Bekymret lejer om udenlandske opkøb: De smadrer sammenhængskraften i København

Blackstone køber massivt op i ældre, københavnske beboelsesejendomme. Lejere er bekymrede.

(Foto: © Morten Germund, Scanpix)

Udenlandske penge vælter ind på det københavnske ejendomsmarked.

Alene over de seneste tre år har udenlandske investorer opkøbt ejendomme i København for 60 milliarder kroner. Dermed er langt over halvdelen af alle investeringer i københavnske mursten kommet fra udlandet.

- Fra 1992 til 2005 udgjorde København 38 procent af de samlede investeringer i Danmark. Men efter Finanskrisen fra 2012 til 2016 har København udgjort hele 58 procent af den samlede investeringsmasse. Så København har virkelig været i kikkerten hos udenlandske investorer de senere år, siger Nicholas Thurø, der er direktør for rådgivningsvirksomheden Cushman and Wakefield.

Amerikansk kapitalfond opkøber ældre ejendomme

Udviklingen på markedet for investeringer i København er blandt andet drevet frem af verdens største ejendomsinvestor, amerikanske Blackstone, der ifølge sin egen hjemmeside forvalter ejendomme til en værdi af 3.000 milliarder kroner.

Nu er kapitalfonden på opkøbstogt i København og har på blot to år investeret 5,7 milliarder kroner i primært ældre københavnske beboelsesejendomme.

Snart kan Blackstone føje yderligere tre store ejendomme til porteføljen, når der om få uger formentlig vil blive overført omkring 900 millioner kroner til Frederiksberg Boligfond for i over 400 lejemål i blandt andre 'Den Sønderjyske By'.

Seks uger til at matche tilbud

'Den Sønderjyske By' har siden 1930'erne været ejet af Frederiksberg Boligfond, men nu skal lejerne tage stilling til, om de vil overtage boligerne til en pris, der svarer til Blackstones bud, ellers ryger den på amerikanske hænder.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at vi kommer til at købe ejendommen. Vi har en meget bred sammensætning af beboere her, og mange vil have svært ved at låne penge i banken. Ser vi så vilde stigninger i lejen, har jeg svært ved at forestille mig, at de kan finde et sted at bo, siger Veronica Bay, som er gymnasielærer og blandt lejerne i Den Sønderjyske By, der kan se frem en ny ejer i form af amerikanske Blackstone.

https://infogram.com/udenlandske-investorer-kober-kbh-1hxj48w1v9wq4vg

- Den Sønderjyske By er bygget med henblik på at skabe balance og boligsociale tilbud, så København og Frederiksberg kan have en bred befolkningssammensætning. Her bor alt fra pensionerede advokater over folk på forsørgelse til arbejdere, der har boet her i flere generationer, siger Veronica Bay.

Kæmpe handel undervejs

  • Blackstone har angiveligt lagt et bud på 900 millioner kroner for:

  • Den Sønderjyske By, der består af 303 lejemål og 1 erhvervslejemål.

  • Svalegården, som består af 80 lejemål og 12 erhvervslejemål

  • Peter Bangs Vej Hus, der består af 80 lejemål og 1 erhvervslejemål.

  • Alle ejendomme er ejet af Frederiksberg Boligfond.

Londonske tilstande

Med Victoria Bays job og uddannelse er hun ikke bekymret for, om hun fortsat vil kunne bo i Hovedstaden. Hun skal nok klare sig, men hun er på vegne af sine medbeboere bekymret for Blackstones indtog i Den Sønderjyske By og i København generelt.

- Jeg kan slet ikke have, at vores værdier sælges til den slags profitmagere. Vi bliver overtaget af globale kæmper. Vi er i gang med at sætte os selv uden for indflydelse, og jeg frygter virkelig, at København er på vej mod londonske tilstande, hvor det ikke er til at bo for almindelige mennesker.

- Vi kan jo se, hvad det betyder for for eksempel New York City, når man ikke sikrer tilstrækkelig regulering. Jeg mener, at vi er i fuld gang med at smadre sammenhængskraften i København, siger Veronica Bay.

Sammen med det københavnske ejendomsselskab 360 North har verdens største ejendomsforvalter Blackstone de seneste to år købt ejendomme for 5,7 milliarder kroner. I spidsen for 360 North står Nils Jansson, der blev kendt op til Finanskrisen, da han som 25-årig havde både ferrari og hus på strandvejen. Senere gik han konkurs med sit ejendomsselskab CPH Ejendomme. 360 North ejes af hans døtre. Blackstones administrerende direktør, Stephen Allen Schwarzman, optræder som reel ejer for de knap 100 selskaber, som er stiftet i forbindelse med Blackstones opkøb af danske ejendomme. (Foto: © Brendan MCDermid, Scanpix)

Blackstone kan ikke uden videre sætte lejen op, fordi lejeniveauet er sikret i lejeloven. Men går kapitalfonden ind og laver gennemgribende renoveringer af lejlighederne, så kan de løftes op i et helt andet niveau.

Veronica Bay er sikker på, at formålet med investeringerne i ældre københavnske boliger er at få løftet lejemålene ud af de skrappe regler i lejeloven.

- Vi har en del lejligheder, som står tomme. Og jeg frygter, at de nu går i gang med at skabe nogle helt nye typer lejligheder. Og jeg frygter, at de vil forsøge at påtvinge os altaner og en højere husleje, siger hun, der i dag betaler 5.500 om måneden for 62 kvadratmeter i Den Sønderjyske By.

Bestyrelsesformanden for Frederiksberg Boligfond og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune, Flemming Brank (K) oplyser via mail, at fonden fortsat ligger i forhandlinger med en potentiel køber om salget af Den Sønderjyske By.

Ejendomsselskabet 360 North, som samarbejder med Blackstone om ejendomseventyret i København har ikke ønsket at give interview til DR Nyheder. Blackstone har også afvist at medvirke.

Historisk bygning med atelierer i tageetagen

Også den historiske bygning, Holckenhus, der ligger over for Glyptoteket i hjertet af København, er blevet overtaget af Blackstone.

Holckenhus er indrettet med kunstneratelierer i tagetagen og har siden 1892 huset adskillige billedkunstnere heriblandt kunstnere som P.S. og Marie Krøyer.

Men efter overtagelsen har Blackstone forsøgt at inddrage ateliererne i tageetagen til luksuslejligheder, en beslutning der dog foreløbigt er sat i bero, efter de vrede beboere igangsatte en målrettet kampagne.

- Grunden til, at de trak det tilbage, var, at de var nervøse, efter vi kunstnere havde skrevet kronikker og debatindlæg om en meget vigtig kulturarv i København, som lige om lidt kan blive smadret. Derfor har de trukket deres plan tilbage for at se, om de lige kan få lidt tid, siger Maria Wandel fra sit atelier på fjerde sal i Holckenhus i dagens Følg Pengene på P1.

- De har én eneste plan med at købe den her bygning, og det er renovere, så de kan hæve huslejen, optimering, eller hvad de nu kalder det, og så har de her en ekstra fed ting, hvor hele tageetagen består af de gamle, originale atelierer, som de selvfølgelig vil lave om til luksuslejligheder, siger Maria Wandel.

Buy it, fix it, sell it

Lars Weiss er gruppeformand i Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Han henviser til, at sagen om Holckenhus nu er sendt tilbage til fredningsnævnet, som endnu en gang skal undersøge, om tagetagen kan fredes.

- Jeg ville da blive ked af, hvis kunstnerateliererne bliver sløjfet. Derfor afventer jeg udfaldet af fredningsnævnets behandling. Men jeg kan ikke gå ind at sige, at en ejendomsinvestor bryder jeg mig om, og dén bryder jeg mig ikke om.

Blackstone arbejder selv efter forskriften 'Buy it, fix it, sell it', og netop den tilgang bekymrer Lars Weiss:

- Jeg foretrækker en investor, som har de lange briller på. Men i den her sammenhæng er vi myndighed og skal give byggetilladelser efter planloven, og der har vi ikke et særligt værktøj, der kan beskyttet de her atelierer.