Den var på alles læber for et par år siden - men blev så ramt af en bunke møgsager, kursfald og frygt for sammenbrud.
Men nu er kryptovalutaen bitcoin på vej tilbage i stærk stil. Kursen på den digitale valuta har ligget og vippet omkring de 400 dollars i mange måneder, men især den seneste måned er bitcoinen steget dramatisk i pris, og har nu flere gange ramt niveauer langt over en pris på 700 dollars.
Det er første gang i flere år, at den stærkt omtalte valuta er så værdifuld - men som sædvanlig er årsagen til stigningen ikke entydig.
Bitcoin er en valuta og et betalingssystem, der kun findes på nettet. Systemet regulerer sig selv, uden indblanding fra centralbanker og andre banker, og der er indbygget en grænse for, hvor mange og hvor hurtigt nye bitcoins kan komme i omløb.
Bliver sværere at grave efter guld
En af forklaringerne på den øjeblikkelige interesse for bitcoinen er, at belønningen for at udgrave nye bitcoins - en kompleks matematisk proces, der samtidig tjener som validering af pengeoverførsler - står til at blive halveret ganske snart.
Systemet er så viseligt indrettet, at det kompenserer for, at computere bliver kraftigere og billigere, ved med jævne mellemrum at gøre det sværere at tjene penge på at udgrave nye bitcoins. Særligt for bitcoin-systemet er den underliggende teknologi, blockchain, der er en offentligt tilgængelige database over alle bitcoin-transaktioner.
Nogle i bitcoinmiljøet venter, at bitcoin-prisen vil tage et hop, når belønningen halveres, hvilket angiveligt forklarer en del af den aktuelle interesse.
Kina og Brexit spøger
Andre peger på usikkerhed i den kinesiske økonomi som årsag. Kineserne har også tidligere været dem, der drev prisen på en bitcoin op, fordi bitcoinen er en af de nemmeste måder for kineserne at investere i noget, der ikke er kontrolleret af myndighederne.
De kinesiske myndigheder har tidligere forsøgt at slå ned på bitcoinen, blandt andet ved at blokere for pengeoverførsler til de bitcoin-banker, hvor man kan købe mønterne.
Også briternes afstemning om at forlade EU, har påvirket kursen, skrev bitcoin-mediet Coindesk forleden.
Bitcoin-systemet fik et chok sidste år, da en af de centrale udviklere offentligt erklærede, at han havde mistet tilliden til at systemet ville kunne løse sine tekniske udfordringer på længere sigt, og at han derfor havde trukket sig og solgt sine bitcoins.
Bred interesse
Trods jævnlig turbulens af denne karakter har banker verden over jævnligt udtrykt interesse for den digitale valuta, og i slutningen af maj, indgik Nets, der blandt andet står bag Dankort-systemet, og den danske bitcoin-virksomhed Coinify, samarbejde om udvikling af blockchain-relaterede teknologier.
Den underliggende blockchain-teknologi ventes at kunne bruges til langt mere end blot digitale mønter. Blandt andet aktiehandel, valg og meget andet.
Bitcoin-systemet stammer fra 2009, og har været ramt af adskillige skandaler, blandt andet børskrak, hackersager og en evig kobling til sort økonomi og kriminalitet på nettet.