kigger man ned i verdensmotoren, så fik en række positive historier tandhjulene til at dreje i den rigtige retning i 2018 - men det gør dem ikke til de vigtigste historier. Mens det måske er de positive historier, der får tandhjulene i motoren til at dreje og driver os fremad, så er det meget ofte de negative historier, der får tandhjulene til helt at skifte position og sætte nye retninger. Derfor har kriser det med at dominere lister som denne.

Så her er de. De fem vigtigste historier i 2018 i tilfældig rækkefølge.

1

Hvidvasksagen i Danske Bank

Thomas F. Borgen, afgående direktør i Danske Bank efter pressemøde, hvor Danske Bank har offentliggjort sin egen undersøgelse af hvidvask i Tivoli Kongres Center i København, onsdag den 19. juni 2018. Der er tale om mistænkelige overførelser for milliarder af kroner i banken, som har ledt til mistanke om hvidvaskning.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hvidvasksagen i Danske Bank rystede tilliden til hele det finansielle system herhjemme. Sagen begyndte at rulle i 2017, men voksede til en lavine i 2018.

Danske Bank svigtede ansvaret for kontrol med hvidvask i bankens estisk filial og reagerede i årevis utilstrækkeligt på alle advarsler. Kun modvilligt sagde man farvel til adm. direktør Thomas Borgen, der kunne blive i sit job, indtil en afløser var fundet, og bestyrelsesformand Ole Andersen erklærede sig rede til at blive på posten indtil videre. Mere alvorlig var lidt hvidvask i Baltikum åbenbart ikke. Omverdenen måbede. Kort tid efter var de begge fortid i banken.

Det er for tidligt at sige, om lavinen er overstået. Spænd slalomskiene.

2

Udbyttekuppet mod Europa

(ARKIV) SKAT i Fredensborg fotograferet den 9. august 2014. Danmark er kun ét af flere europæiske lande, der er blevet ramt af omfattende svindel med udbytteskat. Det skriver Ritzau, torsdag den 18. oktober 2018.. (Foto: ERIK REFNER/Ritzau Scanpix) (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Den formodede svindel med udbytteskat for 12,7 mia. kr. mod Danmark viste sig at være en del af et enormt kup mod statskasser i hele Europa til samlet 410 mia. kr.

Herhjemme forbinder vi sagen med britiske Sanjay Shah og en mand ved navn Sven i skattevæsenet, men angiveligt var de en del af et større netværk med tråde fra de mest eksklusive klubber i London til dyre advokatkontorer og glatpolerede finansvirksomheder i resten af Europa og verden.

Sagen har dermed løftet sig fra en enkelt skrupelløs mands gerninger til at handle om en udbytteskatterefusions-industri, hvor et stort antal personer i etablerede firmaer har kendt til de forskellige metoder til at trække penge ud af skattevæsener. I mange lande på samlebånd i en grad så Henry Ford ville være imponeret over effektiviteten.

3

Christian Hyldahls exit fra ATP

Direktør for ATP Christian Hyldahl præsenterer ATP's halvårsregnskab for 1. halvår 2018 på et pressemøde i København, onsdag den 29. august 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Direktøren for landets største pensionskasse måtte forlade sit job, da en sag om kontroversielle aktiehandler indhentede ham fra fortiden.

Som chef for investeringsafdelingen i Nordea tilbage i 2007 havde Christian Hyldahl ansvaret for en række milliardhandler, der uretmæssigt sikrede refusion af udbytteskat i Schweiz.

Som ATP-direktør forsvarede Christian Hyldahl først handlerne, men kunne så efter noget tid godt se problemet, mens han forsikrede om, at handlerne hørte op, da de schweiziske myndigheder stillede spørgsmålstegn ved dem. Noget godt svar kunne Christian Hyldahl ikke give, da det i efteråret kom frem, at der var gennemført flere handler alligevel. Dem kunne han desværre ikke huske.

Opbakningen i vigtige dele af bestyrelsen vaklede, men det var reelt - og bemærkelsesværdigt - politikerne på Christiansborg, der skrev Christian Hyldahls opsigelse ved åbent at erklære deres mistillid til ham.

Christian Hyldahl er ikke Sanjay Shah, men mindre kan også være et problem, når det gælder den betroede post som ATP-direktør.

4

Fagbevægelsens musketered

(ARKIV) Forligsmanden indkalder til forhandlinger i Forligsinstitutionen i København, onsdag den 11. april 2018. Rekordmange har stemt om de offentlige overenskomster fra april. Det tyder på, at fagbevægelsen har fået momentum fra det langstrakte opgør med arbejdsgiverne. Det skriver Ritzau, lørdag den 2. juni 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Forhandlingerne om de offentligt ansattes overenskomster blev historiske, da de ansatte på tværs af kommuner, regioner og staten stod sammen om deres krav og viste en uventet slagstyrke.

Som sande musketerer sværgede de forskellige forbund troskab med hinanden, men det var ikke i sig selv det bemærkelsesværdige. Det bemærkelsesværdige var, at eden holdt, trods hårde interne stridigheder, og viste, at den hensygnende fagbevægelse stadig kan mobilisere medlemmerne.

De ansatte kom ud af opgøret som vindere, og kampen har skabt en ny magtbalance i forholdet mellem fagbevægelsen og arbejdsgiverne, der vil præge de kommende års forhandlinger.

5

Beskæftigelsesboomet i Danmark

Den polske håndværker Jaroslaw Roubo arbejder på et boligprojekt i Albertslund. (Foto: © christian Als, Scanpix)

Beskæftigelsen satte rekord i 2018 - aldrig har så mange mennesker været i arbejde i Danmark.

Gennem året blev der advaret om flaskehalse og mangel på arbejdskraft, men fremgangen i beskæftigelsen viser, at virksomhederne faktisk har været i stand til at hyre nye folk.

Mange kommer udefra, og det fortæller, at Danmark stadig er i stand til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Samtidig giver økonomisk fremgang en række marginaliserede grupper herhjemme en adgang til arbejdsmarkedet, som de ikke har i knap så gunstige tider.

Aktiekurser og BNP-tal er abstrakte størrelser langt fra den almindelige danskers hverdag, men det er det at have et job ikke. Rekorden i beskæftigelsen er et af de mest håndfaste sundhedstegn i dansk økonomi lige nu.

6

Boblere

Toys'r'us ved MegaCentret i Holbæk, lørdag den 29. december 2018. Toys'r'us ved MegaCentret i Holbæk er en af de udvalgte butikker, hvor handlende kan bytte deres julegaver frem til 31. december 2018. Fredag meddelte legetøjsgiganten Top-Toy, som står bag Fætter BR og Toys'r'us, at de er gået konkurs. Konkursbegæringen betyder, at Top-Toys mere end 2000 fuldtidsansatte medarbejdere i hele norden har mistet jobbet og at ledelsen af Top-Toy overtages af et kuratel.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Top Toys konkurs - selv de stærkeste brands dør, hvis de ikke følger med tiden.

Bitcoins krak - en historisk investeringsboble sprang, men det betyder ikke kryptovalutas undergang som fænomen.

Danmarks Statistiks opjustering af dansk vækst - det går langt bedre i dansk økonomi, end de autoriserede talmænd har fortalt os.

Det kinesiske opkøb af Saxo Bank - store strukturelle forandringer i økonomien er på vej, og de kommer fra øst.

Nye regler for boliglån - politisk førergreb på bankernes lånelyst.

Jens Mobergs afgang som formand for Postnord - formanden forsvandt, holder hans plan for et samlet Postnord?

De nedjusterede pensionsprognoser - hvordan vil danskerne reagere, når deres pensioner ikke vokser i samme tempo som før?

Mærsks ambitiøse klimamål - når virksomheder går foran globale politikere på klimaområdet.

TDC’s aflyste fusion.

Netcompanys børsnotering - Danmark kan faktisk godt skabe milliardforretninger med tusinder ansatte inden for nye brancher.

Anders Holch Povlsens skyskraber-planer - jysk købmands-hybris?

Og derudover: Det elendige aktieår, Anders Fogh Rasmussens bestyrelsespost I Norvik Banka, salget af KMD til Japan, tørken i landbruget, iværksætter Tommy Ahlers som minister, udenlandske investorers ejendomsopkøb I Danmark, tilbagegangen i Lego... det var et hæsblæsende år.