Antallet af virksomheder, der bliver kontrolleret for skattefusk og skattesjusk, er styrtdykket på ti år.
Det er sket på trods af, at virksomhederne skylder mere i skat – og har sværere ved at følge reglerne.
Sidste år kontrollerede Skat 24.088 virksomheders skattebetaling. Men i 2004 nåede myndighederne samlet at kontrollere syv gange så mange virksomheder, nemlig 168.843.
Det viser en gennemgang af rapporter fra Skat, det tidligere Ligningsrådet samt de nu nedlagte kommunale skatteforvaltninger, som DR Nyheder har foretaget i samarbejde med skatteadvokat Eduardo Vistisen.
For få medarbejdere
Ansatte i Skat fortæller, at man tidligere har kørt tre-års perioder, hvor man nåede igennem alle landets virksomheder.
Men sådan er strategien ikke længere.
- Det hedder prioritering. At man bruger ordet prioritering betyder, at så er der noget, vi ikke når, fordi vi ikke har penge til det. Der er ikke ressourcer og medarbejdere nok, siger Kasper Sørensen, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Told & Skatteforbund.
Ny strategi
I 2005 overtog staten al skattekontrollen fra kommunerne.
Indtil da havde kommunerne stået for en stor del af kontrollerne med blandt andre de små virksomheder, og det er virksomheder uden ansatte, som står for langt størstedelen af den manglende skattebetaling i dag.
Efter sammenlægningen ændrede Skat strategi. Der er blevet opgraderet med it-effektivisering og mere målrettet arbejde, men til gengæld er der i dag langt færre kontroller.
Træfsikkerhed og analyser
Ifølge Erling Andersen, som indtil tirsdag var direktør for Skats indsatsområde, fungerer systemet fint.
- Vi arbejder hele tiden med vores træfsikkerhed. Vi foretager en række analyser, som betyder, at vi kan sætte mere målrettet ind i forhold til kontrollerne, siger han.
Han mener desuden ikke, at man kan sammenligne nutidens mere grundige kontroller med datidens.
Skattegab blevet større
Hvis man kigger på skattegabet, som betegner, hvor meget virksomhederne burde have indbetalt i forhold til, hvad statskassen rent faktisk har fået ind, er udviklingen dog gået i den forkerte retning: I 2006 umiddelbart efter Skats sammenlægning var skattegabet på 5,8 mia. kroner.
Det steg i den seneste opgørelse fra 2010 til 8,3 mia. kroner. Altså 2,5 mia. kroner mere som statskassen årligt går glip af.
- Det er en gambling med statskassens penge, fordi man havde et system, der virkede, hvor man kontrollerede alle virksomheder. Så erstatter man det med et system, der ikke virker, og den dag i dag har vi stadig ikke styr på, hvordan vi får fat i de manglende kroner, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen, der bakkes op af professor i samfundsvidenskab Bent Greve.
- Man har en strategi, hvor man ikke går nok til biddet i forhold til kontrolindsatsen og har troet lidt for meget på, at it-systemer kunne løse alle problemerne, siger Bent Greve.
Besøg af Skat hvert 25. år
Skat håndterer cirka 600.000 virksomheders skattebetaling årligt i Danmark.
Med den nuværende kontrolindsats, vil hver virksomhed i gennemsnit få besøg af Skat en gang hvert 25. år.
Skats egne såkaldte compliance-undersøgelser viser, at der især blandt de mindre virksomheder er flere såkaldte mod- og stregspillere end tidligere – de er defineret som virksomheder, der ikke følger reglerne, enten fordi de sjusker, eller fordi de decideret forsøger at snyde bevidst.