Bankkollaps nærmest ud af det blå. Kunder, der mister tilliden til deres bank og hiver penge ud for at have dem i lommerne. Aktier, der styrtdykker pludseligt.
Ringer det en klokke?
Det kan give mindelser om optakten til finanskrisen i 2008, og derfor trækker et nyligt bankkollaps i Californien overskrifter i hele den vestlige verden og sender rystelser gennem finansverdenen.
Men er der grund til bekymring? Og hvordan kan en bank kollapse på få dage?
Det har vi spurgt senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen om.
Han starter med at slå fast, at der er tale om en spektakulær sag med banken Silicon Valley Bank, der i sidste uge kollapsede.
- Det hører til sjældenhederne, at man ser en bank - særligt af den størrelse - falde sammen på så kort tid og så dramatisk, siger han.
Kollaps fik bankaktier til at falde
Krisen har naturligt nok fået aktiekursen på Silicon Valley Bank - eller bare SVB - til at styrtdykke, men også bankaktier bredt set i den vestlige verden har lidt under den ene banks kollaps.
Men det betyder ikke, at man skal frygte, at det californiske bankkollaps kommer til at starte en kædereaktion, der minder om den, der startede finanskrisen, da banken Lehman Brothers krakkede i 2008, vurderer Mikkel Emil Jensen.
- Der er en række ting, der indikerer, at det her er et indkapslet tilfælde, siger han.
For at forstå hvorfor, kræver det, at man også forstår, hvad der er gået galt i Silicon Valley Bank, der nu er under myndighedernes kontrol efter kollapset i sidste uge.
Tech har mistet momentum
Banken er helt kort og forsimplet forklaret krakket, fordi for mange af dens kunder på samme tid har villet trække deres penge ud af banken. Men SVB havde ikke nok penge stående til at imødekomme kundernes ønske om udbetalinger. Derfor er den nu kollapset.
For at forstå, hvordan det er sket, er det først og fremmest essentielt at se på, hvem der har haft penge i banken.
Hovedparten af bankens kunder er iværksætterselskaber indenfor primært tech-industrien. Tech-branchen fik gevaldig vind i sejlene under coronakrisen, hvor aktiekurserne på it-selskaber var på himmelflugt og investeringerne strømmede ind.
På samme måde er Silicon Valley Bank vokset eksplosivt de seneste år. Ifølge flere medier var banken blandt de 20 største banker i USA målt på aktiver.
- Tech-selskaberne har haft så meget fart på, at de ikke har vidst, hvad de skulle bruge alle deres penge på. De store overskud har mange sendt ind i Silicon Valley Bank, konstaterer Mikkel Emil Jensen.
Men fordi SVB har haft en relativt snæver kundegruppe, har den også været særligt sårbar for udviklinger i de specifikke brancher.
Efter et par rigtig gode år for tech-industrien i Silicon Valley har høje renter og inflation lagt en dæmper på festen.
- I den seneste tid er det hele blevet vendt på hovedet. Væksten er gået dramatisk ned og tech-virksomhederne har ikke længere det samme momentum, siger Mikkel Emil Jensen.
Og det er her den perfekte storm, der ender med at vælte Silicon Valley Bank omkuld, starter.
'En ond spiral'
På grund af den økonomiske udvikling er pengene ikke fortsat med at vælte ind hos tech-selskaberne, der derfor har været nødt til at gøre brug nogle af de penge, de har haft stående i banken. Det er den første faktor, der gør, at kunder begynder at trække penge ud af banken.
Men det giver problemer for SVB - banken har nemlig ikke pengene stående. Midlerne er derimod i høj grad investeret i statsobligationer, som banken nu er tvunget til at sælge for at kunne give kunderne deres penge.
Det er ikke en god situation for banken, fordi når renterne stiger, falder værdien på statsobligationerne. SVB står altså i en situation, hvor de er tvunget til at sælge obligationer med store tab, mens kunderne fortsat trækker penge ud. Det efterlader et hul i kassen.
Onsdag melder banken ud, at man for at lukke det hul vil lave en kapitaludvidelse. Det betyder, at banken ville udbyde flere aktier for at rejse penge. Og så opstår der panik.
- Når kunderne finder ud af, at deres bank ikke har pengene, så valfarter de alle sammen til banken for at trække pengene ud.
- Og det gør bare ondt værre - man kommer i en ond spiral, siger Mikkel Emil Jensen.
Silicon Valley Bank bliver udsat for et decideret bankstormløb - usædvanligt mange kunder trækker pludseligt deres penge ud på én gang.
Alene torsdag trak kunderne 4,2 milliarder dollars ud af banken. Det er det største bankstormløb i USA's historie ifølge det amerikanske medie Axios. Samtidig opgav banken at få rejst penge ved kapitaludvidelsen.
- Ingen investorer vil være med. Det betyder, at banken simpelthen er krakket, siger Mikkel Emil Jensen.
Det fik fredag de californiske myndigheder til at skride ind og lukke banken.
Analytiker: Burde ikke være kommet i klemme
Særligt to ting i det dramatiske forløb gør, at Mikkel Emil Jensen ikke vurderer, at krakket vil føre til en ny finanskrise.
For det første var Silicon Valley Bank særligt sårbar, fordi banken har en snæver kundegruppe sammenlignet med andre banker. Dermed er banken meget eksponeret, når der sker nedgang i den specifikke branche, forklarer senioranalytikeren.
For det andet - og mest centralt - var banken drevet på en mere risikabel måde, end mange andre banker, mener Mikkel Emil Jensen.
- Banken har ikke været dygtig nok til at styre kapitalen.
Han pointerer, at kollapset ikke handler om, at kunderne ikke har kunnet tilbagebetale lån til banken. SVB's problemer bunder altså ikke i problemer med dårlige lån, som var en af de store udfordringer under finanskrisen.
- Der er masser af penge i markedet, men her har vi en bank, der er kommet i klemme, selvom den ikke burde være det. Derfor ser jeg ikke, at det her kommer til at sprede sig.
Men ved man, at det ikke er sådan i andre banker? Man vidste vel ikke, at det var sådan i den her bank, før det gik galt...
- Nej, det er rigtigt, og derfor skaber det selvfølgelig frygt, siger Mikkel Emil Jensen.
'Et indkapslet tilfælde'
Hvis inflationen fortsætter med at stige og kommer endnu højere op, end forventningen er nu, så kan det skabe samme mekanisme, som man har set hos SVB i andre banker.
- Det kan tvinge flere banker til at sælge statsobligationer med tab. Men generelt har bankerne mange penge. De har faktisk mere likviditet, end de har haft i mange år, siger senioranalytikeren.
- Der er ikke noget, der er 100 procent sikkert, men det virker som et indkapslet tilfælde.
Mandag vil de amerikanske myndigheder genåbne Silicon Valley Bank for dens kunder.
Det er uvist, hvor mange af kundernes penge de kan få tilbage, og hvor meget der går tabt.
De amerikanske myndigheder, i skikkelse af The Federal Deposit Insurance Corporation, dækker et tab på op til 250.000 dollars, men ved årsskiftet havde 93 procent af bankens kunder flere penge indestående end det, skriver Berlingske.