'Bemærkelsesværdig' stor rentestigning rammer boligejere

Tusindvis af danskere skal hver måned betale mellem 720 og 790 kroner før skat for deres variable lån.

Tusindvis af danske boligejere kommer til at betale dyrere renter. Det står klart, efter nye rentesatser er blevet fastsat. (© DR GRAFIK/Nathalie Nystad)

Renterne er på himmelfart, og det begynder nu at kunne mærkes for tusindvis af boligejere med variable lån.

Fredag har landets største udbyder af boliglån, Totalkredit, nemlig fastsat nye rentesatser for godt 12.000 danske boligejere, der skal have en ny rente på deres rentetilpasningslån.

De nye renter rammer de boligejere, hvis F5- og F3-lån skal refinansieres nu, mens andre først vil mærke stigningen, når deres lån skal tilpasses i løbet af de kommende år, forklarer Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

Og så får det betydning for de danskere, der overvejer at optage et lån.

- Det her er jo en retningspil for, hvad det koster at låne, hvis du gerne vil have et F5-lån nu og her. Og det betyder kort sagt, at det er blevet dyrere at købe en bolig i 2022, siger han.

Helt konkret stiger renten på F5-lån med godt 1,5 procentpoint fra 0,37 til 1,92. Dermed skal boligejere med et F5-lån betale 720 kroner mere om måneden før skat for hver million kroner, de skylder.

Samtidig stiger renten på F3-lån med 1,78 procentpoint fra -0,28 til 1,50. Det betyder, at boligejere med et F3-lån kommer til at betale 790 kroner mere om måneden per million før skat.

Kan mærkes i husholdningsbudgettet

Det er dog værd at bemærke, at hvis man har udsigt til en højere rente, så har man også udsigt til et højere fradrag.

Efter skat kan boligejerne derfor se frem mod at skulle betale henholdsvis 400 kroner for F5-lånene og 420 kroner for F3-lånene om måneden per million.

Sammenholdt med rekordstore prisstigninger på almindelige forbrugsvarer, kan rentestigningerne mærkes, vurderer Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Men det er stadig noget, der vil kunne mærkes i de fleste af de ramte husholdninger, vurderer Sune Malthe-Thagaard.

- Enhver kan jo sætte sig ind i, at 400 kroner om måneden er værd at bemærke, især hvis du har et lån på ikke bare én men fire millioner. For så er det jo pludselig en regning på fire gange 400 kroner, siger han.

- Det tror jeg de fleste ville kunne mærke i deres daglige budget, når vi ovenikøbet også har store prisstigninger på almindelige forbrugsvarer, som vi også har set på det seneste. Så boligejerne bliver ramt både fra den ene og anden side.

Kraftigste stigning i ti år

Rentestigningerne kommer efter en lang periode med rekordlave renter i kølvandet på finanskrisen.

De stigende renter afspejler i høj grad, at centralbanker både i USA og herhjemme strammer pengepolitikken og signalerer, at de vil hæve renterne. Det gør de hovedsageligt for at tøjre de høje prisstigninger, som vi ser i alle dele af samfundet.

Det smitter altså af på boligmarkedet med højere renter. Og Sune Malthe-Thagaard tøver ikke med at kalde den seneste stigning "meget bemærkelsesværdig."

- Det er det højeste niveau i ti år, og det betyder, at det er blevet dyrere at skulle ud og finde bolig og finasiere den, siger han.

Selvom boligejerne skal gribe dybere i lommerne med de nye rentesatser, understreger Sune Malthe-Thagaard dog, at stigningerne kommer efter en lang årrække med med lave renter.

Han forudser derfor ikke, at stigningen betyder, at de danske boligejere må gå fra hus og hjem.

- Selvom det er en meget stor stigning, vi ser, har vi været vant til meget lave renter, og vi har generelt nogle meget velpolstrede boligejere, så jeg er ikke bekymret for, at de ikke vil kunne betale deres lån.

- Vi har også set, at folk det seneste år under corona har været rigtig gode til at betale for deres boliglån. Helt overordnet set har vi nogle meget solide boligejere, siger han.