Loppemarkedet er blevet et tilløbsstykke. Her er et rend af besøgende, der både jager den gode pris og de helt unikke gamle ting med en særlig historie. At der er rift efter brugte ting og en iver efter at sælge brugte ting videre, det vidner især det antal loppemarkeder, der bliver annonceret.
Loppemarkeder allevegne
På netsiden Gul og Gratis blev der i 2009 annonceret 549 loppemarkeder. I 2013 var der over 2000. Det er en stigning på 265 procent på bare fire år. Det tal dækker ikke over alle de private loppemarkeder, der ikke annonceres, og med i opgørelsen er heller ikke medregnet det stigende antal spontane byttemarkeder, hvor folk kan komme med alt lige fra have redskaber til symaskiner og bytte sig frem til noget, de har mere brug for.
Handler om mere end at spare
De gamle sager har en særlig charme, fortæller for eksempel Lydia Etscorn, der ofte besøger genbrugscentralen, der er et af de større etablerede loppemarkeder i Århus.
- Sovseskåle for eksempel - det synes jeg er meget interessant at finde. Smukke sovseskåle. Jeg samler på dem, fortæller hun begejstret.
En anden loppekunde Eva Lauridsen supplerer: - Det handler om at finde nogle ting, man synes har noget sjæl og noget sjovt over sig, siger hun.
Genbrug er blevet smart
For Frederik Larsen, der har forsket i forbrugerkultur og genbrug i fem år på CBS, er deres udtalelser meget sigende for, hvad der sker på genbrugsmarkedet.
- Der er simpelthen en særlig værdi i ting med historier i øjeblikket. Genbrug er blevet smart. Folk går efter oplevelsen og så det at finde noget helt unikt, som ingen andre har, fortæller han.
Det kan Lydia Etscorn nikke genkendende til.
- Jeg kan godt lide gammel stil, og jeg kan godt lide at blande det med det nye fra Ikea, så man får et charmerende look, et nostalgi-look, siger hun glad og sætter sig ned i en to personers sofa med rosa silkebetræk og svungne ben med guld-maling.
I Magasinet PENGE i aften, 21.55 på DR1 kan du se meget mere om det populære genbrugsmarked