Her byggede vi vægge på alle badeværelserne og pudsede dem, forklarer den rumænske murer Bogdan Tiba.
- Vi lavede i hvert fald 100 badeværelser, siger han og peger på lejlighederne i Ryparken på Østerbro i København.
Men det danske firma CC Fliser, som han arbejdede for, snød Bogdan Tiba og hans kollegaer for løn.
– Vi afleverede to arbejdssedler: en med de 37 timer og en med 45, 50, 60 timer, afhængigt af hvor mange timer vi arbejdede om ugen. De 37 timer betalte han, fortæller Bogdan Tiba.
For overarbejdet betalte CC Fliser i stedet de rumænske murere 90 kroner i timen, som de ofte fik i kontanter i hånden.
- Han fik os til at føle os, som vi var på bunden af samfundet, siger Bogdan Tiba.
"Underløbet"
CC Fliser har nu indgået forlig med 3F Bygge, Jord og Miljø i København og accepteret at betale 1,5 millioner kroner til 27 rumænske medarbejdere.
Men Bogdan Tibas oplevelse er efterhånden ikke unormal.
Sager om underbetaling af udenlandsk arbejdskraft er steget på fem år med 50 procent til 415 sager sidste år. Det viser en opgørelse fra 3F's byggegruppe.
- Der er vedvarende problemer med underbetaling og det, som nogen kalder social dumping, i byggeriet, forklarer Bjarke Refslund, lektor ved Aalborg Universitet.
Stigningen skyldes især to forhold: 3F bliver bedre til at føre sager om underbetaling. Og at stadig flere virksomheder i byggebranchen har udenlandske ansatte, som ikke får løn efter de danske overenskomster.
Og det presser også mange danske byggearbejdere.
- Folk på byggepladserne føler, at de bliver underløbet. Det er ved at være så stort et problem, at de nu føler, de er nødt til at gøre noget mere radikalt, forklarer forskeren.
Forhandler om mindsteløn
3F sidder netop nu og forhandler nye overenskomster for blandt andet ansatte i byggeriet.
- Vi skal jo gøre noget ved det. Vi ønsker ikke et samfund, der er baseret på ulighed, snyd og omgåelse, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F's byggegruppe.
3F's hovedkrav er at hæve mindstelønnen med 30 kroner for at sikre bedre vilkår for udenlandske byggearbejdere.
Vil der ikke altid være brodne kar i enhver branche?
- Jo, men det her er udtryk for en tendens, hvor folk er presset ind på minimumsstandarder på de store byggepladser. Hvis vi havde ressourcerne til det, kunne vi rejse dobbelt så mange sager, siger Palle Bisgaard fra 3F.
Kan det stigende antal sager ikke også bare handle om, at I er blevet bedre til at føre sagerne?
- Det er godt, vi kan fortælle historien, om hvordan virkeligheden er. Men det kræver, at vi gør noget ved det. Vi kan ikke leve med en virkelighed med hel eller halv kriminel udvikling på de danske byggepladser, siger næstformanden.
Tavse arbejdsgivere
Dansk Byggeri, der er byggeriets arbejdsgiverforening, vil ikke medvirke i et interview. Men administererende direktør Lars Storr-Hansen i Dansk Byggeri har tidligere betegnet kravet fra 3F som "voldsomt".
I en mail skriver han:
- Dansk Byggeri ønsker en ansvarlig overenskomst, der sikrer virksomhedernes konkurrenceevne og samtidig giver virksomheder og medarbejdere bedre mulighed for efterfølgende at forhandle lokale aftaler, der passer til den enkelte virksomhed.
Direktøren i CC Fliser John Crone vil ikke medvirke i et interview om sagen. Men han siger, at underbetalingen skete ved en fejl.
Bogdan Tiba er nu arbejdsløs og leder efter nyt arbejde i Danmark. Han er ked af, han ikke sagde fra over for CC Fliser noget tidligere.
Hvorfor sagde du overhovedet ja til at arbejde for 90 kroner?
– Fordi alle de andre havde accepteret at arbejde til den løn. Jeg kunne ikke ene mand forlange en ændring. Når man kun er én, kan man ikke få noget igennem, forklarer han.