Arveafgift kan sende familievirksomhed i hænderne på kapitalfond

Første generations iværksætter vil have arveafgiften fjernet helt

Akva Waterbeds eksporterer til 20 lande, men direktør Lars Brunsø frygter, at virksomheden ryger på udenlandske hænder, når sønnerne skal overtage - og betale arveskat. PR-foto.

Selv om regeringens forslag om at nedsætte arveafgiften på familieejede virksomheder fra 15 til 5 procent på længere sigt vil koste staten en milliard kroner om året, er det ikke nok.

- Arveafgiften bør afskaffes helt. Hvorfor skal vores sønner straffes, fordi de påtager sig et ansvar. Vi vil så gerne have iværksættere i Danmark, og nu afskaffer vi iværksætteri ved at have den her afgift, fordi vi ikke får råd til at generationsskifte i virksomheden, siger Lars Brunsø, der er direktør af Akva Waterbeds i Ry ved Silkeborg.

Lempelse for 23.000 virksomheder

Der er allerede flertal for forslaget, der stammer fra det regeringsgrundlag, som blev lavet i sommeren 2015.

Dansk Folkeparti accepterede forslaget ved finanslovsforhandlingerne senere på året mod et løfte om at få flere penge til betjente på gaden. Ifølge lovforslaget, som netop er sendt til Folketinget, vil 23.000 virksomheder nyde godt af lempelsen – lige fra mindre virksomheder, over traditionsrige godser til de helt store familieejede koncerner som Lego, Ecco og Danfoss.

Regeringen er enig med Lars Brunsø i, at arveafgiften skal helt væk. Ifølge lovforslaget håber man på, at det ske fra 2025, men det er der ikke umiddelbart skabt et flertal for.

- Det vil kun være rimeligt, fordi det allerede er sådan i for eksempel Sverige, siger Lars Brunsø.

Alva Waterbeds eksporterer 94 procent af sin produktion til flere end 20 lande og havde med et overskud før skat i 2016 på 3,5 millioner kroner sit bedste regnskabsår i seks år.

Og selv om det er tilfredsstillende, er det ikke nok til, at familien Brunsø kan spare penge op, så sønnerne kan betale arveafgift, hvis de skal overtage virksomheden, fortæller Lars Brunsø (58), der startede virksomheden i 1981.

Generationsskifte til 10 millioner

Han vurderer, at et generationsskifte med de nuværende arveregler vil koste sønnerne mellem fem og 10 millioner kroner.

Men vil det ikke bare betyde, at din søn bliver lidt mindre rig?

- Min søn har ikke de penge. Han skal ud at låne de penge, og vi har ikke lagt penge til side til skat, fordi vi i stedet har investeret i maskiner og produkt- og eksportudvikling.

- Vi har en sund almindelig økonomi, og det vil være uretfærdigt for den næste generation, at de skal straffes ved at skulle bruge de penge, der skal udvikle virksomheden, til at betale arveafgift, siger Lars Brunsø.

Frygter salg til kapitalfond

Han frygter, at et salg af virksomheden kan betyde, at den bliver solgt til udlandet, så arbejdspladser til møbelsnedkere, syersker og møbelpolstrere går tabt.

- Det er vores tredje barn, så vi vil helst lade den gå i arv til vores sønner. Vi har 30 medarbejdere, og det vil også være bedst for dem, hvis virksomheden bliver på vores hænder i stedet for, at den bliver købt af en kapitalfond, hvor den risikerer at blive flået i stykker og flyttet til udlandet, siger Lars Brunsø.