Det er slut med et mangfoldigt København, lige som andre danske storbyer som Aarhus og Aalborg skal forberede sig på, at det efterhånden bliver en sjældenhed at have folk på lave indkomster til at hænge på cafeerne.
Sådan lyder forudsigelsen fra Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter:
- Der kommer en forandring i beboermassen i byen. En forandring, som allerede er i fuld gang. Der er mange forhold, som spiller ind her, og mit bud er, at det vil være utroligt vanskeligt at bremse det her, fordi du kæmper mod nogle store befolkningsmæssige forandringer, siger Curt Liliegreen.
Han nævner den fremadstormende urbanisering, klynger af vidensarbejdspladser i byerne og andre faktorer såsom forældrekøb, Airbnb og større lejligheder.
- Du kæmper imod markedet, og samtidig med, at vi står og taler om; hvordan vi skal holde fast i nogle billige lejligheder, så forsvinder der jo også lejligheder i byen, hvor de bliver sammenlagt eller revet ned, og der bliver bygget meget få billige lejligheder, siger Curt Liliegreen.
- Det er lidt den perfekte storm, der er i gang med at ramme boligmarkedet, fortsætter han.
Huslejestigninger op til 70 procent
De senere år har udenlandske investorer købt massivt op i danske ejendomme. Og sidste år toppede opkøbene, da der blev handlet ejendomme for 50 milliarder kroner.
At danske beboelsesejendomme er blevet interessante for udenlandske investorer skyldes især, at der ligger en stor gevinst og venter, når lejere fraflytter deres bolig.
- Det smarte er, at du ikke skal investere ret mange penge per lejlighed for at flytte huslejen fra ét lovkompleks til et andet, og det giver en ret voldsom huslejestigning, siger Curt Liliegreen.
Mange boliger er stadig reguleret efter boligreguleringsloven. Men når en lejer fraflytter, har udlejeren mulighed for at lave en 'gennemgribende renovering'.
Dermed kan lejemålet flyttes over på vilkårene i lejeloven, som betyder en markant højere husleje.
- Hvis de bliver sat i stand, så kan der komme en huslejestigning i størrelsesordenen 50 til 70 procent, vil jeg skyde på, siger Curt Liliegreen.
En gennemgribende renovering af en lejlighed koster typisk omkring 250.000 kroner, oplyser Curt Liliegreen.
- Med urbaniseringen, som kører i hele Europa, drives boligpriserne op overalt, og det gælder i høj grad også i København, så en god beliggenhed i byen er virkelig et aktiv for en investor, siger Liliegreen.
Politikere skal på banen
Derfor er boligreguleringsloven også på vej mod det sidste punktum i dansk bolighistorie, vurderer Liliegreen:
- Om 25 år, tror jeg ikke, du vil finde lejligheder i København, som er omfattet af boligreguleringsloven, siger han.
Der er kun én vej til at modstå bevægelsen mod et mindre mangfoldigt bybillede. Og den er politisk, forklarer Curt Liliegreen.
- Hvis man skal gøre noget, så skal man rykke nu. Det vil snart være for sent, og man bliver nødt til at sætte ind over en bred kam. Det er kun politikerne der har en mulighed for det her. Mit bud er, at det her en landspolitisk sag, altså skal politikerne på Christiansborg på banen, hvis de vil dæmpe denne bevægelse.
Ikke tilstande som i London og New York
Torsdag indgik den amerikanske kapitalfond Blackstone og Frederiksberg Boligfond en aftale om overtagelse af 440 attraktive lejemål på Frederiksberg i København.
Prisen lyder på en lille milliard og skæpper godt i kassen hos den trængte fond Frederiksberg Boligfond. Men bestyrelsesformand for Frederiksberg Boligfond afviser, at det er et problem, at der nu kommer udenlandske penge, som prøver at hæve huslejen.
- Der kommer mange spillere fra udlandet i øjeblikket. Blackstone er en af de mange, som køber op i øjeblikket. Men vi skal huske det positive ved, at de udenlandske fonde lægger deres penge i danmark. Det er, at vi får opgraderet vores ejendomsmasse i Danmark. Der er ejendomme, som ikke er sat ordentligt i stand, som nu får en kærlig hånd, siger Flemming Brank, der er formand for Frederiksberg Boligfond og konservativt medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.
- Det gode er jo, at huslejen ikke kan stige mere, end huslejenævnet siger, at det må koste i det pågældende område. I modsætning til London og New York er der ikke fri huslejepriser i Danmark, og det er der heller ikke umiddelbart udsigt til, siger han.
Blackstone har de seneste år købt massivt op i København og har nu en ejendomsportefølje på over syv milliarder kroner i Danmark.