Det civile retsopgør om OW Bunkers kollaps kan måske også blive udvidet med et strafferetligt efterspil.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Morten Jakobsen, bekræfter overfor DR Nyheder, at han har haft en større efterforskning i gang siden slutningen af 2014.
Usædvanlig efterforskning
Det er meget usædvanligt, idet politiet tidligere, i forbindelse med eksempelvis de store bankkrak, først gik ind i sagerne, når der kom politianmeldelser fra konkursboerne eller Finanstilsynet.
- Det er en sag, som vi prioriterer højt, og som vi derfor er gået aktivt ind i i en meget tidlig fase, siger Morten Jakobsen fra SØIK, som ikke vil uddybe, hvor mange efterforskere, der er tilknyttet sagen i øjeblikket.
Han vil heller ikke oplyse, hvilke forhold SØIK interesserer sig særligt for.
Kurspåvirkende forhold i søgelyset
DR Nyheder erfarer dog fra en lang række advokater med særlig indsigt i sagen, at det vil være oplagt for politiet blandt andet at interessere sig for, om OW Bunkers ledelse og rådgivere har overtrådt deres forpligtelse til at informere aktiemarkedet om kurspåvirkende forhold.
Især møderækken med kodenavnet "Red October" i oktober 2014, hvor selskabet ifølge et referat var i en "livstruende" situation, ville ifølge flere kritikere have påvirket kursen på OW Bunker-aktien i en grad, så aktiemarkedet burde have fået besked om det.
Derudover har den tidligere ledelse beskyldt den daværende direktør for datterselskabet, Dynamic Oil Trading i Singapore, for bedrageri for 150 millioner dollars.
Ledelsen nåede dog ikke at gøre politianmeldelsen færdig, før selskabet gik konkurs.