Banker og minister i slagsmål om ny udbyttemodel

Regeringen vil pålægge bankerne langt større ansvar i ny udbyttemodel, der skal hindre svindel.

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil have en ny, langt skrappere og langt stærkere udbyttemodel. (Foto: © Jonas Olufson, Scanpix)

Danske banker kommer til at påtage sig et langt større ansvar end hidtil i det nye system for udbytteskat, som bankerne og regeringen forhandler om lige nu.

Selv om parterne ifølge DR Nyheders oplysninger har mødtes adskillige gange, er modellen stadig ikke forhandlet endeligt på plads. Det skyldes blandt andet, at den nye skatteminister Morten Bødskov (S) lægger op til, at bankerne skal påtage sig et større juridisk ansvar end i den gamle ordning.

- Jeg håber, at bankerne vil være ikke bare aktive medspillere i den nye ordning, men også forpligtende aktive medspillere. Bankerne har jo selv sagt, at de har brudt samfundskontrakten. Derfor er det her en mulighed for dem til at vise, at de nu også vil påtage sig et stærkere ansvar for, at sådan noget her ikke sker igen, siger Morten Bødskov.

DR Nyheder og Børsen afslørede i sidste uge, at tre danske banker via den såkaldte bankordning kan have udbetalt op imod en milliard skattekroner ved en fejl.

I en konkret sag er Nordea endda netop blevet mødt med et krav om at betale omkring 900 millioner kroner tilbage til statskassen.

Langt skrappere model

Den nye udbyttemodel skal sikre, at Danmark ikke igen bliver udsat for systematisk udplyndring af finansfolk og den globale bankverden.

- Vi skal have en ny, langt skrappere og langt stærkere udbyttemodel. Det, der har været tidligere, har simpelthen ikke har været godt nok, siger Morten Bødskov.

Ministeren vil ikke udtale sig konkret om indholdet af den nye udbyttemodel. Men ifølge et lovudkast, som Børsen og DR Nyheder er i besiddelse af, er ideen, at man dropper refusionen af skat og i stedet trækker den rigtige skat med det samme.

Her kommer bankerne til at spille en nøglerolle, fordi det er dem, som registrerer, hvilken skattesats der skal trækkes.

Stikprøvekontroller skal sikre, at bankerne registrerer investorerne rigtigt. Men Skatteministeriet vil have bankerne til betale regningen, hvis der efterfølgende viser sig at have været fejl.

- Udbyttesagen er en kæmpe skandale, og det nye system skal sikre, at noget lignende aldrig sker igen, siger Morten Bødskov.

Bankerne er optimistiske

Trods de mange møder uden enighed lyder der optimistiske toner fra både bankerne og deres brancheforening, Finans Danmark.

- Finans Danmark er i dialog med Skatteministeriet om en ny udbyttemodel, og vi er indstillet på at finde en brugbar løsning, som kan sikre et stærkere værn mod eventuel misbrug af udbytte i fremtiden til gavn for både banker, Skat og ikke mindst samfundet.

- Vi lægger i den forbindelse vægt på, at der sikres klare regler og ansvarsfordeling på området, herunder at der for eksempel udarbejdes en grundig vejledning til bankerne i forhold til definition af retmæssig ejer. Det er vigtigt for bankerne at få klarlagt det fulde omfang at det ansvar, som vi påtager os overfor Skattestyrelsen, hedder det i en skriftlig kommentar fra Finans Danmarks direktør, Ulrik Nødgaard.

SEB Danmark, der var en af de tre banker i den gamle bankordning, skriver i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at banken ’i regi af Finans Danmark har haft et proaktivt og konstruktivt samarbejde med Skatteministeriet i forhold til et nyt system for indeholdelse af udbytteskat på danske aktier’.

- SEB støtter op om det forslag, dette samarbejde har ledt til. Når det er sagt, så vil den foreslåede nye ordning pålægge bankerne et meget stort ansvar. Og det er derfor vigtigt, at ansvaret præciseres i størst muligt omfang. Dette arbejde pågår fortsat, skriver banken.

- Vi støtter arbejdet med en ny aftale og er positive overfor en ny model, skriver Danske Bank i en kortfattet kommentar.

Nordea er enig med skatteministeren i, at der skal findes en ny og mere sikker løsning.

- Vi støtter derfor aktivt den dialog, der er mellem brancheorganisationen Finans Danmark og myndighederne, så der kan findes en løsning med klare regler og ansvarsfordeling, siger Gorm Praefke, COO Wholesale Banking.

Ordfører: Ikke opgave for bankerne

På Christiansborg bliver forhandlingerne fuldt meget tæt af skatteordførere fra begge sider af salen. De Radikales skatteordfører, Katrine Olldag, mener således, at opgaven slet ikke bør ligge hos bankene.

- Men hvis bankerne skal fortsætte med at administrere opgaven, så skal de kunne holdes ansvarlige, ellers ligger der ikke et incitament for dem i at gøre det ordentligt, siger Katrine Olldag.

I Enhedslisten er skatteordfører Rune Lund meget opmærksom på, at ’skatterøveriet mod Danmark og Europas statskasser ikke kan ske igen’.

- Derfor er det afgørende at vi får strammet reglerne op, så bankerne i højere grad kan blive gjort ansvarlige, siger Rune Lund.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører i Dansk Folkeparti, siger, at målet må være at komme helt væk fra at refundere udbytte og i stedet sørge for, at skatten betales rigtigt første gang.

- Det er set flere gange i Skats historie, at de steder, hvor man kan få penge ud af Skat, er også der, hvor det er attraktivt at snyde, siger han.

Minister håber på snarligt lovforslag

Professor i revision ved CBS Kim Klarskov Jeppesen siger, at den gamle bankordning ikke fungerede, fordi aftalerne var uklare og kontrollen for ringe.

- Det er klart, at man skal lave en ny ordning på en måde, så man kan kontrollere, at det kun er de, der reelt skal have refunderet udbytteskat, der får refunderet udbytteskatten, siger han.

Ifølge professor i skatteret ved Århus Universitet Jan Pedersen skal systemet kunne håndtere aktielån – også situationer, hvor en aktie skifter hænder lige inden udbyttedag.

- Man skal nok have fokus på, at man sikrer sig, at sådan et system også kan klare det. Man skal sikre sig, at der er et reelt salg, altså en afståelse, og at det ikke bare er et lån, siger Jan Pedersen.

Arbejdet med det nye udbyttesystem har ifølge DR Nyheder og Børsens oplysninger været flere år undervejs. Skatteministeriet havde egentlig satset på at få vedtaget et lovforslag i foråret 2019, men lige nu er status, at det ikke er sendt i høring endnu.

- Nu har jeg været skatteminister i en tre måneders tid, og jeg håber at det nye udbyttesystem kan afsluttes hurtigt, siger Morten Bødskov.