Der er udbrudt corona-panik på aktiemarkederne verden over - heriblandt det danske.
I løbet af den seneste uge er en stærk aktiestart på året blev forvandlet til et blodrødt mareridt for investorerne.
I det såkaldte KAX-indeks, der er det samlede indeks for alle danske aktier, er hele årets fortjeneste forsvundet på blot en uge.
C25-indekset, der er de 25 mest handlede aktier i Danmark, falder for tredje dag i træk.
Status ved middagstid er, at det ledende danske indeks på en uge har tabt hele 10,7 procent af sin værdi.
Alene i dag falder indekset med omkring fire procent og er dermed godt på vej mod en ny minusrekord.
Danske virksomheder mister milliarder i værdi
Aktiefaldet er blandt andet gået hårdt udover SAS-aktien, der er faldet 22 procent den seneste uge, mens Mærsk-aktien, der i sidste uge måtte skrue ned for årets forventninger på grund af coronavirusset, er faldet med 16 procent. Det svarer til et værditab på over 22 milliarder kroner.
Administrerende direktør i A. P. Møller Mærsk, Søren Skou, forklarer om coronavirussets påvirkning.
Hos servicegiganten ISS, der i dag har aflagt regnskab, er tallene også røde. Selskabet har således mistet over 20 procent af værdien den seneste uge. Også bryggeriet Royal Unibrew og logistikgiganten DSV bløder med tab på henholdsvis 12,6 procent og 14,2 procent fra onsdag i sidste uge til i dag ved middagstid.
Ifølge aktieanalysechef i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen er det spredningen af coronavirus, der får markederne til at reagere.
- Vi har længe haft den lidt ignorante tilgang, hvor vi har troet, at virusset blev i Kina. Da spredningsrisikoen dukkede op, begyndte det at få global betydning. Vi er gået fra at forvente det bedste til at forvente det værste, og det er det, som markederne reagerer på, fortæller han.
Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, fortæller om en situation, hvor aktiemarkederne har taget trappen op, men elevatoren ned:
- Det er virkeligt voldsomt, og det kommer på meget få dage. I takt med at virusset er begyndt at sprede sig over weekenden, så har investorerne virkeligt fået øjene op for risiciene, fortæller Jacob Pedersen.
Også uden for landets grænser er markederne påvirket af de nye smittetilfælde. I USA lukkede de tre aktieindeks S&P 500, Nasdaq og Dow Jones alle med fald på omkring tre procent.
Kan vare længe endnu
Ifølge Michael Friis Jørgensen er faldet på aktiemarkederne forventeligt, når man sammenligner situtationen med sars-udbruddet i 2002-2003.
Forskellen er bare, at der er sket meget hurtigt denne gang.
- Vi har ignoreret det i tre uger, og i stedet for at køre ned ad en bakke, der er lidt fladere, så kørte vi hen til klippekanten og solgte fra. Det kan se vildt og blodigt ud, fordi vi gør det på tre dage. Men effekten er ikke unormal. Det, der er unormalt, er, at det kommer på tre dage.
Ser man fremad, er der dog ikke mange lyspunkter at spore:
- Desværre troede vi i starten af sidste uge, at vi skulle se det være aftagende, men alt tyder på, at de næste fjorten dage bliver det med negative nyheder for aktiemarkederne, siger Michael Friis Jørgensen.
Jacob Pedersen fra Sydbank fortæller, at konsekvenserne ved virusudbruddet kan blive større end forventet.
- Der, hvor vi for halvanden måned siden regnede med, at udbruddet ville give et kortvarigt væksthul på to-tre måneder, så frygter man nu, at konsekvenserne bliver længerevarende.
Begge analytikere påpeger, at der skal en ændring til i forhold til antallet af smittede, før man vil kunne se en opmuntring på aktiemarkederne.
- Vi skal begynde at se coronaudbruddet vende rundt, før aktierne bliver bedre, siger Michael Friis Jørgensen.