Den britiske rigsadvokat og medlem af parlamentet i Storbritannien for Det Konservative Parti, Geoffrey Cox, har indtil for nylig arbejdet som advokat for Sanjay Shah, den hovedmistænkte i den store sag om formodet udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner mod Danmark.
Geoffrey Cox har spillet en nøglerolle i Sanjay Shahs forsvarsteam, hvor Cox har ledt efter huller og svagheder i anklagerne mod Shah.
I alt er Geoffrey Cox blevet betalt mere end tre millioner kroner for arbejdet i årene 2015-2017, indtil han sidste år blev udnævnt til rigsadvokat med ansvar for blandt andet anklagemyndigheden i Storbritannien, Crown Prosecution.
Netop anklagemyndigheden i Storbritannien arbejder de danske myndigheder tæt sammen med i efterforskningen af netop Sanjay Shah.
Det afslører research udført af DR i samarbejde med Børsen og den engelske avis The Guardian. En research, der blandt andet er baseret på retsdokumenter, fortrolige oplysninger og indberetninger til det britiske parlament.
- Der er i allerhøjeste grad et habilitetsproblem. Det er der slet ingen tvivl om. Den danske efterforskning af den her sag hviler jo på, hvad vi kan få ud af den engelske efterforskning. Det er jo ingen hemmelighed. Og hvis forholdet er det i England, at den øverste ansvarlige inden for efterforskningen reelt har været på lønningslisten for et millionbeløb hos den sigtede, så synes jeg, at der er et væsentligt problem, siger Preben Bang Henriksen (V), formand for Folketingets Retsudvalg.
Preben Bang Henriksen frygter at de tætte bånd mellem Shah og Cox "kan lægge en dæmper på lysten hos de engelske myndigheder til at efterforske sagen så grundigt, som den tydeligvis har brug for at blive".
Derfor vil Preben Bang Henriksen nu have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at redegøre for samarbejdet med de britiske myndigheder.
Stod bag forsvarsstrategi
Geoffrey Cox blev i sommeren 2018 udpeget af den daværende britiske premierminister Theresa May til stillingen som Attorney General, hvilket svarer til en mellemting mellem justitsminister og rigsadvokat i Danmark.
Den nuværende britiske premierminister, Boris Johnson, har fastholdt Cox i stillingen som den øverste juridiske rådgiver for den britiske regering.
Men før det arbejdede Geoffrey Cox altså blandt andet for Sanjay Shah.
DR, Børsen og The Guardians research har afdækket, hvordan den britiske finansmand i november 2015 hyrede et hold af tidligere britiske skatteefterforskere og advokater via et privat efterforskningsfirma med afdelinger i London og Dubai.
Det gjorde han umiddelbart efter, at de danske og britiske myndigheder havde ransaget Shahs firmaer i London. Efterforskningsfirmaet skal blandt andet lave såkaldt mod-efterforskning, hvor målet er at få myndighedernes efterforskning mod Shah til at falde sammen, så Shah slipper for fængsel.
Det var også efterforskningsfirmaet, der hyrede Geoffrey Cox ind for at udarbejde forsvarsstrategien.
Indberetninger til parlamentet i London viser, at Cox samlet har modtaget mere end tre millioner kroner i honorar for den juridiske assistance. Selv med en timeløn på 10.000 kroner svarer det til mere end 300 timers arbejde, som Cox har lavet for Shah.
'Vigtig rolle'
Shahs pressetalsmand, Jack Irvine, kalder Cox’ rolle i forsvarstemaet for "enormt vigtig":
- Han har blandt andet set på substansen i de danske anklager, siger han.
Geoffrey Cox har blandt andet holdt møder med Sanjay Shah i Dubai, hvor Shah bor.
På mindst et af disse møder deltog også Shahs tidligere forsvarsadvokat i Danmark Jakob Lund Poulsen og forsvarsadvokater fra flere andre lande, erfarer DR Nyheder, Børsen og The Guardian.
Jakob Lund Poulsen oplyser, at han på grund af sin tavshedspligt ikke kan kommentere oplysningerne.
Jack Irvine afviser, at ansættelsen af Geoffrey Cox handlede om at sikre politisk indflydelse, men alene handlede om, at Cox er en af Storbritanniens bedste advokater.
Oplysninger vækker uro
På Christiansborg vækker oplysningerne om Cox' bånd til Shah uro. Ikke fordi der er grund til at antage, at Geoffrey Cox har begået ulovligheder, men fordi det rejser spørgsmål om hans habilitet.
- Det er bekymrende, at dem, vi arbejder allertættest med for at opklare denne skandale, tydeligvis har hjulpet ham, der har lavet skandalen. Det er et muligt habilitetsproblem, siger Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten.
Dennis Flydtkjær, skatteordfører for Dansk Folkeparti og medlem af Retsudvalget, er enig.
- Man kan ikke sidde og være topadvokat for svindlerne og så blive topembedsmand, der skal hjælpe os med at få dem dømt. Vi er nødt til at få en redegørelse fra ministeren, hvor han forklarer, at rigsadvokaten ikke sidder i en dobbeltrolle, siger Dennis Flydtkjær.
Du kan høre mere om sagen i P1-programmet Følg Pengene, som blandt andre gæstes af Preben Bang Henriksen (V).
Cox afviser habilitetsproblemer
Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Heller ikke SØIK har kommentarer til hverken den britiske eller danske efterforskning med henvisning til, at sagen stadig efterforskes.
- Men jeg kan oplyse, at vi generelt har et godt samarbejde med de britiske myndigheder om denne sag, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis, SØIK.
En talsmand for Geoffrey Cox afviser, at rigsadvokaten har påvirket efterforskningen i Danmark eller Storbritannien.
- Der findes et system i rigsadvokat-kontoret, der sikrer, at der ikke kan opstå habilitetsproblemer. Som tilfældet er med alle andre sager, han tidligere har optrådt i som advokat, vil han ikke tage del i beslutninger om Shah-sagen, hvis den skulle lande på hans bord.
Nedenfor kan du se DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, forklare, hvad der er op og ned i danmarkshistoriens største svindelnummer, udbyttesagen.
Talsmanden oplyser videre, at Geoffrey Cox' involvering med Sanjay Shah var i rollen som "ledende advokat, der var ansat helt efter sædvane til at rådgive om og repræsentere ved retsmøder ved de engelske domstole".
Aktier, udbytte og skat
- •
Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.
- •
Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.
- •
I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skat.
- •
Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.
- •
Men ifølge de danske myndigheder har hundredvis af pensionskasser og selskaber fået refunderet udbytteskat, som de slet ikke har betalt. I alt har Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalt 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.