Rettelse: Det fremgik tidligere ved en fejl, at renten på F1-lån var faldet til 3,30 procent, men det korrekte er 3,43 procent.
Der er grund til at glæde sig, hvis man i disse dage skal lægge sit lån om eller optage et nyt. Renterne faldt dramatisk mandag, og det er særligt den korte rente, der er dalet.
Renten på både Kort Rente og F1-lån ligner niveauet, der var for en måned siden. Renten på et F1-lån er faldet fra 3,69 i fredags til 3,43 procent, det vil sige med 0,26 procentpoint, skriver Finans.
Til sammenligning er F3- og F5-renten faldet med henholdsvis 0,18 og 0,15 procentpoint.
I dag har renterne allerede rettet sig en smule igen, men der var i store træk kun tale om kosmetik.
Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen kalder faldet for "pænt meget" og ses efter en periode, hvor renterne har været støt stigende i et forsøg på at bekæmpe inflationen.
- Vi har haft et ret dramatisk fald, fordi det er sket så hurtigt, siger Las Olsen.
Det pludselige fald skyldes, at to banker I USA inden for kort tid er krakket.
Først var det Silicon Valley Bank, og få dage efter blev Signature Bank lukket af myndighederne. En tredje er nu i overhængende fare for at lide samme skæbne.
Det har skabt bekymringer på det globale finansmarked for, om der gemmer sig flere finansielle problemer, der kan komme til overfladen og udløse en krise.
- Renterne afspejler forventningen om, hvad centralbankerne kommer til at gøre på kort sigt. Det sætter sig direkte i renterne, der må siges at være blevet noget billigere, siger Danske Banks Las Olsen.
Godt nyt for førstegangskøberen
Rentefaldet gør især livet billigere for personer med flexlån. En lånetype, som modsat et fastforrentet lån tilpasser sig renten løbende.
- Det er godt for personer med et flexlån - i hvert fald så længe renten holder sig lav, siger cheføkonomen.
De lavere renter gør det også nemmere at være førstegangskøber, men det er på en kedelig baggrund, forklarer Las Olsen.
- Alt i alt skal man passe på med at sige, at det bare er godt, at renten er lavere, for det afspejler, at det føles som om, der er en risiko i økonomien.
I lyset af en tid med høj inflation og en verden præget af usikkerhed præsenterer Nationalbanken onsdag formiddag sine halvårlige analyser og prognoser for udsigterne i dansk økonomi.
Dagen efter kommer Den Europæiske Centralbank (ECB) med en rentemeddelelse. Her har Danske Banks cheføkonom en formodning om, at renten bliver hævet igen.
- Jeg tror stadig på, at den Europæiske Centralbank kommer til at sætte renten op.
Men på lidt længere sigt er forventningen ifølge Las Olsen, at renten ikke bliver sat særlig meget op.
I aftenens udgave af Deadline kommer to eksperter med deres bud på, om de amerikanske bankkollaps er tegn på endnu en historisk finanskrise.